Warning: Constant DISALLOW_FILE_EDIT already defined in /data/f/5/f56af4f3-a812-4275-964d-2f5471848391/rukahore.sk/sub/news/wp-config.php on line 88
TikTok boduje, spúšťa distribučnú spoločnosť na podporu hudobníkov!
tiktok
Zdroj: dw.com
News

TikTok boduje, spúšťa distribučnú spoločnosť na podporu hudobníkov!

TikTok boduje, spúšťa novú distribučnú spoločnosť

TikTok hýbe svetom, to nie je žiadne tajomstvo. Keďže ide o jednu z najpopulárnejších aplikácií, používateľom a dokonca aj hudobníkom vie pomôcť k tomu, aby sa ich videá stali virálnymi. V poslednej dobe sa však ukázalo, že im vie dokonca naštartovať slušnú kariéru. Spomeniem zopár mien, ktoré začínali na TikToku, alebo sa na ňom preslávili a dnes sú z nich celosvetovo známi speváci či hudobníci – Dixie D’Amelio, Lil Nas X, Megan Thee Stallion, Olivia Rodrigo atď.

V prvom prípade ide o americkú influencerku a speváčku, ktorá má na Instagrame dnes už 25 mil. sledovateľov. Zvyšní traja sú už svetovo známi umelci. Lil Nas X so songom Old Town Road prekonal rekordy, Stallion je už teraz držiteľkou 3 cien Grammy a 19-ročná Olivia v nadchádzajúcich Grammys nominovaná v siedmich kategóriách. Pokiaľ sme ťa už dostatočne presvedčili o tom, že TikTok sa stáva platformou, ktorá hudobníkom posunie na tú najvyššiu úroveň a zaujíma ťa táto téma, čítaj ďalej!

TikTok spúšťa distribučnú spoločnosť

Nie je tomu tak dávno, čo umelci nevyhnutne potrebovali distribučných partnerov na to, aby svoju hudbu dostali do obchodov či medzi ľudí. V digitálnom svete zohrávajú distribútori trochu inú rolu, nahrávajú hudbu na známe streamovacie služby (Spotify, iTunes, Tidal..). Distribučná spoločnosť dnes už funguje ako vydavateľstvo, je tu však jeden kľúčový rozdiel: Pri zmluve s distribútorom, narozdiel od zmluvy s vydavateľstvom, umelci svoje nahrávky vlastnia. TikTok teda ambicióznym spevákom a hudobníkom prináša novú možnosť promovania vlastnej tvorby, možností je zrazu oveľa viac.

TikTok má však pádny dôvod na to, aby sa začal o svojich umelcov starať, vďaka tejto aplikácii sa zviditeľnilo množstvo umelcov. Tých najpopulárnejších som spomenul na začiatku článku. Títo umelci hľadali možnosti na distribúciu svojich skladieb mimo TikToku, dnes už môžu všetko robiť na jednom mieste. Aplikácia im nebude pomáhať len zväčšovať publikum, ale aj sprostredkovávať hudbu na ďalšie streamovacie platformy. Táto hudobná služba k nim zároveň bude aj celkom štedrá, pokiaľ počas prvého roka umelci spomenú TikTok ako distribútora, nechá im všetok honorár. Po prvých 365 dňoch im ostane 90% zárobku, čo je aj tak mimoriadne výhodné.

Umelci, ktorých TikTok nedávno zviditeľnil

V poslednom období TikTok pomohol aj týmto neznámym umelcom a piesňam zviditeľniť sa na medzinárodnej úrovni:

  • Muni LongHrs and Hrs (skladba použitá vo viac ako 1 mil. videách na TikToku)
  • Chloe AdamsDirty Thoughts (8,8 mil. prehratí na Spotify)

Najnovší prelomový song má na starosti indonézsky spevák Fabio Asher, ktorý vďaka distribučnej službe TikToku vydal baladu Bertahan Terluka. Tá debutovala na 163. mieste v rebríčku Spotify Top 200 v Indonézii, po troch týždňoch sa vyšplhala už na číslo štyri. Takéto úspechy jednoznačne priťahujú pozornosť celého sveta a generácie začínajúcich i profesionálnych hudobníkov.

Zaujal ťa tento článok? Podeľ sa s ostatnými o tvoj názor dolu v komentároch, alebo na našom Facebooku či Instagrame! Nezabudni sa tiež pozrieť na náš shop, v ktorom nájdeš množstvo hudby i merchu od tvojich obľúbených interpretov – shop.rukahore.sk

Pre viac noviniek zo sveta hudby klikaj sem!

Zdroje: YouTube, Wiki, rollingstone.com

Zdroj titulného obrázku: dw.com

Komentáre

Odporúčame