Warning: Constant DISALLOW_FILE_EDIT already defined in /data/f/5/f56af4f3-a812-4275-964d-2f5471848391/rukahore.sk/sub/news/wp-config.php on line 88
DR.DRE je legenda! Aké sú najväčšie hity jeho kariéry? - NEWS | RUKAHORE.sk
ČlánkyHIP-HOP

DR.DRE je legenda! Aké sú najväčšie hity jeho kariéry?

Kto nám to zvoní na dvere? Ten najpovolanejší doktor zo všetkých. Jo, dnes ti napíšem trošku nostalgickú záležitosť, pretože som si dnes milerád pospomínal na obdobie môjho detstva, kedy som ako malý chalanisko s vyvalenými očiskami objavoval zákutia čiernej hudby. Samozrejme, moje kroky po internetoch ma zaviedli na rapovú westcoast muziku, ktorej základy pokladal čávo, o ktorom sa teraz budeme baviť. Reč je samozrejme o rapperovi, producentovi, inšpiratívnom mužovi a čo ja viem čo všetko… proste DR.DRE!

Ja som ti tak trochu prvoplánovo pripravil môj osobný zoznam desiatich trackov z jeho tvorby, ktoré sú pre mňa (a pre iných) jednoducho legendárne. V tomto krátkom rebríčku nájdeme novšie veci, ale aj tú úplnú klasiku. A prečo Dr.Dre? Táto rapová legenda priamo z Comptonu totižto dnes oslavuje svoje 54.-té narodeniny. Prajeme mu veľa síl a poďme sa už vrhnúť na samotné skladby!

Ešte malá info. Tracky nebudú zoradené… vychutnaj si jednoducho TOP desiatku a užívaj tak, ako sám uznáš za vhodné!

Začneme asi rovno z ostra, čo povieš? Ako prvú tu máme jednu z asi najzásadnejších vecí východného pobrežia vôbec. Na vokály si sem Dre prizval svoj vlastný objav Eminema a taktiež Hittmana. Spoločne udreli dnes už notoricky známy track, ktorého klip je obrovský výpad a rád si ho pozriem aj takto po rokoch.

V ďalšej skladbe začrieme ale že do úplnej histórie. Písal sa rok 1993 a von vychádza tretí singel z absolútne legendárneho debutového sóla albumu The Chronic. Reč je samozrejme o veci LET ME RIDE, za ktorý Dre získal ocenenie Grammy. To už je celkom veľké, nie?

Spravme si teraz malú zmenu. Čo tak niečo novšie? Väčšina fanúšikov gangsta rapu tvrdí, že niekde po roku 2006 väčšina z týchto legendárnych rapperov išla dole vodou, no pre mňa je tá kvalita nepopierateľná i v tomto období. Jedna z mála Dreho novších vecí je teda track KUSH, kde mu zahosťoval samotný Snoop a ukázal sa tam i spevák Akon. Možno to kopa ľudí ani nevie, ale tuto bola pravdepodobne odpremiérovaná neskôr známa mannequin challange!

The Chronic 2, Chronic 2001 alebo jednoducho 2001. Druhá Dreho sólo štúdiovka sa rozšírila medzi ľuďmi rovno pod viacerými názvami, ale podstatnými sú samozrejme aj tak tracky, ktoré priniesla. Tu už bol jeho zvuk už o niečom inom, čo sa ukázalo na silnej spolupráci s Emom a Exom.

Čo som si pre teba pripravil ďalej? Nuž nič iné ako ďalšiu notoricky známu hitovku! Tu sa opäť Dre spojil so Snoopom a dali spoločne vec STILL D.R.E., ktorá ma aj riadne vyhajpený klip. Toto už je asi viac-menej taká rapová klasika, ktorej beatu sa vyrovná naozaj máločo. Ja som to napríklad jedno obdobie otáčal tak mockrát, až som ju niekoľko ďalších rokov nemohol ani cítiť, hahaha.

V poradí je ďalšia silná klasička! A prekvapivo opäť je na feate Snoop Dogg. To nebude náhoda, že sa objavuje na toľkých trackoch, ktoré patria medzi tú TOP desiatku Dreho kariéry! Napríklad ale NUTHIN´ BUT A G THANG je označovaná za Dreho najlepší track vôbec. Čo si myslíš ty?

RING DING DONG! Opäť čosi, čo môžeš nájsť pod viacerými názvami. Toto je proste bezpochybne vec, ktorá ťa proste donúti kývať hlavou, aj keby si veľmi nechcel. ten filmový klip tej doby tiež stojí za to.

Ešte jedna z novších vecí… či skôr taký minifilm? Vo veci I NEED A DOCTOR sa dozvedáme veľmi silný príbeh. K jeho zobrazeniu dopomohla skvelá speváčka Skylar Grey a samozrejme i Eminem. Keď som to videl prvýkrát, mal som zimomriavky asi všade. Ty si na tom ako?

Príjemný chillík, jemný egotripík, proste pohodička. Asi tak by som ti v pár slovách zhrnul moju ďalšiu veľmi obľúbenú Dreho vec, kde ti ochotne vysvetlí, že nech urobíš čokoľvek, ideš kamkoľvek… on tam už bol.

Toto ste museli všetci čakať a neuverím zápornej odpovedi. Čím iným uzavrieť tento utešený rebríček ako naprosto kultovou rapovou záležitosťou? Dr.Dre, Snoop Dogg, Kurupt a legendárny Nate Dogg. THE NEXT EPISODE je celkom bezpochybne najsilnejšou Dreho vecou vôbec a tom sa nemusíme ani baviť. Legendárnou je vieš aj prečo? Lebo ju vďaka memečkám poznajú i ľudia, ktorí ju nepoznajú. Sila, čo? Uži si túto poslednú vecičku odomňa na dnes a nechaj sa preniesť do minulosti!

Prierez DREHO albumov nájdeš na našom shope

@stančo

 

Komentáre

Odporúčame