iconito fs zemplín korene
Zdroj: youtube.com
KLIPSK/CZNewsFOLKPOPROCKVideo

Iconito a FS Zemplín vydali album Korene, ktorý pokrstili spoločným klipom! (VIDEO)

Iconito a FS Zemplín vydali album Korene

Album Korene je autorským počinom skupiny Iconito a FS Zemplín, pričom samotný projekt sa skladá z viacerých častí, ktorých výsledkom je multižánrové edukatívne predstavenie, poukazujúce na dominanty slovenského folklóru s ich odkazom a vplyvom na dnešnú dobu. Album, ktorý je dostupný na všetkých platformách, bol pokrstený videoklipom ku skladbe Ja bývam na jame, ty bývaš na vŕšku.

Šesť regiónov Slovenska, predstavených z hudobného, tanečného, speváckeho, krojovo-kostýmového i zvykoslovného pohľadu — to podčiarkuje album Korene, ktorý mal k tomuto projektu aj titulnú skladbu s rovnomenným názvom a vyše 3 miliónmi pozretí. Každý región je na úvod prezentovaný cez videodokrútky, ktoré odhalia ich regionálne zaujímavosti, teda kroje, známe osobnosti so slovenskými koreňmi, alebo osobité dominanty (fujara, horehronské spevy, terchovská muzika…).

Samotnú dejovú linku a odkaz projektu môžeme vnímať v dvoch rovinách. V tej prvej ide o nástroje práce, zasadené do im vlastného prostredia daného regiónu. Pri Myjave je to roľníctvo, na Podpoľaní výroba fujár, na Horehroní drevorubačstvo, na Kysuciach a v Terchovej zasa furmanstvo i pastierstvo, pri Goraloch pltníctvo, no a napokon na Zemplíne vinárstvo. Tou druhou rovinou sú elementy života, ktoré neobídu azda nikoho z nás: práca (Myjava), tvorba i radosť zo života (Podpoľanie), smrť (Horehronie), rodina (Kysuce – Terchovská dolina), návrat domov, zmierenie (región Goralov), vojna a odlúčenie (Zemplín).

Iconito a FS Zemplín v spoločnom projekte

Kapela Iconito už od začiatku vo svojej tvorbe prepája prvky folklóru. Tieto spojenia však nehľadáme len hudobne. Naše skladby sú často úplne popové a motív folklóru uchopíme v texte, venovanému svojmu kraju, alebo vo vizuáloch videoklipu či v oblečení kapely, nesúcom tieto motívy. Prečo? Všetci členovia sme zároveň aj bývalými alebo súčasnými členmi rôznych folklórnych súborov i kolektívov. Väčšina z nás vzišla práve z FS Zemplín. Vzťah k folklóru a citlivé narábanie s ním preto vnímame ako prirodzenú črtu v našej tvorbe. Nesie odkaz, ktorému stopercentne veríme,“ vysvetľuje projekt Korene Kristián Dufinec z kapely Iconito.

Skladba Ja bývam na jame, ty bývaš na vršku patrí v rámci projektu Korene a albumu pod blok Podpoľanie. Celý projekt je ako aj CD rozdelené do siedmich častí. Šesť z nich popisuje jednotlivé slovenské regióny, ktorým sa kapela a súbor venujú, tá posledná siedma časť ich všetky spája.

Všetky skladby v rámci projektu vysoko štylizujeme, meníme a upravujeme do podoby populárnych piesní. Pôvodná pieseň bola teda výpoveďou dievčiny z podpolianskeho kraja o nenaplnenej láske. V minulosti bolo časté, že si rodiny dohodli plánované manželstvo. Rovnako tak bolo častým javom odchod mládencov na vojny, ktorý sa so svojimi frajerkami v mnohých prípadoch lúčili už navždy. My sme túto však pôvodne dievčenskú skladbu upravili do podoby duetu pre mužský a ženský hlas. Celý príbeh sa odohráva v hlave nášho mládenca. Dej videoklipu je akousi predstavou, ktorá sa deje v jeho hlave,“ uzatvára Kristián.

Albumy a produkty od skupiny Iconito si môžeš exkluzívne zakúpiť na našom shope! Stačí kliknúť na tento link a dozvieš sa viac!

Zaujal ťa tento článok? Podeľ sa s ostatnými o tvoj názor dolu v komentároch, alebo na našom Facebooku či Instagrame! Nezabudni sa tiež pozrieť na náš shop, v ktorom nájdeš množstvo hudby i merchu od tvojich obľúbených interpretov – shop.rukahore.sk

Pre viac noviniek zo sveta hudby klikaj sem!

Zdroje: YouTube

Zdroj titulného obrázku: YouTube

Komentáre

Odporúčame