Warning: Constant DISALLOW_FILE_EDIT already defined in /data/f/5/f56af4f3-a812-4275-964d-2f5471848391/rukahore.sk/sub/news/wp-config.php on line 88
Ed Sheeran vyhral súdny spor, v kauze 'Shape Of You' je oficiálne nevinný!
ed sheeran súdny spor shape of you
Zdroj: modularphonesforum.com
SvetNews

Ed Sheeran vyhral súdny spor, v kauze ‚Shape Of You‘ je oficiálne nevinný!

Ed Sheeran vyhral so Shape Of You súdny spor!

Spevák Ed Sheeran môže oslavovať, súdny spor ohľadom songu Shape Of You, ktorý sa dostal až na Najvyšší súd, sa oficiálne skončil. Sudca dnes prehlásil, že Sheeran a jeho kolegovia a skladatelia, Johnny McDaid a producent Steve Mac nekopírovali song Oh Why z dielne Samiho Chokriho. Celý spor sa týkal frázy „Oh I, Oh I“ z refrénu populárneho hitu, ktorá bola aj spolu s melódiou považovaná za kradnutú. Ed tvrdí, že „úmyselne ani podvedome“ frázu z piesne Oh Why nekopíroval. Sudca jeho slová zahrnul aj v oficiálnom rozsudku.

Dnes sa spevák ku všetkému vyjadril v krátkom videu, ktoré má jednu minútu a uverejnil ho na sociálnych sieťach: „Zatiaľ čo sme s výsledkom spokojní, vidím, že takéto spory sú dnes už príliš bežné a stali sa kultúrou, v ktorej sa žaloba podáva s myšlienkou, že urovnanie bude lacnejšie ako súdne konanie. A to aj napriek tomu, že pre toto tvrdenie neexistuje žiadny základ, je to skutočne škodlivé pre písanie piesní a skladateľstvo.

Ed Sheeran vyhral súdny spor a vyjadruje sa k celej situácii

Sheeran ďalej dodáva: „V populárnej hudbe sa používa len 12 nôt a veľmi málo akordov. Na Spotify každý deň vychádza 60 000 skladieb, takže sa takéto náhody môžu stať. Nechcem nič uberať z bolesti a zranení, ktoré utrpeli obe strany tohto prípadu, ale chcem len povedať, že nie som entita. Nie som ani korporácia, som ľudská bytosť, otec, manžel, syn. Súdne spory nie sú príjemnou skúsenosťou a dúfam, že toto rozhodnutie znamená, že sa v budúcnosti takýmto nepodloženým tvrdeniam budeme vyhýbať.

Sami Chokri, ktorý tvorí v žánri grime a vystupuje pod pseudonymom Sami Switch, Sheerana súdil spolu s kolegom Rossom O’Donoghuem kvôli porušeniu autorských práv z dôvodu podobnosti oboch nahrávok. Marcový súd v Londýne trval 11 dní, pričom Sheeran odmietal „požičiavanie“ nápadov od iných skladateľov bez ich povolenia. Súdu tvrdil, že sa „vždy snažil byť úplne férový“ v tom, že zásluhy vždy dával tým, ktorí si to zaslúžia a tento súd bral ako možnosť „očistiť si meno„. Ed, McDaid a Mac vo svedectve zároveň odmietajú, žeby vedeli o existencii skladby Oh Why počas tvorby Shape Of You.

Zaujal ťa tento článok? Podeľ sa s ostatnými o tvoj názor dolu v komentároch, alebo na našom Facebooku či Instagrame! Nezabudni sa tiež pozrieť na náš shop, v ktorom nájdeš množstvo hudby i merchu od tvojich obľúbených interpretov – shop.rukahore.sk

Pre viac noviniek zo sveta hudby klikaj sem!

Zdroje: YouTube, Wiki, Genius, billboard.com

Zdroj titulného obrázku: modularphonesforum.com

Komentáre

Odporúčame