Warning: Constant DISALLOW_FILE_EDIT already defined in /data/f/5/f56af4f3-a812-4275-964d-2f5471848391/rukahore.sk/sub/news/wp-config.php on line 88
Michael Jackson a Thriller: Jeden z najväčších albumov oslavuje 39 rokov!
michael jackson thriller
KLIPSvetNews

Michael Jackson a Thriller: Jeden z najväčších albumov oslavuje 39 rokov!

Michael Jackson a album Thriller: Oslava 39. narodenín

Michael Jackson a album Thriller dnes oslavujú 39. výročie vydania, ide o jeden z najúspešnejších a najpopulárnejších projektov všetkých čias. Predchádzajúci album Michaela Jacksona, Off the Wall z roku 1979, mal veľmi pozitívnu odozvu a hodnotenia hudobnej kritiky, keďže sa ho predalo viac než 20 miliónov kópií. Medzi vydaním albumov Off the Wall a Thriller Jackson upevňoval svoju nezávislosť od rodiny. V roku 1979 po dosiahnutí veku 21 rokov spevák vyhodil svojho otca Josepha spolu s manažérom, ktorého nahradil Johnom Brancom, o ktorom tvrdil, že je jednou z najväčších a najbohatších hviezd showbiznisu. Spevák nebol spokojný s úspechom prvého albumu, hovoril že tento album si zaslúžil získať cenu Grammy za nahrávku roka. Keďže sa cítil byť podceňovaný celým hudobným priemyslom, túžil to zmeniť. Následne vyšiel na konci novembra 1982 projekt plný hitov, Thriller.

Tip na vianočný darček: Si fanúšikom, alebo poznáš fanúšika/čku Michaela Jacksona? Na našom shope nájdeš album Thriller v CD i vinylovej verzii spolu s množstvom merchu a produktov, stačí kliknúť NA TENTO LINK a zistíš viac! 

Jackson a nahrávanie albumu + zákulisie piesní Beat It a Thriller

Pri nahrávaní albumu Thriller sa Jackson spojil s hudobníkom Quincy Jonesom, ktorý bol producentom predošlého projektu Off the Wall. Z 300 pripravených skladieb vybrali deväť a nahrávanie, ktorého rozpočet dosiahol čiastku 750 000 dolárov, prebiehalo v apríli – novembri 1982. Jackson je autorom štyroch piesní, Wanna Be Startin‘ Somethin‘, The Girl Is Mine, Beat It a Billie Jean. Jackson na rozdiel od iných autorov nepísal tieto skladby na papier, ale nahral si ich na diktafón a počas nahrávania albumu ich spieval spamäti.

Počas nahrávania dochádzalo medzi Jacksonom a Jonesom k napätiu, pretože Michael trávil veľa času nacvičovaním tanečných krokov. Po skončení nahrávania boli obaja nespokojní s výsledkom a strávili niekoľko ďalších týždňov vyrábaním ich remixovaných verzií. Quincy Jones bol presvedčený o tom, že skladba Billie Jean je prislabá a na album nepatrí, no Jackson s tým nesúhlasil a na albume ju ponechal. Jones a Jackson tiež chceli aby sa na albume objavila rockovo znejúca skladba. Hľadali preto vhodného gitaristu pre nahrávku Beat It, pieseň, ktorú zložil a nahral pre ňu bicie nástroje Michael Jackson. Nakoniec oslovili Eddieho Van Halena z kapely Van Halen.

Podľa autora titulnej skladby, Roda Tempertona, sa pieseň mala pôvodne volať Starlight, alebo Midnight Man, no nakoniec sa rozhodol že názov Thriller má väčší obchodný potenciál. Na nahrávku hovoreného slova zohnal Temperton herca Vincenta Priceho, ktorý mal svoj part hotový už na druhýkrát. Túto hovorenú časť skladby autor napísal počas cesty taxíkom do nahrávacieho štúdia. Jones and Temperton hovorili, že niektoré nahrávky pre slabú razantnosť a drsnosť boli z finálneho mixu vystrihnuté.

Jackson a Thriller: Zákulisie všetkých piesní

Thriller má v porovnaní s jeho predchodcom väčšiu výrazovú silu, jeho rockové a tanečné nahrávky sú agresívnejšie, no popové a baladické skladby sú omnoho jemnejšie. Je to vidno na skladbách ako sú balady The Lady in My Life, Human Nature a The Girl Is Mine, funkových kúskoch Billie Jean a Wanna Be Startin‘ Somethin‘ či v discu: Baby Be Mine a P.Y.T. (Pretty Young Thing). Úvodnú nahrávku albumu umelec napísal dávnejšie pred rokom 1982 a je sprevádzaná basgitarou a perkusiami. V jej ústrednej časti dokonca v gradujúcom svahilskom, africkom zborovom speve. Skladba číslo tri s Paulom McCartneym rozpráva o dvoch kamarátoch, ktorí súperia o ženu a dohadujú sa, kto ju má rád viac.

Týmto albumom Jackson začal svoje stotožnenie sa s podprahovou témou paranoje a vízie temna. Skladby číslo jeden, štyri a šesť to jasne potvrdzujú. V piesni Billie Jean Jackson spieva o fanúšičke, ktorá tvrdí, že s ňou splodil syna, v skladbe Wanna Be Startin‘ Somethin‘ je zas v spore s klebetami a médiami. Na začiatku piesne Thriller zas použil viacero zvukových efektov (škrípajúce dvere, zvuk hromu, kroky po drevených doskách, vietor či zavýjajúce psy…).

Album Thriller oslavuje 39. narodeniny

Video skladby Beat It je poctou muzikálu West Side Story a je zároveň prvou úspešnou Jacksonovou rockovejšie ladenou vecou. Jackson o tejto piesni neskôr hovoril, že jej myšlienkou je fakt, že muž nemusí byť tvrďasom, aby zostal chlapom. Skladba Human Nature je pokojná a citlivá, keďže to v nej potvrdzuje slovami: „Zrána sa pozerám, ako začína biť srdce mesta, naťahujúc sa, dotkol som jej ramena, snívam z ulice“. Piesne P.Y.T. (Pretty Young Thing) a The Lady in My Life vyčnievajú, keďže majú silnejší náboj v štýle R&B. Aj v albume Thriller spevák pokračoval vo svojom charakteristickom spievanom čkaní, ktorého účelom bolo znázorniť niečo ako prehltnutie vzduchu, či zadychčanie, znázornenie niektorých emócií ako je vzrušenie, smútok, alebo strach.

Podeľ sa s ostatnými o tvoj názor dolu v komentároch, alebo na našom Facebooku či Instagrame! Nezabudni sa tiež pozrieť na náš shop, v ktorom nájdeš množstvo hudby i merchu od tvojich obľúbených interpretov, shop.rukahore.sk.

Pre viac noviniek zo sveta hudby klikaj sem!

Zdroje: YouTube, Wiki, Genius

Zdroj titulného obrázku: YouTube

Komentáre

Odporúčame