17 november nežná revolúcia
KLIPSK/CZNews

17. november a Nežná revolúcia – piesne, ktoré pripomínajú rok 1989

17. november a Nežná revolúcia – piesne roku 1989

17. november a Nežná revolúcia sú spájané aj vďaka piesňam. Prinášame ti päť skladieb, ktoré pripomínajú udalosti z roku 1989. Pozrieme sa na jednu českú skladbu, ktorá vznikla už v 60. rokoch a štyri slovenské. Medzi piatimi piesňami je však len jedna, ktorá bola vytvorená priamo počas udalostí spred 32 rokov. Prinášame ti zákulisie songov a príbehy, vďaka ktorým sa dozvieš ako legendárne a pamätné piesne vznikali.

nežná revolúcia
Zdroj: soda.o2.sk

17. november a Nežná revolúcia – piesne spred 32 rokov

Marta Kubišová – Modlitba Pro Martu

Česká pieseň zo 60. rokov minulého storočia sa stala symbolom odporu českého a slovenského národa proti vpádu vojsk Varšavskej zmluvy do komunistického Česko-Slovenska v roku 1968. Hudbu zložil Jindřich Brabec, autorom textu piesne bol textár Petr Rada a skladbu naspievala Marta Kubišová. Pieseň vyšla celkom v štyroch verziách a neskôr, v čase normalizácie bolo jej vysielanie úplne zakázané v rozhlase aj v televízii.

Kubišová ju naspievala v nahrávacom štúdiu len niekoľko dní po okupácii. Na magnetofónovej páske sa následne dostala do Česko-slovenského rozhlasu, televízia ju odvysielala až v roku 1969 v programe, pre ktorý bola pôvodne určená. Uverejnenie piesne sprevádzalo ospravedlnenie, že nemá nijakú súvislosť s odohrávajúcimi sa politickými udalosťami. Modlitba pro Martu zaznela na demonštráciách počas Nežnej revolúcie na Václavskom námestí v podaní Marty Kubišovej.

Jaroslav Filip & Milan Lasica – Do Batôžka

Zo všetkých skladieb, čo si spätne nárokujú titul hymny 17. novembra, má k nemu najbližšie práve skladba z albumu Bolo nás jedenásť Lasicu, Satinského a Filipa. Dvadsať rokov samostatného Slovenska funguje ako akýsi soundtrack k občianskej nespokojnosti. V deväťdesiatych rokoch znela na mítingoch proti mečiarizmu, nedávno na protestoch proti kauze Gorila.

Stala sa hymnou lepšieho Slovenska – bez ohľadu na to, či skutočne veríte, že niečo také ako lepšie Slovensko jestvuje. Je stále aktuálna, pretože v nej nenájdete vôbec nič politicky aktuálne, stelesňuje všeobecný sen o lepšej spoločnosti. Bolo nás jedenásť je prvým a najznámejším z dohromady štyroch albumov, ktoré Lasica a Satinský pripravili s Jarom Filipom.

17. november a Nežná revolúcia – piesne, ktoré pripomínajú udalosti z roku 1989

Tublatanka – Pravda Víťazí

Tento hit vznikol skoro dva roky pred revolúciou. Celý ho otextoval Martin Sarvaš. Stále som mal pocit, že refrén má byť silný a toto spojenie to absolútne vystihovalo – pravda víťazí. Postupne sa pieseň dostala do povedomia všetkých obyvateľov Československa. 

S textárom Martinom Sarvašom sme sedeli v kaviarni hotela Carlton. Cez okno sme videli, ako Milan Kňažko na Hviezdoslavovom námestí niečo rozpráva hŕstke ľudí, a tak sme sa pridali. Na konci Kňažko všetkých vyzval, že ak niekto môže, nech pomôže s nazvučením námestia SNP. A pretože som chcel revolúcii pomôcť, na druhý deň som priniesol aparatúru. Kúpil som ju v Anglicku a za pomoci technikov Tublatanky sme námestie ozvučili. Dodnes mám odložený mikrofón, do ktorého rozprávali všetci počnúc Kňažkom, Budajom, Dubčekom, Havlom a Krylom.“ – Martin Ďurinda pre ireport.cz

Robo Grigorov – Pocta Majakovskému

Keď Kamil Peteraj zložil k skladbe text, Grigorov ani na sekundu nezaváhal a ihneď vedel, čo má robiť.

Po revolúcii vyliezlo veľa hrdinov. Môžem povedať, že väčšina vôbec neboli hrdinovia, pretože hlavne v 80. rokoch boli ľudia veľmi unavení a normalizátori si to často ani neuvedomovali… ako keď niekoho dlho strašíte, tak strach akoby mal prekrútené závity. Ľudia boli skôr letargickí. A toto bola pesnička, ktorá vznikla v čase takejto letargie. Bože, ochráň tých, ktorí sa vedia ozvať, veď už je tu doba, keď treba voľačo urobiť, bolo to už veľmi neznesiteľné.“

Jej vydanie sa však stále brzdilo a cenzori robili všetko pre to, aby ju zastavili. „Vtedy tak, ako boli ľudia, ktorí boli pokakaní a ešte viac pokakaní, boli aj ľudia, ktorí mali v sebe istú statočnosť. Objavil sa Pavol Mešťan a jednoznačne udrel do stola a povedal: Táto pesnička má znieť. A takto sa dostala na svetlo sveta.“ – Kamil Peteraj, www1.pluska.sk

Piesne, ktoré pripomínajú udalosti roku 1989

Ivan Hoffman – Sľúbili Sme Si Lásku

Na českých a slovenských námestiach sa po 17. novembri 1989 účastníci zhromaždení stretávali a rozchádzali pri tónoch študentskej i štátnej hymny. Len pár dní po zásahu na pražskej Národnej triede sa objavila aj pieseň Sľúbili sme si lásku. Jej autorom je pesničkár a publicista Ivan Hoffman, ktorý v čase totality kritizoval vtedajší režim.

Pieseň sa stala neoficiálnou hymnou revolúcie spolu s pesničkárom, ale i na demonštráciách, na ktorých sa nezúčastnil osobne, ju v novembri 1989 spievali tisíce ľudí. Text piesne sa medzi ľuďmi šíril aj na letákoch. Putoval do škôl, závodov a študenti ho roznášali po uliciach:

nežná revolúcia
Zdroj: TASR

Ktorú pieseň si najviac spájaš s udalosťami z novembra 1989? Podeľ sa s nami o tvoje názory v komentároch, alebo na našom Facebooku či Instagrame! Nezabudni sa pozrieť na náš shop, na ktorom vždy nájdeš množstvo hudby i merchu od tvojich obľúbených interpretov, shop.rukahore.sk.

Pre viac noviniek zo sveta hudby klikaj sem!

Zdroje: YouTube, Wiki, ireport.cz, kultura.sme.sk, www1.pluska.sk

Zdroj titulného obrázku: soda.o2.sk

Komentáre

Odporúčame