amy winehouse
Zdroj: intouchweekly.com
KLIPSvetNewsJAZZPOPVideo

Amy Winehouse nás opustila pred 11 rokmi, vedel/a si o nej tieto zaujímavosti?

Britská speváčka sa nedožila 28 rokov

Jedna z najznámejších britských speváčok tohto storočia, Amy Winehouse nás navždy opustila už pred 11 rokmi. Speváčka a skladateľka sa narodila 14. septembra 1983 v Londýne do židovskej rodiny, ktorá nepatrila medzi tie najbohatšie. Jej rodičia, taxikár Mitchell a farmaceutička Janis sa rozišli, keď mala deväť rokov a v tom období sa mladučká Amy začína zoznamovať s divadlom a hip-hopom. V žiadnej škole dlho nevydržala a v trinástich dostala darček v podobe akustickej gitary, ktorá jej ihneď ulahodila.

Po pár koncertoch v londýnskych baroch podpísala ku koncu 90. rokov svoju prvú zmluvu s producentom Simonom Fullerom. Neskôr si ju všimla spoločnosť EMI a spoznala sa so svojím budúcim producentom, Salaamom Remim. Debutový album, Frank, ktorý vydala v roku 2003, nazvala po jazzovej legende, Frankovi Sinatrovi. Neskôr v jednom z barov stretla Blakea Fielder-Civila, ktorý ju okamžite fascinoval svojou problematickou povahou. V roku 2005 sa rozišli a Amy sa dostáva k prvému kontaktu s tabletkami proti depresii, výkyvmi nálad a bulímiou.

V roku 2006 sa do štúdia vrátila úplne iná, zdravá Amy, ktorá vtedy nahrala svoj druhý a zároveň aj posledný projekt, Back to Black. Jej najúspešnejší album obsahoval silné texty, ktoré reflektovali jej život tak, ako počas celej kariéry. V slovách opisovala svoje najnáročnejšie životné skúsenosti spolu s prvým kontaktom s drogami a alkoholom. Producentom projektu bol Mark Ronson, ktorý s ňou pracoval aj na populárnom coveri songu Valerie od britskej skupiny The Zutons. V tomto období skúša po prvý raz tvrdšie drogy a dva mesiace po svadbe s Blakeom je hospitalizovaná kvôli predávkovaniu.

Amy Winehouse nás opustila pred 11 rokmi

10. februára 2008 Amy vyhráva päť hudobných cien, ktoré si však do Ameriky nemôže ísť osobne prevziať. Spojené štáty jej kvôli minulosti s násilím a narkotikami nestihli udeliť víza včas. Jej posledná návšteva v štúdiu bola spojená s rokom 2010 a legendou Tonym Bennettom, s ktorým naspievala vysnívaný jazzový štandard. V tomto období sa už speváčka ocitá na úplnom dne v osobnom i hudobnom živote. Na verejnosti bývala opitá a fyzicky zničená a všetko vyvrcholilo vystúpením v Belehrade v roku 2011, na ktoré sa skutočne ťažko pozerá. Nik spomedzi jej blízkych jej dostatočne nepomohol a už nebolo cesty späť.

Winehouse poslednýkrát vydýchla 23. júla 2011 vo svojom londýnskom dome. Experti uviedli ako dôvod smrti veľké množstvo alkoholu, ktoré mala speváčka v organizme. Z dôvodu úmrtia v 27 rokoch sa dostala do „Klubu 27“, kam zaraďujeme aj Jimiho Hendrixa, Janis Joplin či Kurta Cobaina. Amy Winehouse sa do pamäti hudobných fanúšikov zapísala zlatými písmenami vďaka mladej duši s vyzretým hlasom a skvelou tvorbou. Aj napriek seba-deštruktívnemu životnému štýlu ide o jednu z mála speváčok hudobnej histórie, ktorá svojím spevom vyvolávala emócie.

Albumy a produkty od Amy Winehouse si môžeš zakúpiť exkluzívne na našom shope! Stačí kliknúť na tento link a dozvieš sa viac!

Zaujal ťa tento článok? Podeľ sa s ostatnými o tvoj názor dolu v komentároch, alebo na našom Facebooku (Ruka Hore) či Instagrame (@rukahore)! Nezabudni sa tiež pozrieť na náš shop, v ktorom nájdeš množstvo hudby i merchu od tvojich obľúbených interpretov – shop.rukahore.sk

Pre viac noviniek zo sveta hudby klikaj sem!

Zdroje: YouTube, Wiki, history-biography.com

Zdroj titulného obrázku: intouchweekly.com

Komentáre

Odporúčame