EDMRozhovory

DJ-ka Myma je absolútne prvou Slovenkou, ktorá hrala na Tomorrowlande (ROZHOVOR)

Aký to musí byť pocit hrať na festivale, na ktorý sa lístky zvyknú vypredať v priebehu pár minút od spustenia? Vyspovedali sme pre teba krásnu a mega talentovanú slovenskú DJ-ku Mymu, ktorá vôbec po prvýkrát reprezentovala našu krajinu na svetoznámom festivale TOMORROWLAND. Dozvieš sa čosi z jej minulosti, pocity a dojmy z hrania na tejto legendárnej letnej akcii a takisto mnoho iného. Pekné čítanie!

Niekoľko posledných rokov žiješ v Londýne. Ako veľmi vnímaš rozdiel medzi podmienkami pre tvoju prácu na Slovensku a v zahraničí?

Neviem presne porovnať ale z nadhľadu bežnej práce je to lepšie v zahraničí. Závisí či sa človek živí ako artista a produkuje, alebo si chce odohrať pár hodín v clube a ísť domov. Z domácej scény nepoznám veľa producentov, ktorí sa venujú elektronickej hudbe, ale zato v zahraničí je oveľa ťažšie preraziť, lebo konkurencia je väčšia. Doma, keďže sme menšia krajina sa môže zdať, že je to ľahšie, veľmi ťažko sa mi to porovnáva.

Chcela si byť DJ-kou už od malička alebo chcela byť malá Myma niečím úplne odlišným?

Konkrétne DJ-stvo ma nenapadlo. Od mala to bol tanec, hudba a zvláštny, multižánrový vkus na hudbu. Mixovanie som skúsila na základných programoch, hlavne keď som vymýšľala choreografie. Samozrejme, boli tam sny, keď som bola malá… ako napríklad poštárka, či predavačka. Do 10tich som nemala nejaké cieľavedomé sny, okrem tancovania na videoklipy a snívania, že sa zobudím ako moje spevácke hviezdy. Bohužiaľ, spievať neviem, tak som si našla inú cestu.

Veľa mladých ľudí v súčasnosti rieši rozpor medzi školou a záľubou, ktorá by im (potenciálne) mohla raz tvoriť živobytie. Aké je tvoje vzdelanie resp. neprišlo v tvojom živote do konfliktu s DJ-ingom?

Moje vzdelanie na Slovensku nemá nič spoločné s tým čo robím teraz. Vzdelanie v zahraničí už išlo hudobným smerom, do produkcie a hudobného inžinierstva. Ak by som teraz dala príhovor sebe samej na strednej, tak by som jej poradila miesto práva a účtovníctva zobrať hodiny klavíru a hudobnej teórie. Zároveň, mladým ľuďom, ak chcú byť dobrí a disciplinovaní v koníčku aj škole, radím robiť oboje na 100 percent. Všetko sa dá, naučí to človeka disciplínu, pretože nie každý vie v koníčku preraziť a musí sa vrátiť do toho čo študoval. Ja som vedela tancovať, dokonca učiť a robiť choreografie a byť aj super študentom. Ale každý sme iný.

Môžeme ťa vidieť hrať aj na slovenských akciách alebo výhradne za hranicami?

Na Slovensku, nepoznám veľa DJ-ov alebo ľudí, ktorí riešia elektronickú hudbu. Budem rada ak sa to zmení, pretože veľa krát rozprávam v angličtine – ľudia ma nevedia zaradiť či som Slovenka na sociálnych a hudobných médiách. Ale skôr plánujem akcie a eventy v UK. Každopádne, nekúšem… takže ozvi sa, ja priletím 🙂

Aktuálne máš za sebou hranie na jednom z najväčších svetových EDM festivalov. Čo však bolo doteraz tvojím najväčším úspechom? 

Myslím že pred týmto to bolo veľa vecí – takisto aj hrať ako prvý SK DJ vo Wembley, SSE Aréne. Teraz to je Tomorrowland, ktorý je prevažne EDM festival – ale sú tam moje tech-house, housové hviezdy, ktoré obdivujem, takže zdielať s nimi stage a miesto hrania je ten najväčší úspech.

