Warning: Constant DISALLOW_FILE_EDIT already defined in /data/f/5/f56af4f3-a812-4275-964d-2f5471848391/rukahore.sk/sub/news/wp-config.php on line 88
Dame je SELFMADE rovnako ako jeho prvá štúdiovka (RECENZIA) - NEWS | RUKAHORE.sk

Warning: Trying to access array offset on false in /data/f/5/f56af4f3-a812-4275-964d-2f5471848391/rukahore.sk/sub/news/wp-content/themes/bingo/includes/action.php on line 305

Warning: Trying to access array offset on false in /data/f/5/f56af4f3-a812-4275-964d-2f5471848391/rukahore.sk/sub/news/wp-content/themes/bingo/templates/template_single_post.php on line 761

Warning: Trying to access array offset on false in /data/f/5/f56af4f3-a812-4275-964d-2f5471848391/rukahore.sk/sub/news/wp-content/themes/bingo/templates/template_single_post.php on line 762

Warning: Trying to access array offset on false in /data/f/5/f56af4f3-a812-4275-964d-2f5471848391/rukahore.sk/sub/news/wp-content/themes/bingo/templates/template_single_post.php on line 763
Články

Dame je SELFMADE rovnako ako jeho prvá štúdiovka (RECENZIA)

Dame je SELFMADE rovnako ako jeho prvá štúdiovka (RECENZIA)

„Toto je SELFMADE…“

Už v roku 2016 počas stále prebiehajúcich koncertov DMS k ich poslednému spoločnému projektu MMXV chalani avizovali, že rok 2017 bude patriť ich sólo albumom. Separov PANCIER očakávania splnil nadmieru a ku sklonku roka prišiel rad i na Dameho. Pýtali sme sa, zvládne navariť také sólo, aby nezostal zahanbený svojim kolegom, ktorý má už na konte okrem spoločných projektov i tri vlastné? Odpoveď je jednoznačná. SELFMADE je krásna záležitosť a skladba INTRO(VERT) je prudký úvod do albumu, ktorý je prvýkrát len o ‚Dameho mene‘. Track načŕta kvalitnú hudobnú stránkuvyšperkovanú prácu s hlasom a flowom, a taktiež i fakt, že SELFMADE určite nie je preplnený egotripom, ako by to možno ktosi mohol čakať. Čo za monštruózne veľdielo nám to Adam prichystal?

Na albume sme sa dočkali viacero silných spoluprác, kde si Dame na hosťovačky pozval nejednu nevšednú kombináciu interprétov. Na skladbe NEPOČUJEM sa spojil autor mnohých kráľovských refrénov Matej Straka (ktorý má zároveň na svedomí aj mix štúdiovky) spolu s Fejbs, netradičným spojením je i kombo Čistychov a.k.a. ČisT a P.A.T., ktorý zároveň track PLAYHATE takisto aj odprodukoval. Separ prispel svojou troškou rovno v dvoch skladbách, konkrétne v trackoch POZRI SA TERAZ, kde sa objavil i Lvcas Dope a na tracku STÁLE, kde slohou prispel i Yzomandias od našich západných susedov. Minimo a Majk Speezy dali kombo na vydarenom tracku (z ktorého bude naisto klubový banger) SMEJEM SA TOMU a svojím spevom prispela Tina i v skladbe ONI TO NEVIDIA, ktorá vyšla von v podobe videosinglu zarovno so spustením predobjednávok.

Na feate sa ukázali jednotlivo i Kali, na tracku NAOKO s kvalitnou produkciou od samotného Wicha, a rovnako tak i Gabryell zo skupiny Nerieš, na pomerne emotívnej záležitosti s názvom PÁR. Pozrime sa teraz na jednotlivé tracky o čosi viac do hĺbky. 

 

„Neviem čomu veriť, čo je fejk a čo je real…“

 

Hoci je album čímsi ako Dameho predstavením sa seba samého, egotripu sa veľmi nedočkáme. Nahradili ho častokrát úprimné spovede, ktoré sú obalené kvalitou a originalitou. V tracku ČO CHCEŠ zaznie mnoho otázok na vzťah interpréta a jeho fanbase. Ľudia zvyknú byť múdri a kritizovať veci, i keď v skutočnosti toho o pozadí naozaj veľa nevedia a spoločnosť ťa zaradí do stáda, ak jej to dovolíš. Adam to povedal pekne, zvoľ si ČO CHCEŠ, rob čo ťa baví a choď si vlastnou cestou.

Mnohokrát kritizovanou témou v SK rape býva faloš, zákutia nočného mestského života, či ľahšia vrstva spoločnosti. Dame sa k týmto veciam ostro vyjadril v skladbách PLAYHATEV MESTE, či vo vydarenom tracku NAOKO, ktorému Kali na hosťovačke zadelil slohu i super refrén. Je umením v každej už dobre známej téme nájsť vždy inú súvislosť, či fakt, ktorý treba predostrieť poslucháčom a možno sa po albume SELFMADE Dame s touto témou trochu uskromní, aby sme sa neopočúvali stále toho istého dokola.

