Warning: Constant DISALLOW_FILE_EDIT already defined in /data/f/5/f56af4f3-a812-4275-964d-2f5471848391/rukahore.sk/sub/news/wp-config.php on line 88
TOP 5: Ktoré vianočné piesne počúvajú Slováci počas týchto sviatkov?
top 5 vianočné piesne
Zdroj: slovakwoman.sk
SK/CZSvetNewsVideo

TOP 5: Ktoré vianočné piesne počúvajú Slováci počas týchto sviatkov?

TOP 5: Vianočné piesne, ktoré počúvajú Slováci (ku dňu 25.12.2021)

V dnešnej rubrike TOP 5 sme sa pozreli na vianočné piesne, ktoré Slováci počúvajú počas tohtoročných sviatkov. Medzi najpočúvanejšou päticou sa okrem štyroch zahraničných nachádza aj jedna slovenská! Ak ťa zaujíma ktorá, prečítaj si dnešný článok venovaný najhranejším vianočným piesňam Slovákov.

tichá noc vianoce
Zdroj: stillenacht.com

TOP 5: Vianočné piesne, ktoré počúvajú Slováci (ku dňu 25.12.2021)

5. Bobby Helms – Jingle Bell Rock

Keď americký country spevák dostal tento song na stôl, bol spočiatku skeptický. Nemyslel si totiž, že je dobrý nápad miešať dokopy Vianoce a rock’n’roll. Zvyšok je však už históriou, celý svet je dnes rodákovi z Bloomingtonu vďačný za to, že sa do toho rozhodol ísť. Song sa stal jednou z najpopulárnejších vianočných nahrávok a klasík, pričom speváčky ako Ariana Grande či Mariah Carey naň už spravili aj svoje cover verzie.

Helms pokračoval v koncertovaní a nahrávaní po zvyšok svojho života bez toho, aby plánoval nejaké ďalšie hity. Dostal sa aj k podnikaniu v nočných kluboch a ujal sa sponzorovania festivalov country hudby. Spevák zomrel na emfyzém a astmu v 63 rokoch v júni 1997.

4. I.M.T. Smile – Najkrajšie Vianoce

Jedna z najznámejších slovenských vianočných piesní sa dostala na štvrté miesto nášho rebríčka a je zároveň jediným domácim zástupcom. Ide o pieseň, ktorá patrí ku každému Štedrovečernému stolu a veríme, že nechýbala ani pri tom tvojom. Pokiaľ áno, tak neváhaj a pusti si ju práve teraz!

TOP 5: Vianočné piesne, ktoré cez tieto sviatky počúvame

3. Brenda Lee – Rockin‘ Around the Christmas Tree

Skladba z roku 1958 sa hrala snáď v každej obývačke. Dnes už 76-ročná speváčka prepožičala svoj hlas tomuto songu, keď mala ešte len 13. Rodáčka z Atlanty si spomína na pozadie songu, ktorý napísal Johnny Marks, jeden z najpopulárnejších textárov sviatočných songov. Okrem iného napísal aj skladby Run, Rudolph, Run či Rudolph, The Red-Nosed Reindeer:

„Johnny ležal na pláži, kde bolo veľa borovíc, keď začal písať pieseň. Dokončil to v moteli, zavolal svojmu hudobnému vydavateľovi a povedal: ‚Chcem, aby Brenda Lee zaspievala túto pieseň.‘ Neviem, ako sa to stalo. Musela to byť vec od Boha, pretože som vtedy mala len 12 rokov a nemala som veľa úspechov. Z nejakého dôvodu ma počul a chcel, aby som to urobila. Bolo to požehnanie, pretože je to fenomenálna pieseň.“

2. Mariah Carey – All I Want For Christmas Is You

V tomto prípade snáď pieseň ani netreba predstavovať, ale čísla s ňou spojené sú veľmi zaujímavé. Rýchla ľúbostná pieseň hovorí o tom, že rozprávač sa nestará o vianočné darčeky alebo svetlá. Všetko, čo chce na Vianoce, je byť so svojím milencom. Pieseň, ktorá vyšla v roku 1994 ako hlavný singel z prvého sviatočného albumu speváčky a štvrtého štúdiového albumu Merry Christmas, sa stala vianočným štandardom. Od svojho debutu sa celosvetovo predalo viac ako 14 miliónov kópií, čo z neho robí jeden z najpredávanejších singlov vôbec. V USA sa do roku 2019 predalo 3,6 milióna stiahnutí piesne.

Postupom času skladbu prenahralo nespočetné množstvo umelcov: Miley Cyrus, John Mayer, Shania Twain, Ariana Grande, Fifth Harmony, Demi Lovato, Cee Lo GreenLady Antebellum a Mumford & Sons.

Najpočúvanejšiu pieseň našich tohtoročných Vianoc prináša Veľká Británia

1. Wham! – Last Christmas

Song, ktorý sa umiestňuje na prvom mieste ani nie je o Vianociach. Približuje nám príbeh neúspešného vzťahu a smútok, ktorý tieto sviatky vyvolávajú. Britské duo fungovalo len päť rokov (1981 – 1986) a pozostávalo z Georgea Michaela a Andrewa Ridgeleyho. Druhý spomínaný člen formácie si spomína na vznik nahrávky takto:

„Niečo sme jedli, sedeli sme spolu a relaxovali pri televízii v pozadí, keď George takmer nepozorovane zmizol hore asi na hodinu. Keď sa vrátil dole, jeho vzrušenie bolo také, akoby objavil zlato, čo sa v istom zmysle aj stalo. Šli sme do jeho starej izby, v ktorej sme ako deti trávili hodiny nahrávaním kúskov rozhlasových relácií a jinglov. Mal tam klávesnicu a niečo, na čo nahrával svoje inšpirácie a zahral mi úvod. Bola to očarujúca, túžobná refrénová melódia k ‚Last Christmas‘. Bol to moment úžasu.“

Podeľ sa s ostatnými o tvoj názor dolu v komentároch, alebo na našom Facebooku či Instagrame! Nezabudni sa tiež pozrieť na náš shop, v ktorom nájdeš množstvo hudby i merchu od tvojich obľúbených interpretov, shop.rukahore.sk.

Pre viac noviniek zo sveta hudby klikaj sem!

Zdroje: YouTube, Wiki, Genius, udiscovermusic.com, smoothradio.com

Zdroj titulného obrázku: slovakwoman.sk

Komentáre

Odporúčame