Warning: Constant DISALLOW_FILE_EDIT already defined in /data/f/5/f56af4f3-a812-4275-964d-2f5471848391/rukahore.sk/sub/news/wp-config.php on line 88
Z Brooklynu až na Adama Trajana alebo Aký je slovenský rapový slang?
kvalitný slang
Zdroj: TS
NewsHIP-HOPVideo

Z Brooklynu až na Adama Trajana alebo Aký je slovenský rapový slang?

Kniha Kvalitný slang ťa zasvätí do tajov hovorovej slovenčiny raného 21. storočia!

Rap je hudobný žáner, ktorý vo svojich textoch používa suverénne najviac slov zo všetkých. Tri slohy rapového textu obsahujú približne toľko znakov, čo niekoľko popových pesničiek dokopy a práve preto tento štýl so sebou prináša vlastný špecifický slovník.

Ten do istej miery vznikol z argotu – slovníka nižších spoločenských vrstiev – kombináciou s etnickým nárečím afro-američanov a hispáncov.

Práve na týchto základoch vznikol aj slovenský rapový slang – stačí iba španielčinu vymeniť za rómštinu a tri štvrtiny slov vôbec neprekladať, prípadne slovakizovať –
myslím tým teba, flausenie.

Flossin´ od slova Floss

Doslovný preklad – Hodváb, lesk, lesknúť sa

V slangu znamená ukazovať sa, chváliť sa, vystatovať sa okázalým životným štýlom pomocou áut, oblečenia alebo luxusných šperkov.

Slovenský variant flausiť okrem vyššie uvedeného môže nahradiť takmer hocijaké sloveso, napríklad relaxovať, pózovať alebo krátiť si chvíľu ničnerobením.

Príklad:
Lukáš Pil C Kajanovič – R.O.F.
No já som hood jak pope
Flausím si zahalený tmou

V tomto prípade nevieme povedať, čo slovo “flausím” znamená, keďže vystatovať sa okázalosťami môže byť potme celkom náročné. Zároveň nám táto ukážka ilustruje aj použitie anglického slangového slova “hood”, ktoré je skrátenou verziou slova “neighbourhood” (susedstvo) a väčšinou označuje domovskú alebo momentálne obývanú štvrť interpreta.

Rómske slová a ich modifikácie si cestu do rapového slangu našli hlavne prostredníctvom najvýraznejšej postavy žánru Patrika “Rytmusa” Vrbovského, ktorý sa svojimi rómskymi koreňmi nikdy netajil. Preto práve z jeho tvorby poznáme slová ako pele, raklo, sokéres alebo gádžo.

Gádžo

Pôvodom z rómštiny, pejoratívne označuje jedinca bielej pleti. Toto slovo ale zľudovelo a dnes ho medzi sebou používajú aj bieli a takto označujú človeka bez mravov či malomeštiacky správajúceho sa jedinca, ktorému “trčí slama z topánok”.

Príklad:
Patrik “Rytmus” Vrbovský ft. JuDr. Michal “Ego” Straka – Šalalaj
Gadžo, gadžo, gadžo, gadžo, gadžo po***aný,
Midimu ešte furt kandluje z huby (je to pán!)
Gadžo, nehehe, gadžo, nehehe, gadžo, nehehe

Vidíme, že Rytmus tentoraz nepoužíva “gadžo”, aby niekoho urazil kvôli jeho rasovej príslušnosti. Používa ho skôr ako zvolanie, podobne ako sa používajú iné slovenské vulgarizmy.

Náš rapový slang má ale samozrejme aj domáce nuansy, ktoré autenticky vychádzajú zo slovenskej identity. Scéna si niektoré slová jednoducho zoberie a dá im nový, moderný význam aj keď môže ísť aj o archaické, alebo dokonca rýdzo slovenské až folklórne slovo. Presne týmto spôsobom svoju druhú šancu nečakane získalo aj slovo, na ktoré by ste to možno nepovedali.

Gazda, gazdovať

Pôvodný význam je rurálny hospodár, žijúci väčšinou osamote (prípadne s honelníkom) na slovenských pasienkoch, kde sa na svojej farme stará o zvieratá, ktoré mu dávajú mäso, mlieko a iné suroviny.

Gazdovať – Plniť si zodpovedne svoje gazdovské povinnosti, starať sa o gazdovstvo.

V slangu gazda označuje človeka, ktorý všetko platí a o svojich sa príkladne postará, presne ako každý správny gazda alebo “pán domáci”. Gazda je človek, ktorý má na rozdávanie nielen majetky, ale aj mnoho životných skúseností.

Príklad:
Gleb “Big Boy Gleb” Veselov – Na Skalách Freestyle
Silueta Tatier na mojej veste
Volaj ma gazda, nevolaj ma gangster

Gleb rapové americké klišé efektívne zamieňa za slovenský slang, ktorý v princípe označuje rovnakú vec, len s lokálnejšou konotáciou a nadsázkou.

Svet slovenského slangu je, ako vidíte, rozmanitý a plný prekvapení, čo neplatí len pre slová z našej rapovej scény.

Svoje špecifické slangy majú rôzne profesie, pohlavia, generácie aj lokality a ty ich budeš môcť všetky preskúmať vďaka pripravovanej publikácii Kvalitný slang, ktorú sprevádza instagramový učet @kvalitnyslang – platforma slovenského slangu raného 21. storočia.

Práve na Instagram vieš nakuknúť už teraz a pozrieť si tam ochutnávky z pripravovanej knihy. Predobjednať si ju môžeš tu a domov ti príde už začiatkom decembra.

Autor článku – Hugo Paulíny (@hugo_hypetrain)

Knihu Kvalitný slang si môžeš spolu so sprievodným merchom zakúpiť už dnes! Klikni na tento link a dozvieš sa viac!

Zaujal ťa tento článok? Podeľ sa s ostatnými o tvoj názor dolu v komentároch, alebo na našom Facebooku či Instagrame! Nezabudni sa tiež pozrieť na náš shop, v ktorom nájdeš množstvo hudby i merchu od tvojich obľúbených interpretov – shop.rukahore.sk

Pre viac noviniek zo sveta hudby klikaj sem!

Zdroje: TS

Zdroj titulného obrázku: TS

Komentáre

Odporúčame