Warning: Constant DISALLOW_FILE_EDIT already defined in /data/f/5/f56af4f3-a812-4275-964d-2f5471848391/rukahore.sk/sub/news/wp-config.php on line 88
História hip-hopu #2: 80. roky, hudobné videoklipy a prvé ženy v hip-hope
hip-hop 1980
KLIPSvetNews

História hip-hopu #2: 80. roky, hudobné videoklipy a prvé ženy v hip-hope

História hip-hopu #2: 80. roky, hudobné videoklipy a ženy v hip-hope

História hip-hopu má aj svoje druhé pokračovanie, nadviažeme na nedávno vydaný článok, v ktorom sme sa pozreli na vývoj názvu tohto žánru a jeho prechod do mainstreamu. Tiež sme nazreli aj do rozšírenia tejto hudby medzi ľudí prostredníctvom párty a osláv na ulici, kde ľudia tancovali a mohli využiť svoju energiu inak ako bitkami.

Lyrická stránka textov prvých rappových zoskupení bola zameraná na sociálne či finančné problémy. Mladí Američania tmavej pleti sa potrebovali presadiť a používali na to svoj hlas a hudobný podklad. Hip-hop zažil najväčší rozmach práve v 80. rokoch 20. storočia, kedy sa väčšina teenagerov začala zaujímať o hip-hop a svojimi experimentami ho posúvali spolu s ranným rappovaním míľovými krokmi dopredu. Kurtis Blow priniesol v roku 1980 rappový song The Breaks, ktorý bol ako prvý zlatým (predalo sa ho 500 tis. kópií). Hip-hopové hnutie pokračovalo o dva roky spojením elektronickej hudby a hip-hopu, čo otvorilo umelcom ďalšie nové dvere. O tento úspech sa postaral Afrika Bambaataa a Soulsonic Force so songom Planet Rock. Song je považovaný za kľúčový bod a veľký posun vo vývoji celkovej kultúry a žánru, ktorý sa v tomto momente stával stále populárnejším.

História hip-hopu #2: Beatbox, hudobné videoklipy a filmy

Graffiti, rappovanie, DJing, beatboxing, to sú iba najznámejšie prvky žánru, ktorý začal ovládať životy mestských komunít a hlavne skupín mladých Afro-američanov. Posledný spomínaný, beatbox, sa začal formovať práve na začiatku tohto storočia. Pre tých, ktorý tento termín nepoznajú, ide o vytváranie rytmických zvukov pomocou svojho tela či zvukov vydávaných ústami. Postupom času sa vytvárali množstvá kľúčových songov, pouličné umenie sa posúvalo každým mesiacom na nový level, avšak celý zábavný priemysel zmenil obrovský fenomén. Hovorím o hudobných videoklipoch. Tie robili zo stretnutia mladých ľudí a ich zábavu s hudbou oslavu života a navádzali ostatných, aby sa uberali rovnakým smerom.

Skvelým príkladom tejto zábavy je video ku skladbe Rapper’s Delight. V tomto videoklipe sa ľudia skrátka iba bavia na tom, ako sa bavia všetci ostatní. Je až neuveriteľné, že už ide o viac než 40 rokov starú udalosť. Ďalší prelomový videoklip patrí spomínanému songu Planet Rock, ten je orientovaný celkom podobným smerom. V prvej polovici 80. rokov sa na scéne začali objavovať aj filmy, ktoré boli orientované na životy nadšencov hip-hopu a zvyšku sveta predstavovali ich vášeň. Medzi najpopulárnejšie patria Break Street, Breakin či Wild Style.

Sexuálna diskriminácia žien v hip-hope a prvé dámy, ktoré prerazili

Takmer vôbec som nespomenul hip-hopové umelkyne ženského pohlavia. Tie boli totiž v popredí tohto hnutia už od jeho vytvorenia v newyorskom Bronxe. Čím viac sa dostával do popredia kontroverzný „gangsta rap“, vznikalo stále viac anti-ženských songov, ktoré textovo a aj cez videoklipy vykresľovalo ženy najmä ako sexuálny objekt. Ženský hlas a pohľad na vec bol zo začiatku veľkým problémom, keďže celý žáner ovládali muži. Hudobné spoločnosti sa sústredili viac na ich vzhľad než na ich hudobný potenciál či kvality, táto forma diskriminácie však ešte úplne nezmizla.

Od začiatku tohto storočia sa už niektorým ženám podarilo preraziť, najprv šlo o hudobné duo Salt-N-Pepa, ktoré v roku 1987 vydalo hit Push It. Neskôr sa k nim pridala aj Lil‘ Kim vďaka songu Lighters Up z roku 2005, ktorý v predošlej dekáde zakomponoval do svojich vystúpení aj Ed Sheeran. Medzi ďalšie príklady dám, úspešných v tomto priemysle, patria aj Mary J. Blige, Eve či Nicki Minaj.

Čo hovoríš na začiatky hip-hopu? Počul si už niekedy o tom, ako tento žáner vznikal a kto patril medzi jeho prvých predstaviteľov? Vieš si predstaviť, že by si žil vo svete bez sociálnych sietí a bavil sa s ostatnými na newyorských uliciach? Podeľ sa s nami o tvoj názor dolu v komentároch, alebo na našom Facebooku či Instagrame! Nezabudni sa tiež kuknúť na náš shop, na ktorom vždy nájdeš veľké množstvo hudby a merchu, shop.rukahore.sk

Pre viac noviniek zo sveta hudby klikaj sem!

Zdroje: YouTube, Wiki

Zdroj titulného obrázku: iheart.com

Komentáre

Odporúčame