„Na párty sa škerí, má párky, ne pery…“ Skladba PLAYHATE, odprodukovaná Pouličným autorom tónov, je venovaná taktiež veľmi dobre známej tématike súčastnosti. K tejto nevyčerpateľnej téme sa P.A.T. vyjadril vo svojej slohe (a mimochodom zadelil i vynikajúci refrén) a rovnako tak aj sám ČisT.

 

„Jak otváram tie oči, vidím svet, ktorý horí…“

 

Sociálne problémy dostali veľký priestor hlavne v skladbách ako KDEJE MI TO ĽÚTO/MÁLO, či BEZ NICH. Upadajúca spoločnosť je stále vážny a stále aktuálny problém, a tak skladieb na túto neveľmi príjemnú tému nebude dosť asi nikdy. Dame svojím albumom poukázuje na viaceré rizikové faktory, ktoré my ako spoločnosť zaručene vieme obmedziť alebo dokážeme aspoň vyvinúť snahu o ich nápravu. Je len na poslucháčoch, či si Adamov odkaz vezmú k srdcu a pochopia význam ukrytý v baroch.

Naopak tou príjemnejšiou, pozitívnejšou, či možno i hlbšou stranou albumu sú záležitosti  ČO CHCEŠPÁR feat Gabryell, CHCEL BY SOMVNÍMAMČAS IDE PROTI NÁM a záverečný track albumu, POČUJEŠ?Rapovou ódou pre tých „pár“ reálnych priateľov na život je mocný track PÁR, kde sa na spolupráci ukázal i Gabryell z NERIEŠ a chalani tomuto tracku zadelili ohromne mocný spoločný refrén, z ktorého idú zimomriavky. Pohľad späť do rokov pred prelomom milénia je opísaný do newschoolovo-boombapovej hudby z dielne Grizzlyho na tracku CHCEL BY SOM. Skladba sa i podľa slov samotného Dameho zľahka ponáša na skladbu 90TE z prvého Separovho sóla Buldozér.

Dame je SELFMADE rovnako ako jeho prvá štúdiovka (RECENZIA)

Čo by to už bol Dame za rappera, keby sa v trackliste jeho sóla neobjavila skladba venovaná jeho nežnej polovičke. Track VNÍMAM avšak nie je žiadnou srdiečkársky-ružovučkou záležitosťou, ale úprimná vec naplnená emóciami bez nadbytočného pozlátka. „Lovesong“ ako má byť, rapperi by si mali brať príklad a zostať ‚nohami na zemi‘.

 

„Teraz by som mal asi povedať niečo múdre.. ale ma nič nenapadá práve…“

 

Outro albumu s výbornou a precítenou produkciou od dvorného producenta DMS, Smarta, POČUJEŠ?, je citovou skladbou, ktorá tvorí peknú bodku za celým albumom. Náznaky retrospektívy a bary venované práve Dameho domovskej crew DMS spôsobujú husiu kožu. Bez pochýb ide o vec, ktorú treba precítiť, a tak ako Dame píše na vnútornej strane bookletu, stojí za to vypočuť si album v celku a pekne poporadí, nech ten feeling vstrebeš poriadne. Môžeš veriť, že nebudeš banovať, pretože ako sa ti mohlo zdať už na prvý pohľad, album SELFMADE je koncepčný projekt, ktorý si napriek veľkej rozmanitosti hostí, tém i hudobných producentov v sebe nesie ‚rovnakú‘ atmosféru, zapája aj sociálne problémy bežných ľudí našej malej krajinky i súčastného rýchleho a pomýleného sveta. Striedanie temných a svetlých emočných momentov vytvára zaujímavý hudobný projekt s veľkým atmosferickým spektrom, no napriek tomu sa drží pri zemi a nenesie v sebe žiadne zbytočne nadnesené ideály.

 

Album SELFMADE nájdeš celý na YouTube DMS-RECORDS, no samozrejme Dameho môžeš stále podporiť kúpou originálu, aby si mohol/mohla precítiť i skutočne nemalý výber Dameho prešpekulovaných hashtagov. Keď už kvôli ničomu inému, aspoň kvôli nim stojí za to vlastniť doma podpísaný originál, ktorým môžeš (podľa Dameho slov) minimálne vyvážiť stôl, aby sa nekýval alebo povesiť na balkón na prádelnú šnúru, aby tvojej mamke krkavce nevydzobali pelargónie. Tak to zváž a my sa vidíme na SELFMADE TOUR už onedlho!

 

Created by: Stano Fatul

Komentáre

Odporúčame