Warning: Constant DISALLOW_FILE_EDIT already defined in /data/f/5/f56af4f3-a812-4275-964d-2f5471848391/rukahore.sk/sub/news/wp-config.php on line 88
Vedel/a si, že.. Metallica hrala v roku 2013 na všetkých 7 kontinentoch?
metallica kontinentoch
KLIPSvetNews

Vedel/a si, že.. Metallica hrala v roku 2013 na všetkých 7 kontinentoch?

Vedel/a si, že Metallica hrala v roku 2013 na všetkých 7 kontinentoch?

Hudobná skupina Metallica v roku 2013 prepisovala rekordy. Podaril sa jej totiž jedinečný zápis, a to počas jedného kalendárneho roka. Zoskupenie odohralo 8 rokov späť koncert na každom kontinente, čím sa zapísala do Guinessovej knihy rekordov. Ďalšia americká skupina, Fall Out Boy, sa o to isté pokúsila ešte o päť rokov skôr, ale poveternostné podmienky neboli ideálne. Realizácia vystúpenia sa zo začiatku zdala ako nezrealizovateľná, my ti dnes však povieme, ako sa im to podarilo.

Metallica v roku 2013 prepisovala rekordy

Severná a Južná Amerika, Európa, Ázia, Austrália a Afrika neboli až tak náročné na zrealizovanie, tú skutočnú výzvu predstavovala Antarktída. Počasie a terén predstavovali najväčšie faktory, kapela mala za sebou veľa plánovania. Najjužnejšie položený kontinent nemá celkom logicky žiadne koncertné miesta, kde by kapely mohli vystupovať. Samotný koncert sa uskutočnil 8. decembra 2013, kedy už Metallica odohrala všetky vystúpenia na zvyšných svetadieloch.

Veľký stan bol pripravený a publikum zložené z vedcov a víťazov nulovej lotérie Coca-Coly z Mexika, Argentíny, Čile, Kolumbie a Kostariky neďaleko heliportu argentínskej základne Carlini bolo na mieste. Celá show prebehla úplne bez zosilňovačov, čo znamená, že všetka hudba bola prenášaná cez slúchadlá všetkým prítomným. Ak by hudobná skupina svoju hudbu hrala cez reproduktory, vyrušila by celé tamojšie prírodné prostredie, ktoré nemá podmienky na podobné kultúrne akcie. Nakoniec to bol veľký úspech a zisk prestížnej pocty s bonusom v podobe svetového rekordu.

Za zmienku však stojí, že Metallica nebola prvou kapelou, ktorá vystúpila na Antarktíde, ale minimálne treťou. V roku 1981 tam vystúpila čilská skupina Los Jaivas a o 26 rokov neskôr štvorčlenná indie-rocková skupina Nunatek. Tá bola zložená z vedcov z oblasti prieskumu klimatických zmien a hrala pre siedmich ľudí. Vysielala sa aj naživo, prostredníctvom celosvetového benefičného koncertu Earth Live. Samotný rekord teda neznie tak, že boli prvou kapelou ktorá tam hrala. Sú však jedinou, ktorá sa oficiálne zastavila a kultúrne potešila všetky kontinenty v rámci jedného roka.

Celý koncert Metallicy na Antarktíde s názvom Freeze ‚Em All nájdeš na linku vyššie.

Metalová skupina a ich doterajšia hudobná cesta

Heavymetalová skupina z kalifornského Los Angeles vznikla v roku 1981. Skupina pôvodne vznikla, keď James Hetfield odpovedal na inzerát, ktorý bubeník Lars Ulrich zverejnil v miestnych novinách The Recycler. Súčasná zostava okrem už spomenutých hudobníkov pozostáva z dlhoročného hlavného gitaristu Kirka Hammetta a basgitaristu Roberta Trujilla.

Prvé skladby boli rýchle a rytmické, avšak inštrumentálne, teda bez spevu. V kanadskej hudobnej komunite si získali širokú fanúšikovskú základňu a uznanie u kritikov, vydaním albumu Master of Puppets z roku 1986. Tento projekt patrí k najväčším a najpopulárnejším vôbec. Kapela získala značné množstvo peňazí vydaním albumu Metallica (Black Album), ktorý debutoval na prvom mieste rebríčka Billboard 200. Týmto vydaním skupina zmenila svoje pôvodné hudobné smerovanie a začala sa viac orientovať na amerických fanúšikov.

Približne dva roky po smrti basgitaristu Cliffa Burtona vydala Metallica svoj album cover verzií nezávisle aj napriek tomu, že tak neurobilo ich vydavateľstvo, EMI Canada. Skupina vydala desať štúdiových projektov, dva live albumy, dve EP, 24 videoklipov a 45 singlov. Získala tiež deväť cien Grammy a päť po sebe idúcich albumov debutovalo na prvom mieste v rebríčku Billboard 200, čím sa stala prvou kapelou, ktorej sa to podarilo.

Si fanúšikom legendárnej heavymetalovej kapely Metallica? Skoč na náš shop, kde nájdeš množstvo vzácnych kúskov merchu a hudby tohto amerického zoskupenia. Prichystané sú pre teba šatky, vinyly, župany, tričká a iné. Stačí, keď klikneš na tento link

Čo hovoríš na koncert Metallicy na Antarktíde? Precestoval si už všetkých sedem kontinentov? Aký je tvoj obľúbený song či album od metalovej kapely? Podeľ sa s nami o tvoj názor dolu v komentároch, alebo na našom Facebooku či Instagrame! Nezabudni sa tiež pozrieť na náš shop, na ktorom vždy nájdeš množstvo aktuálnej i legendárnej hudby a merchu, shop.rukahore.sk.

Pre viac noviniek zo sveta hudby klikaj sem!

Zdroje: YouTube, Wiki, Billboard, metallica.fandom.com

Zdroj titulného obrázku: rollingstone.com

Komentáre

Odporúčame