Warning: Constant DISALLOW_FILE_EDIT already defined in /data/f/5/f56af4f3-a812-4275-964d-2f5471848391/rukahore.sk/sub/news/wp-config.php on line 88
Projekt Kvalitný Slang mapuje vývoj našej slovnej zásoby. Čo znamenajú slová "duchciť", "čajka" a "stokár"? (VIDEO)
kvalitný slang
Zdroj: donio.sk
SK/CZNewsHIP-HOPVideo

Projekt Kvalitný Slang mapuje vývoj našej slovnej zásoby. Čo znamenajú slová „duchciť“, „čajka“ a „stokár“? (VIDEO)

Whip, Týpek či Fess, toto je Kvalitný Slang

Bratranec, týpek, fess, gádžo, detská porcia či nefeelujem, toto všetko je Kvalitný slang, ktorý v súčasnosti používa väčšina mladých ľudí. Staršia generácia nám má často problém porozumieť a vysvetlenia či definície niektorých slov, ktoré používame, často nenájdu ani na Googli. Práve to je dôvod vzniku novej encyklopédie a slovníka v jednom, ktorý dostal názov Kvalitný Slang. Onedlho vyjde aj v knižnej podobe.

Kvalitný slang sa začal rodiť ešte v prapočiatkoch Facebooku. Pavol Bartoš založil fanpage, kde mohli ľudia zdieľať výrazy, ktoré ich bavia. V roku 2018 ich na Instagrame vďaka svojim grafickým zručnostiam pútavo oživil a spolu s tímom začali budovať slovenský urban dictionary.

Ako píšu samotní tvorcovia na stránke Donio, vznešené poslanie tohto projektu je okrem švandy aj to, aby si ľudia viacej rozumeli. Bratislavčania s východniarmi, muži so ženami, rodičia s deťmi a iní.

 Nesnažia sa dostať do polohy tvorcov slangu, občas sa im niečo podarí, ale túto pozíciu prenechávajú väčším hráčom. Považujú sa skôr za kronikárov, zozbieravačov či moderných Pavlov Dobšinských.

Nechceli sme aby to bol len bratislavský slang, alebo len rapový, aby to skončilo ako zas niečo uzavreté. Chceme to robiť poctivo a naozaj zadefinovať túto dobu pre ďalšie generácie. Tým pádom sa ale deje, že tam nájdeš slová, ktoré nemáš rád alebo ktoré sa podľa teba nepoužívajú. To je však pointa, obohatiť sa navzájom.

Podpor projekt Kvalitný Slang na vzdelávanie starších a neznalých

Projekt spája viacerých známych kreatívcov, ktorý dali dohromady slang z celého Slovenska. Okrem otca projektu Pavla Bartoša je v projekte zastúpené východné Slovensko v podobe komika Mariána Psára a 50-tich percent podcastu Sexuálna Výchova, Valérie Frázovej, ktorá si na starosť zobral ženský pohľad na slang.

Ako tvrdia na stránke Donio, keďže sú ich grafiky výplodom ľudskej fantázie, do slangového slovníka vizuálne prispievajú aj grafici Marek Ciesarík a Tomáš Ondrášek. Manažment má na starosti Viktor Blaha. Okrem užšieho tímu ruku k dielu priložili aj iní ľudia, aby slovná databáza bola lepšie zmapovaná. Featy dali napr. Wugabo, Joe Trendy či Žula Boy a mnohí ďalší. Produkciu zastrešuje agentúra Bless Studio, ktorá vydáva aj značku Bratiska.

Podpora projektu zo strany verejnosti a fanúšikov je nevyhnutná, ale zakladatelia tvrdia, že budeš mať po podpore Kvalitného Slangu fess dobrý pocit. Všetky finančné prostriedky, ktoré im pošlete, použijú na vydanie knihy Kvalitný Slang, naložené grafiky a ďalší rozvoj tohto projektu. Okrem knihy, v ktorej bude spracovaných viac ako 100 slov, Instagramového profilu spustia aj webovú stránku slang.sk. Zatiaľ je jednoduchý a prezentačný, ale vďaka vyzbieraným peniazom chcú v budúcnosti pripraviť sekciu na štýl slovenský urban dictionary, kde by mohol byť prispievateľom každý.

Organizátori a tvorcovia celého projektu ti odporúčajú, komu by si knihu mal určite kúpiť:
– mamke, alebo tatkovi, aby ti rozumeli,
– partnerovi, ktorý si ide slang a absolútne netušíš, čo mu kúpiť pod stromček,
– deťom (nad 18), aby zhodnotili, či sú slová a grafiky okej.

Zaujal ťa tento projekt Kvalitný slang a chceš ho podporiť? Klikni na tento link a dozvieš sa viac!

Zaujal ťa tento článok? Podeľ sa s ostatnými o tvoj názor dolu v komentároch, alebo na našom Facebooku či Instagrame! Nezabudni sa tiež pozrieť na náš shop, v ktorom nájdeš množstvo hudby i merchu od tvojich obľúbených interpretov – shop.rukahore.sk

Pre viac noviniek zo sveta hudby klikaj sem!

Zdroje: YouTube, Wiki

Zdroj titulného obrázku: YouTube

Komentáre

Odporúčame