Warning: Constant DISALLOW_FILE_EDIT already defined in /data/f/5/f56af4f3-a812-4275-964d-2f5471848391/rukahore.sk/sub/news/wp-config.php on line 88
História hip-hopu #3: Nová škola, gangsta rap a začiatky 90. rokov
história hip-hopu 3
KLIPSvetNews

História hip-hopu #3: Nová škola, gangsta rap a začiatky 90. rokov

História hip-hopu #3: Nová škola, gangsta rap a začiatky 90. rokov

História hip-hopu má aj svoje tretie pokračovanie, nadviažeme na nedávno vydaný článok, v ktorom sme nazreli do 80. rokov minulého storočia. Vysvetlili sme si tiež význam slova ‚beatbox‘ a spomenuli aj rozmach hudobných videoklipov. Ku koncu sme sa tiež venovali ženám v hip-hope a ich počiatočnej silnej sexuálnej diskiriminácii.

Dnešnú časť začíname v rokoch 1983-84, kedy začala druhá vlna hip-hopovej hudby. Toto obdobie tiež nazývame ‚nová škola hip-hopu (new school hip-hop)‚ a medzi prvých predstaviteľov zaraďujeme skupinu Run-DMC a rappera LL Cool J-a. Všetko sa opäť odohrávalo v New Yorku a hudba vytvorená v tomto období mala viacero charakteristických čŕt. Minimalistické beaty tvorené vďaka tzv. drum machine, alebo umelej bicej súprave, ktorej zvuky boli ovplyvnené rockovou muzikou. Dá sa povedať, že sa celkom pritvrdilo, keďže umelci sa v týchto rokoch začali prostredníctvom svojich songov čoraz viac vyjadrovať k spoločensko-politickej situácii. Odklonili sme sa teda od funku, disca, synťákov a živých kapiel.

História hip-hopu #3: Hip-hop v rádiách, gangsta rap a Straight Outta Compton

Hip-hop sa čoraz viac začal dostávať aj do rádií, s nástupom novej školy sa tvorili kratšie piesne. V roku 1986 sa podarilo skupine Beastie Boys vytiahnuť svoj album Licensed to III na prvé miesto v Billboard rebríčkoch. Ide o vôbec prvý rappový projekt, ktorému sa to kedy podarilo a tento moment predstavuje štart zlatej éry hip-hopu.

Zlaté obdobie trvalo od stredu 80. rokov do stredu tých 90., ktoré boli kvalitné, inovatívne a predstavovali obrovský zdroj inšpirácie pre ostatné žánre. V hudbe z tohto obdobia cítiť okrem iného jazz a umelci začali vo veľkom využívať sampling, ktorý bol čoraz populárnejší. Každý nový singel inovoval celý žáner, vychádzalo veľa dôležitých a prelomových albumov.

Prvýkrát sa zoznamujeme s podžánrom ‚gangsta rap‚, ktorý reflektuje životné štýly mladých Američanov tmavej pleti, žijúcich v meste. Jeden z komerčne najúspešnejších podžánrov vo svojich textoch miešal témy politické a hovoril aj o príbehoch z oblasti kriminality. Skupina, ktorá je najviac spájaná so vznikom gangsta rapu je N.W.A. Útočné texty plné konfrontácií, ktoré boli po prvý raz dopĺňané vulgárnym slovom „nigga“. Beaty s rockovou gitarou iba pridávali na bojovej atmosfére, ktorá mala za cieľ vzbudiť hnev a upriamiť pozornosť na dané témy.

Za prvý album tohto žánru považujeme Straight Outta Compton z roku 1988 od spomínanej kalifornskej formácie. Zároveň sa však týmto projektom vytvorila hip-hopová rivalita medzi mestami Los Angeles a New York. Prvú väčšiu vlnu kontroverzie vyvolal song „Fuck Tha Police“, ku ktorej sa negatívne vyjadrila priamo aj FBI.

Kritika ohľadom rasy na adresu Billa Clintona, MC Hammer a Ice Ice Baby

 

Americká aktivistka Sister Souljah sa preslávila vďaka kritike Billa Clintona, ktorému smerovala jej poznámky o rase v roku 1992.

„Dôvod, prečo je rap napadnutý, je ten, že odhaľuje všetky rozpory americkej kultúry…To, čo začalo ako undergroundová umelecká forma, sa stalo prostriedkom na odhalenie mnohých kritických problémov, o ktorých sa v americkej politike zvyčajne nehovorí. Problém je v tom, že Biely dom a záujemcovia ako Bill Clinton predstavujú politický systém, ktorý nikdy nemá v úmysle riešiť mestský chaos v centre mesta.“

V roku 1990 rap explodoval a hip-hop sa stal oficiálne stal jedným z najpopulárnejších žánrov v USA. V tom istom roku vyšla klasika Can’t Touch This od rappera a skladateľa MC Hammera, ktorý patril v ranných 90. rokoch k hviezdam scény. Jeho album Please Hammer, Don’t Hurt ‚Em posunul rap na úplne nový level popularity a do dnešného dňa sa ho predalo viac než 18 miliónov kusov. V nasledujúcom období vyšiel tiež singel Ice Ice Baby a prvú hudbu začali vydávať Dr. Dre či Snoop Dogg.

Poznáš niektoré zo spomínaných songov? Patríš medzi fanúšikov hip-hopu? Podeľ sa s nami o tvoje názory dolu v komentároch, alebo na našom Facebooku či Instagrame! Nezabudni sa tiež pozrieť na náš shop, na ktorom vždy nájdeš množstvo hudby a merchu, shop.rukahore.sk.

Pre viac noviniek zo sveta hudby klikaj sem!

Zdroje: YouTube, Wiki

Zdroj titulného obrázku: highsnobiety.com

Komentáre

Odporúčame