NewsRozhovory

YAKSHA: Chceme organizovať eventy, kde sa ľudia budú stretávať pri umení a dobrom jedle (ROZHOVOR)

Čau Yaksha. Na začiatok ma zaujíma tvoja posledná cesta do USA, z ktorej si sa len pred nedávnom vrátil. Čo si tam robil? 

Ahoj. Dlhšie sme sa dohadovali s Pharaoh-nom, že spolu niekam vybehneme. Pôvodne sme chceli ísť začiatkom septembra do Los Angeles, no nakoniec nám to ani jednému časovo nevyhovovalo. Tak sme to preložili na začiatok roka a vybrali sme NY. Pozval som tiež jedného z mojich najbližších ľudí @aukay_35mm, aby sa pridal k nám. Nakoniec týždeň pred odletom sa pridal aj Dalyb a Tomi, čo trošku nabúralo pôvodný program ako stráviť čas v NY a miesto preflákaného týždňa sme viac ako polovicu dní strávili natáčaním klipov, nahrávaní singlov a tak. Bol to super produktívny čas, no pôvodný plán bol viac oddychovať. ?

View this post on Instagram

good times w/ my boooys ? pics by @aukay_35mm

A post shared by yaksha (@yak.sha) on

Niekde som zaregistrovalala, že ti písali z Complex. Malo to s niečo spoločné s tvojim výletom? 
Nie nemalo, Complex sa ozvali až po prílete naspäť domov. Oni budú môcť skôr za moju nasledujúcu cestu do štátov.
Ako vnímaš to, že ťa aj v tej Amerike spoznávajú ľudia? Lebo mám pocit, že meno Yaksha poznajú po celom svete. 
Po celom svete poznajú Dominiku Cibulkovú, alebo Škrtela. Mňa pozná pár ľudí z konkrétnej komunity čo je, samozrejme skvelé, ale určite sa nedá rozprávať o nejakom celosvetovom fame.
Ale tak F*CK THEM už celosvetový fame má.. 
F*CK THEM je už dlhšiu dobu známejší viac vo svete, ako u nás, ak sa bavíme o číslach. Primárne New York a potom nasleduje Los Angeles. Pomerne veľká časť followingu je tiež z Ruska.
Nedávno si si stopol predaj merchu. Máš pocit, že si merch musia fans zaslúžiť a dostatočne si ho vážiť?
Nechcel som z F*CK THEM nikdy robiť brand oblečenia, ale malo ísť primárne o hudbu, preto som sa rozhodol dať polročnú pauzu od výroby nového merchu a tento čas venoval hlavne hudbe. Merch sa, samozrejme, vráti, no budem tento rok venovať minimálne rovnaký focus, ktorý som venoval SK/CZ marketu, tiež predaju do sveta. Ten sme síce spustili už minulý rok, no tento rok mám naplánované konkrétne aktivity ako pop up v NY, LA, Moskve a podobne.
Pod F*CK THEM vychádza množstvo interpretov. Je reálne mať ich všetkých napočúvaných? 
Každý deň príde okolo 40 mailov od interpretov z celého sveta. To je približne 300 mailov do týždňa. Z toho možnosť vydať cez FCK THEM dostanú 4 max 5 interpreti, takže každého jedného vypočujeme a následne sa rozhodujeme, ktorý dostane od nás ponuku, takže áno…vypočujeme si každého jedného tvorbu.
Nemáš niekedy pocit, že to je všetko „na jedno kopyto“? 
Na jedno kopyto to príde ľudom, ktorí sa o túto kultúru zaujímajú len povrchne, prípadne ich nezaujíma, ale aj tak strávia čas s tým, že na video kliknú a nehľadajú v tvorbe interpreta jeho rukopis, len to uzavrú s tým, že toto mu príde podobné ako niečo čo už niekedy videli. Samozrejme množstvo trackov má spoločné body, ktoré sú hlavne pre new wave charakteristické, ale prehlásiť, že je všetko na jedno kopyto je dosť obmedzené. Sú metalové tracky všetky na jedno kopyto, pretože je track zložený zo screamingu, gitarách a bicích?
Ako vyzerá taký bežný deň Yakshu? 
To ukazujem ľuďom každý deň v mojich instastories.
Máš množstvo aktivít. Dokážeš mať aj dostatok času na svoj súkromný život?
Bude to možno prekvapenie, ale mám viac súkromného života ako pracovných aktivít. V súkromí ma však poznajú len moji najbližší a plánujem to tak aj udržať.
Bonzni na seba niečo, čo si ešte nikdy verejne nepriznal. 
Napadajú mi len blbosti, ako to, že nejem rukolu, alebo nechrápem. Bonzovanie mi moc nejde.

Očakávam a nepochybujem, že máš maximálne vycibrený hudobný vkus. Ktoré tracky si ideš najviac?

Každý týždeň objavím novú hudbu. Aktuálne ma dosť baví singel od Dipla ft. Niska, interpret Blueface a album od James Blake.

Si zásadne iba rapový alebo keď sa obzrieme pár rokov dozadu išiel si si aj iný žáner?
Rapovú hudbu počúvam od 96 roku, no nikdy som sa neškatulkoval v žánri. Keď som začal skate-ovať tak celá crew počúvala NOFX. Mňa bavil viac WU TANG, ale chodil som aj na koncerty Zóny A. Môj najobľúbenejší hudobný label je Motown records.

Aký bude pre teba tento rok a na čo sa môžeme tešiť?

Podľa čínskeho horoskopu nás čaká rok prasaťa. Ten by mal byť hlavne priaznivý pre pracovné aktivity, tak uvidíme či to tak bude.

Prezraď nám niečo o Love Them Space. Ako ti vôbec napadla táto myšlienka? Predpokladám, že Fast Life Neons nie je posledným eventom. 
Love Them Space je priestor, kde budeme pravidelne organizovať vernisáže rôznym umelcom, ktorých práca nám je blízka. Nechceme sa hrať na galériu, pretože nikto z nás nemá dostatok akademického vzdelania v tomto obore, preto pracujeme so slovom space. Priestor, ktorý máme, má skvelú polohu s výlohou do ulice a ako bonus máme tiež vnútroblok, kde budeme vernisáže spájať s brunchom, grilovačkami a podobnými gastro aktivitami, ktoré bude mať na starosť Jacob café s ktorým susedíme. Tento nápad si nesiem ešte od FASHION DEALã eventov, kde som veľký priestor venoval umeniu a chcel som v tom aj pokračovať. Plán je organizovať eventy, kde sa ľudia budú môcť stretávať s umením, dobrým jedlom a budú môcť pravidelne tráviť príjemný čas.Len pred pár dňami sme otvorili Love Them Space pre verejnosť s vernisážou FAST LIFE NEONS a teším sa, že si ju prišlo pozrieť množstvo ľudí. Budem rád, keď sa prídete pozrieť aj na ďalšie vernisáže. Najbližšia nás čaká v apríli a autora zatiaľ neprezradím, ale je to veľké meno z Česka, takže sa rozhodne je na čo tešiť!
Perlička na záver. Neuvažoval si niekedy z nostalgickej chvíľky o tom, že by ste s chalanmi z Dramatikz spravili nejaký nový track?
Nostalgicky na obdobie, keď sme robili Dramatikz, s chalanmi v dobrom spomíname. Je smutné, keď interpreti nevedia kedy je čas odísť. Našťastie, to nie je náš prípad.

Komentáre

Odporúčame