Prejdime konečne k samotnému TOMORROWLANDU. Ako vyzerá festival takýchto rozmerov z backstage pohľadu DJ-ky? 

Je to veľmi disciplinovane riešené. Od prístupu na festival, až po odchod do artist village, robenie interviews v press village a cesta do backstagu – mi trvala hodiny. Je to tak veľký festival, že som bola osobne a cez telefón manažovaná viacerými ľuďmi, aby som všetko stihla. Do backstagu som sa prepravovala autom a člnom. Môj set trval hodinu a pól, ale všetko bolo dopodrobna premyslené od začiatku až po koniec. Postarali sa o mňa ukážkovo, takže s ničím som nemala problém.

Bola si zo svojho konečného performance spokojná? Ako na teba reagovali ľudia?

Nikdy nie som spokojná, to je môj problém. Užila som si naopak každú sekundu a viem, že som zahrala a ukázala čo ako artista, DJ a producent reprezentujem. Keďže ľudia počúvajú radi veci, ktoré poznajú – ja som ich chcela prekvapiť. Mala som otvárací set, čo je pre mňa pocta, lebo som mala voľnosť vo výbere a realizovaní seba. Videla som ľudí tancovať a užívať si to, takže si myslím že to bolo super. Ved posúďte sami, môj set, ktorý som hrala na Tomorrowland-e je dostupný na mojom mixcloud-e.

Čo sa ti na tejto mega akcii páčilo najviac? Čo si naopak nečakala, resp. čo ťa zarazilo/sklamalo?

Najviac sa mi páčilo, vidieť ako to chodí v biznise, marketingu a vnímala som každý track, ktorý tam zaznel. To je choroba DJ-a, haha. Najviac sa mi páčilo, že to bolo v duchu mesta a rodiny. Neboli tam problémy, ľudia mi pomohli s vecami. Nebolo to agresívne, ale cítila som tam súdržnosť. Platilo sa tam vlastnou menou, boli to perly – teda Perls, na náramku – takže si nemusel vláčiť doklady so sebou. Potom príbeh, tvar a dizajn každého jedného STAGE-u bol ojedinelý, nikde na festivale nemá človek šancu hrať na Stage-i, za ktorým pracuje stovka ľudí a streamuje sa to live. Veľmi sa mi páčilo, že line-up bol na telefóne online, live – tým pádom som vždy vedela dostať na určitý Stage pomocou live-mapy. V artist village som stretla a obedovala s ľuďmi ako je Jax Jones, Charlotte De Witte, Fisher, Amelie Lens alebo Nina Kravitz. Ochutnala som teda dve strany tohto festivalu a prekvapil ma príjemne.

Si historicky vôbec prvou Slovenkou, ktorá mala možnosť odohrať svoj set na tomto svetoznámom festivale. Aká bola tvoja cesta až na Youphoria STAGE?

Kontkrétne cesta bola dlhá, ako som spomínala autom a člnom, hahaha. Ale predtým, to bola Ibiza a môj finálny set pod drobnohľadom Fedde Le Granda, 50 ľudí – ktorí hodnotili môj prejav, interview schopnosti, takisto DJ-skills, mixovanie a producentské veci.

Je jasné, že Tomorrowland je festival, kde sa nájdu ľudia z celého sveta. Videla si v dave aj slovenské vlajky?

Jasnééé, pozdravujem ich týmto. Strašne sa teším, že si stihli z toľkých stage-ov nájsť miesto aj pre MYMU!

Na záver, čo plánuješ na zvyšok roka 2019?

Plány nerozprávam, až keď vyjdú. Ale chcem sa premôcť a prekvapiť samú seba – zatiaľ mi to ide. Ale spadá do toho, produkcia a labels, ktoré chcem osloviť a čaká ma tvrdá práca ako doteraz. Takže do konca roka 2019 chcem randiť s hudbou, housom a tech-housom.

AUTOR: @stanley_fantasyart

Komentáre

Odporúčame