Warning: Constant DISALLOW_FILE_EDIT already defined in /data/f/5/f56af4f3-a812-4275-964d-2f5471848391/rukahore.sk/sub/news/wp-config.php on line 88
Hudobníčky z celého sveta ovládnu košickú Tabačku Kulturfabrik už túto jeseň
tabačka kulturfabrik marina herlop katarzia
Zdroj: Tabačka Kulturfabrik
NewsEventySlovensko

Hudobníčky z celého sveta ovládnu košickú Tabačku Kulturfabrik už túto jeseň

Košickú Tabačku Kulturfabrik na jeseň ovládnu ženy

Košickú Tabačku Kulturfabrik rok čo rok ovláda divadelná sezóna, klubové parties aj koncerty, no takisto kultúrny program každého druhu, pre ktorý je sychravé jesenné počasie príjemnou kulisou. Aj túto jeseň si Tabačka pripravila koncerty alternatívnej scény, pestrý divadelný program aj zaujímavé diskusie.

Začínajúca jesenná sezóna v Tabačke nám odovzdáva ďalšie silné posolstvo: Programu na najbližšie mesiace budú dominovať ženské mená, ktoré dokazujú, že úspešných žien v umení je mnoho a svojou tvorbou majú čo povedať celému svetu.

Nie je náhoda, že sa Tabačka rozhodla túto jeseň venovať práve ženskému umeniu. Za posledných desať rokov, v známom hudobnom rebríčku Billboard Hot 100 Year-End Chart, ženy predstavovali len 12,7 % autoriek textov a 3,9 % producentiek. Na každých 49 mužských producentov pripadá len jedna žena producentka. Problém ale vôbec nie je v tom, že by svet nemal talentované ženy hudobníčky, sú len mnohokrát prehliadané.

Túto jeseň vás ale Tabačka presvedčí o tom, že sú prehliadané neprávom. Ženy hudobníčky, producentky a raperky, ktoré Tabačka túto jeseň predstaví v Košiciach, sú jedinečnými skvostami a profesionálkami v tom čo robia.

Experimenty či africké rytmy

Prvou originálnou umelkyňou bude už najbližšiu stredu 27. septembra katalánska experimentálna hudobníčka Marina Herlop, ktorá na svojom svetovom turné urobí zastávku aj v Košiciach. Pôjde o jej prvé a zatiaľ jediné vystúpenie na Slovensku.

Ženské zastúpenie bude mať aj večer afrických rytmov Nyege Nyege night organizovaný v spolupráci s rovnomenným ugandským vydavateľstvom/kolektívom. Na tomto jedinečnom tematickom večeri 12. októbra vystúpi rapperka Aunty Rayzor, ktorú nezastavia tvrdé hip- hopové beaty, afrohouse ani afrobeat. Má za sebou viaceré freestyle battle, v ktorých kombinuje tvrdý flow s presvedčivou kadenciou rapových veršov.

Slovenské zastúpenie nebude chýbať

S končiacou sa jeseňou a nástupom zimy v Tabačke vystúpi slovenský fenomén Katarína Kubošiová, známa pod pseudonymom Katarzia. Tá si na slovenskej nielen hudobnej scéne prešla zložitým umeleckým vývojom cez pesničkárku s gitarou až po divu experimentálnej elektroniky.

Tento večer súčasnej slovenskej hudby 10. novembra doplní drumnbass&popový projekt Meowlau X Val, ktorý v roku 2022 vystrelil na slovenskej scéne vďaka debutovému EP Nevermind. Ženské duo Meowlau (Laura Jašková) a Val (Valentina Vlková) naživo dopĺňa bubeník a majster live dramáčových beatov, Martin Miklis.

“Veľmi sa teším, že s Tabačkou môžeme dať priestor výberu najzaujímavejších ženských hudobníčok na súčasnej európskej scéne. Taktiež sa veľmi teším, že vo väčšine prípadov ide o slovenské premiéry. Koncerty a shows majú tú správnu atmosféru, len ak si ich má kto s interpretmi užiť a ak sa publikum nechá uniesť umelcom. Som si istý, že tieto ženy to dokážu, stačí prísť a naladiť sa na ich vlnu,” zhodnotil jesenný program Tabačky hudobný dramaturg Marek Mikič.

Albumy a produkty od tvojich obľúbených interpretov si môžeš exkluzívne zakúpiť na našom shope! Stačí kliknúť na tento link a dozvieš sa viac!

Zaujal ťa tento článok? Podeľ sa s ostatnými o tvoj názor dolu v komentároch, alebo na našom Facebooku či Instagrame! Nezabudni sa tiež pozrieť na náš shop, v ktorom nájdeš množstvo hudby i merchu od tvojich obľúbených interpretov – shop.rukahore.sk

Pre viac noviniek zo sveta hudby klikaj sem!

Zdroje: YouTube, TS

Zdroj titulného obrázku: Tabačka Kulturfabrik

Komentáre

Odporúčame