Warning: Constant DISALLOW_FILE_EDIT already defined in /data/f/5/f56af4f3-a812-4275-964d-2f5471848391/rukahore.sk/sub/news/wp-config.php on line 88
História hip-hopu #4: Tupac, Dr. Dre, Eminem, Jay-Z a OutKast - NEWS | RUKAHORE.sk
história hip-hopu
KLIPSvetNews

História hip-hopu #4: Tupac, Dr. Dre, Eminem, Jay-Z a OutKast

História hip-hopu #4: Tupac, Dr. Dre, Eminem, Jay-Z a OutKast

História hip-hopu má aj svoje štvrté pokračovanie, budeme nadväzovať na nedávno vydaný článok, v ktorom sme sa prvýkrát pozreli na pojem „nová škola„. Vysvetlili sme si, čo znamená „gangsta rap“ a prvé používanie slova „nigga“ v textoch. Ku koncu sme po pvý raz nahliadli do 90. rokov, v ktorých dnes budeme pokračovať ďalej.

Dnes začíname v roku 1991, kedy odštartovala akási konfrontácia medzi východom a západom, avšak nielen medzi umelcami, aj fanúšikmi. Hlavnými postavami boli The Notorious B.I.G. a Tupac Shakur. Rivalita začala ešte predtým, než sa obaja dostali na scénu, ale s ich príchodom sa už stále viac stupňovala. Dôvodom je nedostatok pozornosti voči umelcom zo západnej časti Ameriky, keďže hip-hop vznikol na tej východnej, v newyorskom Bronxe. Sláva oboch umelcov postupne rástla a boj bol stále populárnejší a sledovanejší. Všetko vyvrcholilo smrťou rapperov, stali sa obeťami streleckého útoku v rozmedzí šiestich mesiacov.

História hip-hopu #4: Dr. Dre a Snoop, G-funk a rap na juhu Ameriky

Po prvom rozpade formácie N.W.A. sa rozhodol jej člen Dr. Dre vydať na sólovú dráhu so spomínaným albumom The Chronic z predošlého článku. Ten sa, čo sa týka albumov, dostal na prvé miesto R&B hitparády a dokonca druhé v popovej. Jedna zo skladieb, Nuthin‘ But A „G“ Thang, sa dostala na druhé miesto celkových hitparád a určovala rappový trend najbližších mesiacov. Chalani sa postarali o vytvorenie žánru G-funk, ktorý spája príjemné funky beaty a pomalé pohodové texty. Los Angeles si teda vybudovalo slušnú základňu v zložení Dr. Dre, Snoop Dogg a Tupac, s ktorou šli proti tej východnej, ktorú predstavovali P. Diddy a The Notorious B.I.G..

V 90. rokoch minulého storočia sa rap začal rozdeľovať na ďalšie typy. Konkrétne hovoríme o južnom rape, ktorý prvýkrát zaznamenal úspech vďaka skupine Geto Boys v texasskom Houstone. Rap začal inšpirovať umelcov z ďalších žánrov, používať jeho prvky začalo byť populárne. Rap rock, rapcore, rap metal sa stali súčasťou mainstreamu a podľa názvu je zrejme jasné, o ktorých žánroch hovoríme. Posunulo sa tiež samplovanie, naplno sa začali využívať jazzové songy, z ktorých sa dali získať veľmi dobré kúsky.

História hip-hopu #4: R&B časť žánru, Eminem, Jay-Z

Dostávame sa do éry komercializácie rapu a celého žánru. Mainstreamová časť žánru sa odklonila od svojho pôvodného smeru a začala v hudbe používať čoraz viac prvkov R&B, ktoré z neho robili dostupnejšiu hudbu pre všetkých. Práve tento žáner nám v tej dobe priniesol dnes už veľké mená (Akon, TLC, Beyonce, Usher, Lauryn Hill či Jill Scott). Rapperov, ktorí sa v 90. rokoch a na ich konci naplno zviditeľnili delíme na dve skupiny. Popovo orientovanejší (Nelly, Jay-Z, Fat Joe, Ja Rule) a ostatní s klasickým zvukom (Eminem, DMX, 50 Cent).

Aj napriek tomu, že rapperi svetlej pleti už na vlastnej koži, aké to je, mať úspech vo svete rapu, všetko úplne zmenil rok 1999. Platinový album The Slim Shady LP predstavil Eminema širšej hudobnej verejnosti a urobil z neho prelomového a populárneho. Hlavnými postavami sa na prelome storočí stali Dr, Dre, Eminem a 50 Cent, ktorý tvorili albumy a prvý spomínaný ich produkoval. Jay-Z sa stal ústrednou postavou celej hip-hopovej kultúry, z umelca sa stal podnikateľ a vedúci vydavateľstva. Stal sa vedúcim vlastnej značky oblečenia Rocawear a newyorského klubu 40/40.

Alternatívny hip-hop: Kanye a OutKast

Alternatívny hip-hop sa po 20 rokoch na začiatku storočia opäť zobudil. Prvými predstaviteľmi boli Kanye West, Gnarls Barkley a OutKast. Práve posledne spomenuté hip-hopové duo  a ich album Speakerboxxx/The Love Below zasiahli najviac poslucháčov a posunuli alternatívnu verziu žánru na nový level. Projekt získal mnohé ocenenia (Grammy a predalo sa viac než 11 mil. kópií) a obsahuje zložky z obrovského množstva žánrov. Do tohto bodu boli rappové projekty síce dobré hodnotené a ospevované, ale vďaka rokom 2000 2003 sa prebil do úplného mainstreamu.

Čo hovoríš na históriu hip-hopu? Patríš medzi fanúšikom tohto hudobného žánru? Podeľ sa s nami o tvoje názory dolu v komentároch, alebo na našom Facebooku či Instagrame! Nezabudni sa tiež pozrieť na náš shop, na ktorom vždy nájdeš množstvo novej i retro hudby a merchu, shop.rukahore.sk.

Pre viac noviniek zo sveta hudby klikaj sem!

Zdroj: YouTube, Wiki

Zdroj titulného obrázku: hiphop24x7.com

Komentáre

Odporúčame