radio_head awards 2022
Zdroj: TS/Martina Mlčúchová
NewsEventySlovensko

Víťazi ocenení Radio_Head Awards 2022 sú známi. Vyhral Miro Žbirka, Para či Berlin Manson

Víťazi ocenení Radio_Head Awards 2022

V piatok 17. marca udeľovalo Rádio_FM v priestoroch Slovenského rozhlasu hudobné ceny Radio_Head Awards 2022. O víťazoch opäť rozhodovali poslucháči, ale aj odborné poroty.

Rádio_FM už 15 rokov oceňuje slovenskú hudbu a ja osobne mám veľkú radosť, že to stále má zmysel, čoho dôkazom bol aj piatkový ceremoniál. V Rádiu_FM nepoľavujeme v našej snahe objavovať a podporovať domácich hudobníkov a hudobníčky a musím povedať, že je stále z čoho vyberať,“ hovorí intendantka Rádia_FM Janka Imrichová.

Fanúšikovia domácej hudby za slovenský Album roka 2022 vybrali posledný album Mira Žbirku, Posledné veci, ktorý dokončil jeho syn David Žbirka. Hoci v nomináciách sa poslucháči a novinárska obec tento rok vzácne zhodli a do druhého kola poslali rovnakú päticu, u odbornej poroty nakoniec zvíťazili Modré hory s nahrávkou Čudne slávni.

Skladbou roka 2022 sa stala skladba To okolo nás, na ktorej Para spolupracovala s dvojicou Jana Kirschner a Matej Starkov. Objavom roka sú Berlin Manson a Debut roka nahrala mladá producentka IAmNøt. Ďalší z mladých talentov, projekt Dis Is Markéta, si odniesol aj Ocenenie Nadácie Advance Investments, ktorá svoju cenu udeľovala už po desiatykrát.

Dôležitou súčasťou Radio_Head Awards sú aj žánrové kategórie, v ktorých o víťazoch rozhodujú odborné poroty, a to v žánroch Elektronická hudba, Folková hudba, World Music, Hard and Heavy, Klasická hudba, Jazzová a Experimentálna hudba. V žánrovo pestrých kategóriách bodovali producent Blame Your Genes, Besna, Hmlisto & Peter Linhart, Júlia Kozáková či experimentátor Daniel Kordík. Prekvapením bola kategória Jazzová hudba, kde zvíťazila nie jedna, ale hneď dve
nahrávky, od projektu Nikitin, Šrámek, Altar Ensemble a Matúš Jakabčic CZ-SK Big Band.

Niekoľko z nominovaných, ale aj víťazov, sa počas slávnostného večera, ktorý prebehol v Slovenskom rozhlase, predstavilo aj naživo. Galavečer svojím vystúpením otvárali Tolstoys a na divákov čakali aj ďalšie exkluzívne vystúpenia. Vystúpili Meowlau x Val, víťazi kategórie Hard and Heavy, Besna, ale aj aktuálni držitelia ceny Album roka/Novinárske ocenenie, Modré hory.

Vrcholom večera bolo spojenie Nvmeri a Pina z Pudingu pani Elvisovej, ktorý si cover verziou uctili nového držiteľa Ocenenia za prínos do hudby Laca Lučeniča. Na Radio_Head Awards sa po prvýkrát v 15-ročnej histórii udeľovalo aj Mimoriadne ocenenie. Rádio_FM sa rozhodlo oceniť projekt Slovenská tepláreň.

Silný moment vyvrcholil vystúpením Purist a ich hostí, ktorí naživo zahrali skladbu, ktorú vydali ako reakciu po vražde na Zámockej ulici v Bratislave. Počas večera, ktorý moderoval Martin Staňo sa na pódiu predstavili aj hlasy známe z vysielania Rádia_FM. Víťazi získali sošky, ktoré podľa návrhu Bety K. Majerníkovej vyrobila Mira Podmanická.

Prehľad víťazov Radio_Head Awards 2020

Album roka 2022 Miro Žbirka – Posledné veci

Skladba roka 2022 Para – To Okolo Nás feat. Jana Kirschner & Matej Starkov

Objav roka 2022 Berlin Manson

Debut roka 2022 IAmNøt – Changes

Album roka / Novinárske ocenenie 2022 Modré hory – Čudne slávni

Elektronická hudba 2022 Blame Your Genes – Skins

Folková hudba 2022 Hmlisto & Petr Linhart – Československá

Hard & Heavy 2022 Besna – Zverstvá

World Music 2022 Júlia Kozáková – Manuša

Jazzová hudba 2022 Matúš Jakabčic CZ-SK Big Band – Room#555 + Nikitin, Šrámek, Altar Ensemble – Directions & Connections

Klasická hudba 2022 Milan Paľa, Katarína Paľová – Valentin Bibik – Viola sonatas

Experimentálna hudba 2022 Daniel Kordík – Ocela

Ocenenie za prínos do hudby 2022 Laco Lučenič

Ocenenie Nadácie Advance Investments 2022 Dis is Markéta

Mimoriadne ocenenie 2022 Slovenská Tepláreň

Zaujal ťa tento článok? Podeľ sa s ostatnými o tvoj názor dolu v komentároch, alebo na našom Facebooku či Instagrame! Nezabudni sa tiež pozrieť na náš shop, v ktorom nájdeš množstvo hudby i merchu od tvojich obľúbených interpretov – shop.rukahore.sk

Pre viac noviniek zo sveta hudby klikaj sem!

Zdroje: TS

Zdroj titulného obrázku: TS/Martina Mlčúchová

Komentáre

Odporúčame