Warning: Constant DISALLOW_FILE_EDIT already defined in /data/f/5/f56af4f3-a812-4275-964d-2f5471848391/rukahore.sk/sub/news/wp-config.php on line 88
Aaliyah, ktorá sa v 15 rokoch vydala za R. Kellyho, by dnes mala 43. narodeniny
aaliyah narodeniny
Zdroj: consequence.net
NewsHIP-HOP

Aaliyah, ktorá sa v 15 rokoch vydala za R. Kellyho, by dnes mala 43. narodeniny

Aaliyah by dnes oslavovala 43. narodeniny

Speváčka Aaliyah, ktorá nás navždy opustila 25. augusta 2001, teda ako 22-ročná, by dnes oslavovala 43. narodeniny. Vlastným menom, Aaliyah Dana Haughton, bola tiež herečkou, tanečnicou a modelkou, ktorej sa pripisuje zásluha na predefinovaní súčasného R&B, popu a hip-hopu. Touto činnosťou si vyslúžila prezývky „Princezná R&B“ a „Kráľovná mestského popu„.

Narodila sa v Brooklyne, vyrastala v Detroite a v 12 rokoch podpísala zmluvu s Jive Records a Blackground Records svojho strýka Barryho Hankersona. Práve Hankerson ju predstavil R. Kellymu, ktorý sa stal jej mentorom. Tiež aj hlavným skladateľom a producentom jej debutového albumu Age Ain’t Nothing but a Number (Vek je len číslom). V Spojených štátoch sa ho predalo tri milióny kópií a stal sa 2x platinovým. Po tom, čo čelila obvineniam z nezákonného manželstva s Kellym, ukončila zmluvu s Jive a podpísala zmluvu s Atlantic Records.

Záhadný a zvláštny vzťah Aaliyah a R. Kellyho

S vydaním spomínaného albumu, Age Ain’t Nothing but a Number, sa šírili fámy o vzťahu medzi Aaliyah a R. Kellym, vrátane obvinenia, že sa tajne vzali bez vedomia jej rodičov. Časopis Vibe neskôr odhalil sobášny list, ktorý uvádzal pár, ktorý sa zosobášil 31. augusta 1994. Speváčka mala v tom čase 15 rokov, avšak na certifikáte bola uvedená ako 18-ročná, pričom R. Kelly mal 27. Manželstvo bolo jej rodičmi anulované až vo februári 1995. Dvojica obvinenia poprela s tým, že ani jeden nebol zosobášený.

Aaliyah si s Kellym údajne vytvorila intímny vzťah počas nahrávania svojho debutového albumu. V roku 1994 pre magazín Vibe prezradila, že keď bola unavená, tak spolu s Kellym „pozerávali filmy“ a „jedávali“ a potom sa „vrátili a pracovali ďalej“. Vzťah medzi ňou a Kellym opísala ako „skôr blízkym“. V decembri 1994 Aaliyah pre Sun-Times povedala, že kedykoľvek sa jej opýtali, či je vydatá za Kellyho, naliehala na nich, aby neverili „všetkým tým klamstvám“. Tvrdila tiež, že ona a Kelly si boli „iba blízki“ a „ľudia to zobrali zle„.

Speváčka Aaliyah by dnes oslavovala 43. narodeniny

Aaliyah na svojom druhom albume One in a Million spolupracovala s hudobnými producentmi Timbalandom a Missy Elliott. V roku 2000 sa objavila vo svojom prvom filme Romeo Must Die a prispela k jeho soundtracku viacerými piesňami. Singlom sa však stala len skladba Try Again. Po dokončení tejto snímky si Aaliyah ešte stihla zahrať aj vo filme Queen of the Damned. V roku 2001 vydala svoj vlastný tretí a posledný štúdiový album, ktorý sa umiestnil na vrchole rebríčka Billboard 200.

Aaliyah zomrela 25. augusta 2001 ako 22-ročná pri leteckej nehode na Bahamách, keď sa ťažko preťažené lietadlo, v ktorom cestovala, zrútilo krátko po štarte. V tele pilota sa neskôr našli stopy kokaínu a alkoholu, takže nebol spôsobilý riadiť lietadlo určené na let.

Aaliyahina hudba, aj po smrti talentovanej speváčky, naďalej dosahovala komerčný úspech, k čomu prispelo niekoľko posmrtných projektov, a podľa odhadov predala po celom svete 24 až 32 miliónov albumov. Medzi jej ocenenia patria tri ceny American Music Awards a dve ceny MTV VMA spolu s piatimi nomináciami na ceny Grammy. Portál Billboard ju uvádza ako desiatu najúspešnejšiu R&B umelkyňu za posledných 25 rokov a 27. najúspešnejšiu v histórii.

Podeľ sa s ostatnými o tvoj názor dolu v komentároch, alebo na našom Facebooku či Instagrame! Nezabudni sa tiež pozrieť na náš shop, v ktorom nájdeš množstvo hudby i merchu od tvojich obľúbených interpretov, shop.rukahore.sk.

Pre viac noviniek zo sveta hudby klikaj sem!

Zdroje: YouTube, Wiki

Zdroj titulného obrázku: consequence.net

Komentáre

Odporúčame