Warning: Constant DISALLOW_FILE_EDIT already defined in /data/f/5/f56af4f3-a812-4275-964d-2f5471848391/rukahore.sk/sub/news/wp-config.php on line 88
Lorde oslavuje 25. narodeniny: Doterajšia kariéra austrálskej speváčky
lorde narodeniny kariéra
KLIPSvetNews

Lorde oslavuje 25. narodeniny: Doterajšia kariéra austrálskej speváčky

Lorde oslavuje 25. narodeniny: Doterajšia kariéra austrálskej speváčky

Lorde dnes oslavuje 25. narodeniny a pri tejto príležitosti sa pozrieme na to, ako vyzerala jej kariéra do dnešného dňa. Novozélanďanka je v hudobnom priemysle aj napriek mladému veku mimoriadne úspešná, na konte má už 2 ceny Grammy a milióny predaných albumov. V dnešnom článku sa okrem iného pozrieme na to, ako už v trinástich rokoch podpísala zmluvu s vydavateľstvom a na jej doposiaľ tri vydané albumy.

Lorde oslavuje narodeniny: Kariéra a jej začiatky

Vlastným menom, Ella Marija Lani Yelich-O’Connor, sa narodila v meste Auckland. Rodičia pochádzajú z dvoch rozličných krajín, matka Chorvátka, spisovateľka a otec Ír, ktorý je inžinierom. Speváčka má občianstvo v oboch krajinách a zaujímavosťou je, že jej rodičia sa stali manželmi len v roku 2017, po 30-ročnom vzťahu. Od piatich rokov bola najmä z matkinej strany vedená kultúrne, navštevovala herecký krúžok, čítala rôzne poviedky a literatúru v rôznych žánroch. Bola nadpriemerne inteligentná a v školských súťažiach, najmä čo sa týka prednesov a vystupovania pred ľuďmi, patrila k absolútnej špičke.

V roku 2009 vyhrala spolu s kamarátom gitaristom školskú talentovú súťaž. Následne boli obaja pozvaní na krátky rozhovor a vystúpenie do novozélandského rádia, kde boli mimoriadne úspešní. Uspeli natoľko, že sa rozhodli poslať časť ich vystúpenia vydavateľstvu Universal, ktoré s Lorde okamžite podpísalo nahrávaciu zmluvu.

Gitarista Louis a speváčka vytvorili duo, Ella & Louis začali hrávať po kaviarňach a exteriéroch. Na odporúčanie vydavateľstva začala dvakrát do týždňa navštevovať hodiny spevu a v roku 2011 vystupovala naživo už aj s prvými vlastnými skladbami. V roku 2013 vydala EP The Love Club, spolu s nahrávkou Royals, ktorá sa stala jej najúspešnejšou zatiaľ. V 16 rokoch sa stala najmladšou speváčkou, ktorá sa dostala na prvé miesto rebríčka Billboard Hot 100 a získala za ňu 2 ceny Grammy. Prvý album, Pure Heroine vyšiel onedlho a stal sa v tom istom roku jedným z najdôležitejších. Projekt kritizoval mainstream a sústreďoval sa najmä na témy, podporujúce teenagerov.

Lorde oslavuje narodeniny: Kariéra po prvom albume

Po viacerých odohraných festivaloch v rokoch 2013 – 2014 bola dvakrát súčasťou soundtrack k dvom z filmov série The Hunger Games. Tím legendárneho speváka Davida Bowieho ju kontaktoval, s ponukou naživo odspievať jeho song Life On Mars počas odovzdávania cien BRIT Awards 2016. Rodina speváka ju spolu s tímom považuje za „budúcnosť hudby„.

Nasledujúci rok vychádza titulný singel Green Light k druhému albumu. Speváčka pokračovala v nastolenom trende, opäť sa jej podarilo vydať jeden zo songov roka. V albume číslo dva, Melodrama, sa už ukázala ako profesionálna hudobníčka a textárka. Projekt sa venuje téme rozchodu, ktorá je mimoriadne blízka jej poslucháčom. Zaslúžila si zaň nomináciu na Grammy v kategórii Album roka. 

V roku 2020 oznámila, že pracuje na svojom treťom veľkom počine v spolupráci s producentom Jackom Antonoffom. Bezprostredne však predniesla aj smutnú správu, ktorá tento projekt sprevádza, smrť jej psa, Pearla. Sexuálne a slnečne ladený cover tohto albumu značil, že málo ísť o niečo trochu iné ako tomu bolo v posledných dvoch prípadoch. Naozaj tomu tak bolo, 12 skladieb plných energie a života si však nezískalo takú podporu zo strany jej fanúšikov či hudobných kritikov. Z pohľadu čísel a počúvanosti ide o jej zatiaľ najmenej úspešný projekt.

Na začiatku školského roka priniesla nevídanú novinku a všetkých prekvapila. Jej tretím EP, Te Ao Marama, predstavila päť skladieb z posledného projeku v polynézskom jazyku Maorského kmeňa. Ide o veľkú vzácnosť a preto tento projekt určte odporúčame.

Si fanúšikom speváčky Lorde? Ktorý z jej songov máš najradšej? Podeľ sa s nami o tvoj názor dolu v komentároch, alebo na našom Facebooku či Instagrame! Nezabudni sa tiež pozrieť na náš shop, na ktorom vždy nájdeš množstvo hudby a merchu, shop.rukahore.sk.

Pre viac noviniek zo sveta hudby klikaj sem!

Zdroje: YouTube, Wiki, Genius

Zdroj titulného obrázku: time.com

Komentáre

Odporúčame