Warning: Constant DISALLOW_FILE_EDIT already defined in /data/f/5/f56af4f3-a812-4275-964d-2f5471848391/rukahore.sk/sub/news/wp-config.php on line 88
Rapper Mac Miller, ktorý sa drogovo predávkoval, by dnes mal 30 rokov
rapper mac miller 30
Zdroj: theguardian.com
SvetNewsHIP-HOPRnB

Rapper Mac Miller, ktorý sa drogovo predávkoval, by dnes mal 30 rokov

Rapper Mac Miller by dnes oslavoval 30. narodeniny

Mac Miller, populárny americký rapper, ktorý nás v roku 2018 nečakane opustil, by dnes, 19. januára, oslavoval 30. narodeniny. Rodák z Pittsburghu začal svoju kariéru na hip-hopovej scéne v roku 2007 ako 15-ročný. Sám sa do šiestich rokov naučil hrať na klavír, gitaru, bicie a basovú gitaru. Prvýkrát okúsil chuť rapu v 14-tich, predtým chcel byť spevákom, tieto dva štýly vo svojej tvorbe neskôr spojil. Pripomeňme si jeho kariéru v krátkom článku venovanom známemu talentu, ktorý nás opustil nečakane rýchlo.

O tri roky neskôr podpísal zmluvu s nezávislým vydavateľstvom Rostrum Records. Vybral si ho, pretože sídlilo v jeho rodnom meste a bolo spájané s rapperom Wizom Khalifom. Vydal pod ním svoj štvrtý a piaty mixtape, K.I.D.S., resp. Best Day Ever. Tieto pre neho boli prelomovými a predstavili ho širšej hudobnej verejnosti. V roku 2011 do sveta tiež pustil debutový album Blue Slide Park, ktorý sa od roku 1995 stal prvým nezávisle vydaným albumom, ktorý sa dostal na vrchol hitparády Billboard 200. O rok nato spolupracuje s producentom Pharrellom Williamsom a začína sa venovať jazzovým podkladom, do ktorých rappuje.

Mac Miller a drogy, chudnutie či REMember Music

Miller počas kariéry otvorene hovoril o svojom boji s návykovými látkami a depresiou. Na uvoľnenie stresu začal počas Macadelic Tour v roku 2012 užívať prometazín a neskôr sa stal závislým na chudnutí. V januári 2013 pre Complex povedal: „Milujem byť chudý, je to skvelé. Celý čas to bolo naozaj zlé. Moji priatelia sa na mňa nemohli ani rovnako pozrieť. Stratil som sa.“ Prometazín prestal brať v novembri 2012, pred natáčaním svojej reality šou Mac Miller and the Most Dope Family.

V druhom štúdiovom albume Watching Movies with the Sound Off, vydanom v roku 2013 začal trochu experimentovať. Na pomoc si zavolal mená ako Action Bronson, Earl Sweatshirt či Flying Lotus. O rok neskôr vydal mixtape Faces, podpísal zmluvu so spoločnosťou Warner Bros. a založil svoje vlastné vydavateľstvo REMember Music, ktoré patrilo pod to hlavné. V roku 2014 denne užíval drogy a mal pocit, že posledná skladba projektu Faces, s názvom Grand Finale, „mala byť poslednou skladbou, ktorú spravil“. Keď spomínal na toto obdobie pre Billboard v auguste 2015, bol oveľa zdravší, ale nie úplne triezvy.

GO:OD AM, Ariana Grande či posledný deň

Najväčší skok v popularite zrejme prišiel vďaka projektu GO:OD AM z roku 2015, kedy sa na zozname hostí albumu objavili Lil B, Chief Keef a Miguel. Len rok po tom, čo GO:OD AM vystúpil až do prvej päťky hitparády Billboard 200, sa Miller vrátil so svojím štvrtým albumom, The Divine Feminine. Ten obsahoval featuringy od významných hostí: Kendrick Lamar, Cee Lo Green, Ariana Grande, Robert Glasper a Anderson .Paak. Miller sa v tom čase rozišiel so spisovateľkou Nomi Leasure, s ktorou sa stretol na strednej škole. Boli spolu sedem rokov a nohé z piesní na jeho mixtape Macadelic boli práve o ich vzťahu. Tiež tvoril pár so speváčkou Arianou Grande od augusta 2016 do mája 2018.

V roku 2018 vydal album Swimming plný funku, soulu, a lieči v ňom svoje zlomené srdce a psychické zdravie. Projekt obsahuje okrem iného aj piesne Small Worlds, Self-Care a What’s the Use?. Dva mesiace po jeho vydaní, 7. septembra 2018, rapper zomiera ako 26-ročný na predávkovanie drogami vo svojom dome v San Fernando Valley, Los Angeles. Začiatkom roku 2020 vyšiel jeho prvý posmrtný projekt. Circles, určený ako sprievodca k albumu Swimming, obsahoval vokály, ktoré doposiaľ neboli použité a za produkciou stál Jon Brion. V priebehu posledných dvoch rokov boli znovu vydané albumy K.I.D.S. (na oslavu 10. výročia) a Faces.

Podeľ sa s ostatnými o tvoj názor dolu v komentároch, alebo na našom Facebooku či Instagrame! Nezabudni sa tiež pozrieť na náš shop, v ktorom nájdeš množstvo hudby i merchu od tvojich obľúbených interpretov, shop.rukahore.sk.

Pre viac noviniek zo sveta hudby klikaj sem!

Zdroje: YouTube, Wiki, allmusic.com, hiphopscriptures.com, thefamouspeople.com, nytimes.com, theguardian.com

Zdroj titulného obrázku: theguardian.com

Komentáre

Odporúčame