Warning: Constant DISALLOW_FILE_EDIT already defined in /data/f/5/f56af4f3-a812-4275-964d-2f5471848391/rukahore.sk/sub/news/wp-config.php on line 88
Do Bratislavy príde britská smotánka. Tohtoročné Bratislavské jazzové dni poznajú svojich headlinerov
the comet is coming bjd 2023
Zdroj: TS
NewsEventyJAZZSlovensko

Do Bratislavy príde britská smotánka. Tohtoročné Bratislavské jazzové dni poznajú svojich headlinerov

Bratislavské jazzové dni 2023 budú opäť plné hviezd

Tohtoročné Bratislavské jazzové dni na Slovensko opäť dostanú hviezdy svetovej hudobnej scény, tentokrát pôjde o mená z Veľkej Británie. The Comet Is Coming, Kamaal Williams a Kokoroko – tieto hudobné legendy a hviezdy z londýnskej scény, ktoré uznáva celý svet, budú v októbri koncertovať v Bratislave.

Toto sú prvé mená tohtoročných Bratislavských jazzových dní, ktoré budú od 20. do 22. októbra v bratislavskom A4 Studio.  Hlavnou hviezdou piatkového večera je londýnske zoskupenie The Comet is Coming na čele s geniálnym saxofonistom Shabakom Hutchingsom.

The Comet Is Coming

Trio v zložení saxofón, klávesy a bicie mieša jazz a funk s elektronickou hudbou a psychedelickým rockom: výsledkom je až kozmický jazz, inšpirovaný velikánmi ako Sun Ra a Alice Coltrane. The Comet Is Coming funguje 10 rokov, nedávno však ohlásili koniec projektu a tak bratislavské vystúpenie bude jedným z ich posledných. Počas týchto rokov toho stihli veľa, boli nominovaní na viaceré prestížne ocenenia a koncertovali na najväčších svetových festivaloch ako Coachella, Glastonbury a v auguste tohto roka sa predstavia aj na budapeštianskom Szigete.

Kamaal Williams

Britský klavirista Kamaal Williams začínal kariéru s Yussefom Dayesom, ktorý sa na jazzákoch predstavil minulý rok. Po spoločnom megaúspešnom projekte Yussef Kamaal sa Williams rozhodol pre sólovú kariéru a po dvoch štúdiových albumoch The Return a Wu Hen vydá tento rok na jeseň v poradí už tretí.

Podľa Kamaala novinka “Stings” prekvapí aj pridaním orientálnej hudby do zoznamu hudobných vplyvov. Na zozname sa už nachádzajú aj Herbie Hancock, John Coltrane, J Dilla, Miles Davis, Jamiroquai, Roy Ayers, či boombap hiphop.

Kokoroko

Nedeľný festivalový večer vyvrcholí koncertom 8-členného londýnskeho zoskupenia Kokoroko. Skupina mieša gospelovú hudbu západnej Afriky s jazzom a zvukmi tanečnej scény. Ide o jedinečný, typický londýnsky sound, do ktorej každý člen prináša svoje vlastné, pestrofarebné hudobné pozadie.

Spoločným menovateľom je láska k Afrobeat a highlife, a k jeho protagonistom ako Fela Kuti, Tony Allen, či King Sunny Ade, no v produkcií Kokoroko je výrazne prítomný aj vplyv Harlemu sedemdesiatych rokov. Dominantou je rytmika, a to aj v sólach a v improvizáciách.

Bratislavské jazzové dni Slovenská sporiteľňa 2023 aj tento rok ponúknu tri koncertné dni plné skvelej hudby, hudobné legendy a aktuálne hviezdy, nielen jazzovej scény. Fanúšikovia sa môžu tešiť aj na otvárací koncert 10. septembra v bratislavských Rusovciach. Organizátori festivalu dávajú každoročne príležitosť aj mladým kapelám a hudobníkom. Aj tento rok sa môžu prihlásiť do Súťaže mladých talentov Nadácie SPP.

Albumy a produkty od tvojich obľúbených interpretov si môžeš exkluzívne zakúpiť na našom shope! Stačí kliknúť na tento link a dozvieš sa viac!

BJD 2023
Zdroj: TS

Zaujal ťa tento článok? Podeľ sa s ostatnými o tvoj názor dolu v komentároch, alebo na našom Facebooku či Instagrame! Nezabudni sa tiež pozrieť na náš shop, v ktorom nájdeš množstvo hudby i merchu od tvojich obľúbených interpretov – shop.rukahore.sk

Pre viac noviniek zo sveta hudby klikaj sem!

Zdroje: YouTube, TS

Zdroj titulného obrázku: YouTube

Komentáre

Odporúčame