Warning: Constant DISALLOW_FILE_EDIT already defined in /data/f/5/f56af4f3-a812-4275-964d-2f5471848391/rukahore.sk/sub/news/wp-config.php on line 88
Mariah Carey a All I Want For Christmas Is You: Príbeh vianočného songu
mariah carey all i want for christmas is you rpíbeh
Zdroj: ladbible.com
KLIPSvetNewsPOP

Mariah Carey a All I Want For Christmas Is You: Príbeh vianočného songu

Mariah Carey a All I Want For Christmas Is You: Príbeh piesne

Mariah Carey má na svedomí jeden z najväčších vianočných hitov. Pieseň All I Want For Christmas Is You má však za sebou zaujímavý príbeh. Ide o možno najobľúbenejšiu vianočnú skladbu za posledných 30 rokov a máme pocit, akoby bola napísaná pred niekoľkými storočiami. Táto slávnostná hymna je na vrchole zoznamu obľúbených vianočných piesní mnohých ľudí. Kto ju však napísal a ako sa v priebehu rokov stala takou klasikou? O všetkom si povieme v dnešnom článku, ktorý je venovaný príbehu klasiky.

Príbeh piesne All I Want For Christmas Is You

Pieseň napísala Mariah Carey spolu so svojím skladateľským partnerom Walterom Afanasieffom. Po úspechu svojho najpredávanejšieho albumu Music Box z roku 1993, speváčka a jej tím v Columbia Records premýšľali o nápadoch na budúce projekty. Jej vtedajší manžel Tommy Mottola, šéf kolumbijského labelu Sony Music Entertainment, prišiel s nápadom urobiť vianočný album. Existovali však obavy, že by nebolo múdre vydať sviatočnú hudbu na vrchole kariéry, pretože to bol zvyčajne typ projektu, ktorý vznikal až na jej konci. Afanasieff neskôr povedal: „Vtedy ste nemali veľa umelcov s vianočnými albumami. Vtedy to nebola vôbec známa veda a nebol nikto, kto by robil nové, veľké vianočné piesne. Takže sme to chceli vydať ako obyčajný album v štýle, ‚Hej, vydávame vianočný album. Nič veľké, ani neobyčajné‘.“

Skladba bola nahraná v auguste 1994 a jej tvorba trvala 15 minút. Carey začala zdobiť newyorský dom, v ktorom žila s Mottolom, vianočnými ozdobami. Povedala, že tým cítila, že dokáže zachytiť podstatu toho, o čom spieva. Akordy, štruktúru a melódiu pesničky vymyslela skladateľská dvojica len za štvrťhodinu a sám Afanasieff povedal: „Určite to nie je ‚Labutie jazero‘, ale preto je taký populárny – pretože je taký jednoduchý a chutný!“. Kritici tiež porovnávali štýl piesne s legendami ako The Beach Boys, Judy Garland, Nat King Cole, The Jackson 5 a Stevie Wonder. Väčšinu hudby na skladbe naprogramoval na počítači práve Walter Afanasieff, ktorý produkoval aj basu, bicie, klávesy a slávnostné zvukové efekty. Dann Huff hral na gitare a speváčkine vokály podporovali Melonie Daniels a sestry Kelly a Shanrae Price.

Úspechy songu v hitparádach

V USA sa najskôr skladba neumiestnila v hlavnej hitparáde Hot 100, pretože na to nebola vhodná a komerčne vydaná ako singel. Pravidlá sa zmenili po roku 2000, od tohto roku sa umiestňovala už aj v rebríčkoch počúvanosti. Úplne nový vrchol dosiahla v decembri 2018 a vyšplhala sa na číslo 7. V Spojenom kráľovstve to bolo v roku 1994 vianočné číslo dva, za albumom od skupiny East 17 s názvom Stay Another Day.

Odkedy však boli zahrnuté sťahovanie a neskoršie streamy, od roku 2007 sa každý rok opäť dostáva do Top 40. V rokoch 2017, 2018 A 2019 opäť vyvrcholila len na dvojke. Otázkou teda ostávalo, či sa niekedy dostane na to nedostižné prvé miesto. V roku 2020 sa jej to však už podarilo a na víťaznej priečke pobudla tri týždne. S celosvetovým predajom viac ako 16 miliónov kópií je pieseň najväčším medzinárodným hitom a 11. najpredávanejším singlom všetkých čias. Od roku 2017 song zarobil na licenčných poplatkoch 60 miliónov dolárov.

V roku 2010 Carey vydala jej novú verziu s názvom Extra Festive zo svojho druhého sviatočného albumu Merry Christmas II You. O rok neskôr nahrala duetovú verziu s Justinom Bieberom pre jeho album Under the Mistletoe. Covery na legendárnu vianočnú skladbu spravili mená ako Shania Twain, Michael Bublé, Lady Antebellum, Miley Cyrus, John Mayer, Ariana Grande, Cee Lo Green, Indina Menzel či Ingrid Michaelson.

Podeľ sa s ostatnými o tvoj názor dolu v komentároch, alebo na našom Facebooku či Instagrame! Nezabudni sa tiež pozrieť na náš shop, v ktorom nájdeš množstvo hudby i merchu od tvojich obľúbených interpretov, shop.rukahore.sk.

Pre viac noviniek zo sveta hudby klikaj sem!

Zdroje: YouTube, Wiki, Genius, smoothradio.com

Zdroj titulného obrázku: YouTube

Komentáre

Odporúčame