historia hiphop
KLIPSvetNews

História hip-hopu #1: Začiatky, vývoj a ľudia namiesto bitiek tancovali

História hip-hopu #1: Začiatky, vznik slova ‚hip-hop‘ a prvý song

História hip-hopu siaha až do päťdesiatych rokov minulého storočia, kedy sa začali slová hip a hop používať po prvý raz. Obyvatelia s vyšším vekom totiž v tej dobe opisovali večierky mladých ako „hippity-hops“. Za samotné slovo hip-hop však údajne môžme vďačiť až skupine Grandmaster Flash and the Furious Five. Táto kapela pochádza z New Yorku a vznikla na konci 70. rokov. Konkrétne však jej členovi Keithovi „Keefovi“ Cowboyovi, ktorý si začal tieto dve slová rytmicky pospevovať a dostal to do uší všetkých naokolo.

Ešte do dnešného dňa vznikajú rozpory v tom, ako blízke sú si hip-hop a rap. Prvý spomenutý je však kultúrne hnutie, ktoré vzniklo v newyorskom Bronxe v 70. rokoch. Druhý charakterizujeme ako jednu z hlavných zložiek tohto žánru a hnutia zároveň. Ďalšie tri sú graffiti umenie, breakdance a DJing. Hudobné žánre, ktoré zo začiatku vytvorili a stále tvoria hip-hop sú blues, jazz a rhythm and blues, čo v skratke znamená R’n’B. Medzi jeden z prvých songov tohto žánru možno považovať Here Comes The Judge od Pigmeat Markhama z roku 1968. Patrí medzi viacerých umelcov, ktorí začali kombinovať hovorené slovo a hudbu. Práve vďaka nemu a ďalším začala hip-hopová kultúra rásť tak, ako nikdy predtým.

História hip-hopu #1: Vývoj žánru, DJ Kool Herc a breakdance

Hip-hop ako hudba a kultúrne hnutie vzniklo v spomínaných 70. rokoch v dôsledku multikulturálneho mixu Afro-Američanov a imigrantov z Karibiku. Táto hudba predstavovala prostredi na vyjadrenie sa pre chudobných a mladých obyvateľov USA, keďže kultúra reflektovala ich spoločenskú, ekonomickú a politickú životnú stránku. Zo začiatku sa na oslavách a párty začal hip-hop posúvať vpred vďaka DJom, ktorí v hudbe, ktorú hrali, začali osamostatňovať perkusívnu a rytmickú časť songu. V strede songu sa rozhodli vypustiť melodiku a nechali pustené len bicie a perkusie, čo sa divákom veľmi páčilo a nahrávka sa tak naživo stala ešte lepšou.

Dôležitou postavu je však DJ Kool Herc, ktorý je jedným zo zakladateľov samotného hip-hopu. Patrí tiež k umelcom, ktorí ho zo začiatku veľmi posunuli vpred. Vďaka jeho hudobným experimentom a oddanosti hudbe vyvinul toasting. Ten predstavuje rozprávanie cez beat ktoré dnes používajú DJs a producenti a živých koncertoch. Vďačíme mu tiež za breaking či scratching, teda pohyb a sekanie platní a ich zvuku, ktoré sa stalo v komunite DJov extrémne populárne. Rapping sa vyvíjal spolu s hudobnou stránkou, tiež aj wordplay, hranie sa so slovami, rytmické používanie slabík a práca s flowom. Ku koncu 70. rokov sa s hip-hopu stal mainstreamový žáner, keďže sa začal šíriť už aj mimo Bronx.

Hip-hop sa presúva z interiéru do exteriéru, ľudia sa menej bijú a viac tancujú

Koncerty DJ Kool Herca začali byť tak populárne, že sa presunul z interiéru do exteriéru. Hrával pre tisícky ľudí, ktorí si medzi sebou vymieňali množstvo energie a spájali túto hudbu aj s tancom, z ktorého sa neskôr stáva breakdance. Tento fenomén pomohol aj k zmierneniu kriminality, ľudia sa vtedy údajne menej mlátili a súboje boli väčšinou tanečné, čo bolo skvelé aj pre okoloidúcich, ktorí sa často zapájali. Čo sa týka tej hudobnej stránky, zo začiatku sa používala kombinácia živých hudobných nástrojov a samplovania iných skladieb. Rappovanie vzniká taktiež vďaka Afro-američanom, ktorí začali už v 40. rokoch rozprávať do hudobných inštrumentálov a spájali to s bluesom či R&B.

Čo hovoríš na začiatky hip-hopu? Počul si už niekedy o tom, ako tento žáner vznikal a kto patril medzi jeho prvých predstaviteľov? Vieš si predstaviť, že by si žil vo svete bez sociálnych sietí a bavil sa s ostatnými na newyorských uliciach? Podeľ sa s nami o tvoj názor dolu v komentároch, alebo na našom Facebooku či Instagrame! Nezabudni sa tiež kuknúť na náš shop, na ktorom vždy nájdeš veľké množstvo hudby a merchu, shop.rukahore.sk

Pre viac noviniek zo sveta hudby klikaj sem!

Zdroje: YouTube, Wiki

Zdroj titulného obrázku: iconcollective.edu

Komentáre

Odporúčame