Warning: Constant DISALLOW_FILE_EDIT already defined in /data/f/5/f56af4f3-a812-4275-964d-2f5471848391/rukahore.sk/sub/news/wp-config.php on line 88
Ruka Hore Awards 2021: Toto je TOP 20 v kategórii Inštrumentalista roka!
ruka hore awards 2021 inštrumentalista roka
Zdroj: cas.sk, aporcar.com
KLIPSK/CZNewsVideo

Ruka Hore Awards 2021: Toto je TOP 20 v kategórii Inštrumentalista roka!

Ruka Hore Awards 2021: TOP 20 v kategórii Inštrumentalista roka

Ruka Hore Awards 2021 sú oficiálne minulosťou a my pre teba máme oficiálne výsledky v kategórii Inštrumentalista roka! V najbližších týždňoch ti prinesieme vyhodnotenie každej z 19 kategórií, pričom vyhlásime aj TOP 20 najúspešnejších v každej z nich. V dnešnom článku sa pozrieme na slovenských a českých hudobníkov, ktorí sa uchádzali o ocenenie Inštrumentalista roka 2021. Na konci článku ťa čaká aj kompletný zoznam výsledkov, najprv sa však pozrime na medailové priečky!

1. Meky Žbirka

2. H0wdy

3. Igor Kmeťo ml.

Prvé miesto ste vašimi hlasmi venovali zosnulej legende slovenskej populárnej hudby. Miro Žbirka nás navždy opustil 10. novembra 2021 vo veku 69 rokov. Správu vtedy potvrdili jeho manželka a tím prostredníctvom sociálnych médií, pričom ako dôvod uviedli opakovaný zápal pľúc. Spevák so zdravotnými problémami zápasil už v septembri a októbri 2021, kedy zverejnil fotku z nemocnice s prosbou o energiu. Správa fanúšikom znela nasledovne: „Priatelia, dostihol ma nejaký zákerný bacil a skončil som na infúzkach, posielajte energiu, budem ju potrebovať.“ 

Legenda slovenskej hudobnej scény na scéne prvýkrát zažiarila vďaka skupine Modus, ktorej bol Žbirka členom. V roku 1977 získal spolu s ďalšími členmi zoskupenia, Jankom Lehotským a Marikou Gombitovou cenu Bratislavská lýra za pieseň Úsmev. Ďalšie roky priniesli hity ako Dievčatá, Zažni či Drahá. Po prechode na sólovú dráhu sa stal ako prvý Slovák Československým Zlatým Slávikom a neskôr toto ocenenie získal aj v čisto slovenskej verzii odovzdávania cien. Meky Žbirka nepochybne patrí medzi vzácnu skupinu hudobníkov, ktorí sa do pamäte Slovákov zapísali diamantovými písmenami, čo ste potvrdili aj Vy vašimi hlasmi.

Ruka Hore Awards 2021: TOP 20 v kategórii Inštrumentalista roka

Strieborná priečka patrí producentovi, hudobníkovi a aj bratovi virálneho 10-ročného hráča na basovú gitaru, Árona. Dávid Hodek je známym bubeníkom po celom svete najmä vďaka jazzovým projektom, ktorých je súčasťou ako hráč na biciu súpravu. Na Slovensku sa zviditeľnil vďaka zoskupeniu Opoštáris Band, s ktorým často kryje chrbát Rytmusovi a Kontrafaktu.

Pod jeho pseudonymom H0wdy sa však skrýva beatmakerproducent, ktorý už niekoľko rokov spolupracuje s rapperkou a speváčkou Simou. Pokiaľ si teda fanúšikom jej posledných dvoch EP s názvom OMG a Story, tak sa ti páči aj práca samotného H0wdyho. Ten mal totiž pod palcom celú hudobnú stránku týchto projektov.

Bronzová priečka patrí kráľovi slovenskej funky music, Igorovi Kmeťovi ml.. Jeho hudobný talent sa prejavil už v 6-tich rokoch, kedy začal hrať na bicie nástroje. Svoje nadanie rozvíjal na štátnom konzervatóriu v Bratislave, kde sa venoval hre na saxofón a klavír. Ako 16-ročnému mu otec splnil sen a umožnil mu cestu do USA, kde sa venoval modernej hudbe. Profesionálnu hudobnú kariéru odštartoval v roku 2003, kedy vyšiel jeho prvý singel Bubamara, rovnomenný album má v dnešnej dobe na konte 60 000 predaných nosičov.

O rok neskôr pozval na svoj album Rytmusa a spoločne nahrali hit Amen Savore, ktorý rotoval v slovenských i českých rádiách. Kmeťo sa okrem sólovej tvorby venuje hudobnej produkcii vo vlastnom nahrávacom štúdiu Gitanorecords. Tam vyprodukoval a nahral hudbu i viacerým známym slovenským hudobníkom (Rytmus, Tina, Rick Bailey, Robo Opatovský, Lúza, Suvereno, Anita Soul, Monika Bagárová, Elpe, Gipsy Čáve a ďalší…). V kalendárnom roku 2021 vydal single Dúfam, Mária a Verím.

Ruka Hore Awards 2021: TOP 20 v kategórii Inštrumentalista roka

20. Tomáš „Gajlo“ Gajlík

19. DJ Wich

18. Cico Band

17. Eugen Botoš

16. Roman Birkuš

15. Eugen Vizváry

14. Peter Zajaček

13. Oskar Rózsa

12. Laura Jašková

11. Bongoman Elizz

10. Áron Hodek

9. Filip Jančík

8. Martin Valihora

7. Jozef Engerer

6. Marek Ztracený

5. Tomi Popovič

4. Marián Čekovský

3. Igor Kmeťo ml.

2. H0wdy

1. Meky Žbirka

Zaujal ťa tento článok? Podeľ sa s ostatnými o tvoj názor dolu v komentároch, alebo aj na našom Facebooku či Instagrame! Nezabudni sa tiež pozrieť na náš shop, v ktorom nájdeš množstvo hudby i merchu od tvojich obľúbených interpretov – shop.rukahore.sk

Pre viac noviniek zo sveta hudby klikaj sem!

Zdroje: YouTube

Zdroj titulného obrázku: cas.sk, aporcar.com

Komentáre

Odporúčame