spotify 100 joni mitchell neil young joe rogan
Zdroj: unilad.co.uk
News

Prečo hudobníci opúšťajú Spotify? Môže za to 100-miliónová zmluva s Joeom Roganom?

Hudobníci opúšťajú službu Spotify kvôli jej 100-miliónovej zmluve s Roganom

Známi hudobníci opúšťajú Spotify, populárna služba prichádza o ďalšie zvučné meno, ktoré všetko dáva za vinu 100-miliónovej zmluve s Joeom RoganomJoni Mitchell sa pripája ku svojmu priateľovi a hudobníkovi Neilovi Youngovi, ktorý si tiež nechal stiahnuť svoj legendárny hudobný katalóg. Urobil tak kvôli obavám z dezinformácií o očkovaní, ktoré sa šíria práve prostredníctvom podcastov Joea Rogana. Obaja zo služby vymazali väčšinu svojej hudobnej tvorby.

Rozhodla som sa odstrániť všetku svoju hudbu zo Spotify. Nezodpovední ľudia šíria lži, ktoré stoja ľudí životy. V tejto otázke som solidárna s Neilom Youngom a svetovou vedeckou a lekárskou komunitou.

Speváčka sa k téme vyjadrila len dva dni po tom, čo Spotify potvrdilo, že vyhovie Youngovej žiadosti o odstránenie jeho hudby z hudobnej platformy. Young predložil požiadavku v pondelok (24. januára), pričom napísal: „S odhadovaným počtom 11 miliónov poslucháčov na epizódu je JRE (Joe Rogan Experience) najväčším svetovým podcastom a má obrovský vplyv. Spotify má zodpovednosť za zmiernenie šírenia dezinformácií na svojej platforme, hoci spoločnosť v súčasnosti nemá žiadne zásady týkajúce sa dezinformácií.

Joni Mitchell je druhým populárnym umelcom, ktorého hudba bola stiahnutá zo Spotify za posledný týždeň kvôli obavám z dezinformácií šírených Roganovým podcastom. Bude teda zaujímavé sledovať, či ich ešte niekto bude nasledovať. Kanadský spevák a skladateľ v príspevku na svojej webovej stránke dúfa, že aj iní umelci „urobia krok“.

Americký moderátor Joe Rogan podpísal v máji 2020 zmluvu v hodnote 100 miliónov dolárov, ktorá dáva Spotify exkluzívne práva na populárny podcast JRE. Okrem toho, že v ňom odvysielal svoje vlastné skeptické názory na očkovanie, privítal niekoľko hostí vrátane imunológa Dr. Roberta Malonea. Ten porovnával očkovanie proti COVID-19 v USA a vzostup nacistickej strany v Nemecku.

Hudobníci opúšťajú Spotify, nesúhlasia so 100-miliónovou zmluvou s Roganom

Young pochválil svoju nahrávaciu spoločnosť a svojho vydavateľa Hipgnosis za to, že podporili jeho požiadavku, aby bola jeho hudba vymazaná zo Spotify. Spomenul tiež značný finančný zásah, ktorý vyplýva z odstránenia týchto skladieb a napísal: „Strata 60 % celosvetového príjmu zo streamovania odchodom zo Spotify je veľmi veľká vec a nákladný krok, ale stojí za to pre našu integritu a presvedčenie.

V stredu (26. januára) služba Spotify potvrdila odstránenie hudby Neila Younga zo svojej aplikácie: „Chceme, aby bol pre používateľov Spotify dostupný všetok svetový hudobný a zvukový obsah. S tým prichádza veľká zodpovednosť pri vyvažovaní bezpečnosti pre poslucháčov a slobody pre tvorcov. Máme zavedené podrobné pravidlá pre obsah a od začiatku pandémie sme odstránili viac ako 20 000 epizód podcastov súvisiacich s ochorením COVID-19. Ľutujeme Neilovo rozhodnutie odstrániť jeho hudbu zo Spotify, ale dúfame, že ho čoskoro privítame späť.

Podeľ sa s ostatnými o tvoj názor dolu v komentároch, alebo na našom Facebooku či Instagrame! Nezabudni sa tiež pozrieť na náš shop, v ktorom nájdeš množstvo hudby i merchu od tvojich obľúbených interpretov, shop.rukahore.sk.

Pre viac noviniek zo sveta hudby klikaj sem!

Zdroje: YouTube, Wiki, Billboard

Zdroj titulného obrázku: unilad.co.uk

Komentáre

Odporúčame