Warning: Constant DISALLOW_FILE_EDIT already defined in /data/f/5/f56af4f3-a812-4275-964d-2f5471848391/rukahore.sk/sub/news/wp-config.php on line 88
Vedel/a si, že.. Mozart v roku 2016 predal viac CDčiek než Beyoncé?
mozart 2016 beyoncé
KLIPSvetNews

Vedel/a si, že.. Mozart v roku 2016 predal viac CDčiek než Beyoncé?

Vedel/a si, že Mozart v roku 2016 predal viac CDčiek než Beyoncé?

Mozart v roku 2016 porazil Beyoncé v predaji CD nosičov a nie, toto nie je clickbait. Pred piatimi rokmi sa mu skutočne podaril tento husársky kúsok, ktorý prepísal dejiny. Aj napriek tomu, že je rakúsky legendárny hudobný skladateľ už takmer 230 rokov po smrti, dokázal poraziť všetkých. Nejde o žiadny náhly prechod poslucháčov z rapu a hip-hopu ku klasicizmu, v dnešnom článku si všetko vysvetlíme.

Zdroj: Andrew White/Parkwood Entertainment/Disney

Mozart v roku 2016 predal viac CD nosičov ako Beyoncé či ktokoľvek iný

5. decembra si pripomenieme 230. výročie smrti jedného z najväčších hudobných skladateľov vôbec. Pred piatimi rokmi si spoločnosti a vydavateľstvá Decca a Deutsche Grammophon s neziskovou organizáciou Salzburg Mozarteum Foundation podali ruky, čoho výsledkom bol hudobný box. Pod týmto pojmom si treba predstaviť ten asi najepickejší a najväčší súbor hudby na jednom mieste. Konkrétne ide o 200 CD nosičov za cenu 500 amerických dolárov.

V spomínanom sete a dvoch stovkách tvorby sa nachádza každý tón a melódia, ktoré kedy Wolfgang Amadeus Mozart napísal. No a teraz ideme na tú najzaujímavejšiu časť. V prvých piatich týždňoch sa tejto limitovanej edície predalo 6250 kusov. Na prvý pohľad ide o číslo, ktoré by nepotešilo žiadneho umelca, ktorý je aspoň trochu populárny. Treba však pamätať na to, že ide o počet predaných celých boxov, teda všetkých 200 CDčiek. Po takomto znásobení sa dostaneme na číslo 1,25 milióna. Toto číslo ho dostalo na absolútny vrchol predajnosti.

Ako som už spomenul, limitovaný box bol vytvorený k príležitosti oslavy 225. výročia od smrti legendárneho hudobníka. Rekordy sa však netrhali iba v počte predaných kusov. Celá zbierka váži niečo cez 11 kilogramov, obsahuje 4000 nahrávok a celkovo 240 hodín Mozartovej tvorby. Nachádzajú sa tu tie najlepšie vystúpenia za posledných 100 rokov a aj rôzne verzie nahrané na iných nástrojoch, než na klavíri. Fakt, že klasická hudba v tomto ohľade nedávno predbehla popovú, sa môže zdať ako vtip, ale ide o pravdivú informáciu. V tom istom roku sa po celom svete predalo len 50 mil. CD nosičov, čo je najmenej v histórii od ich zavedenia na trh. Budúcnosťou sa v tomto momente zdajú byť streamovacie služby a digitálne počúvanie.

Zaujímavosti o Wolfgangovi Amadeovi Mozartovi

  • Narodil sa 27.1.1756 v rakúskom Salzburgu. Čo je však zaujímavejšie, je znenie celej dĺžky jeho mena. Johannes Chrysostomus Wolfgangus Theophilus Mozart.
  • Legendárny hudobník bol už v piatich rokoch mimoriadne zručný a hru na klavíri ovládal fantasticky. Svoje prvé dielo napísal dokonca ešte o rok skôr a s kompozíciami mu pomáhal jeho otec, huslista, Leopold. Ten ho nútil hrávať všade, kde to len bolo možné už od útleho veku. Cestovanie však oboch stálo veľa síl a energie, z ciest si domov prinášali veľa chorôb, ktoré jeho syna sprevádzalo až do posledného nádychu,
  • Nik nevie, kde je Mozartov hrob. Údajne sa medzi ľuďmi v tej dobe šuškalo, že bol pochovaný na jednom z viedenských cintorínov. Táto informácia sa však nepotvrdila.
  • Čo sa týka jeho smrti, nikdy nebola potvrdená presná príčina, aj napriek tomu, že sa nad ňou ešte stále špekuluje. Zaujímavosťou však je, že sa jeho celoživotný nepriateľ Antonio Salieri údajne chvastal, že ho otrávil. Nikdy to však nebolo oficiálne overené a preto sa to považuje za lož. Mozart zomrel ako 35-ročný. 

Vedel/a si o tom, že Mozart predal v roku 2016 viac CD nosičov než ktokoľvek z hudobného priemyslu? Si fanúšikom Mozarta, alebo si klavirista, ktorý hráva nejaké jeho piesne? Podeľ sa s nami o tvoje názory dolu v komentároch, alebo na jednej z našich sociálnych sietí, na Facebooku či Instagrame! Nezabudni sa tiež pozrieť na náš shop, na ktorom vždy nájdeš množstvo hudby a merchu, shop.rukahore.sk

Pre viac noviniek zo sveta hudby klikaj sem!

Zdroj: YouTube, Wiki, Genius, TweenTribune

Zdroj titulného obrázku: happymag.tv

Komentáre

Odporúčame