mikolas josef
SK/CZNews

Spevák Mikolas Josef včera oslávil svoje 26. narodeniny: Kariéra v číslach

Mikolas Josef oslávil 26. narodeniny: Kariéra v číslach

Mikolas Josef je český spevák, tanečník a skladateľ, ktorý sa zviditeľnil najmä vďaka účasti na súťaži Eurovision Song Contest 2018, kde obsadil šiestu priečku. Počas svojej kariéry stihol už aj prácu upratovača či modela a vytvoril český národný rekord. Včera oslávil 26. narodeniny a pri tejto príležitosti sa pozrieme na jeho doterajšiu cestu v dnešnej rubrike ‚kariéra v číslach‚.

Kariéra v číslach

1995 – Rok narodenia českého speváka, konkrétne 4. októbra. Okrem hlavného mesta, kde uzrel svetlo sveta prvýkrát, vyrastal aj v Znojme. Narodil sa do rodiny hudobníkov a od piatich rokov začal navštevovať hodiny spevu a gitary, neskôr aj klavíra a bicích nástrojov.

– Známka, ktorú dostal z hudobnej výchovy počas štúdiu na gymnáziu. Ako spevák hovorí, „vtedy som si povedal, že žiadna inštitúcia s menom Škola, mi nepomôže dostať sa tam, kam chcem. Rozhodol som sa ísť inou cestou a bolo to najlepšie rozhodnutie, ktoré som kedy urobil.“

17 – Vek, v ktorom obdržal najvyššie ocenenie od londýnskej Academy of Music and Dramatic Arts, konkrétne zlatú medailu za sólové herectvo. Namiesto štúdia sa však rozhodol venovať sa hudbe a v kariére herca nepokračoval.  V roku 2015 ukončil štúdium na pražskom Anglickom gymnáziu úspešnou maturitou a vydal svoj debutový singel ‚Hands Bloody‚.

– Počet aktivít, o ktorých si možno nevedel, že má Mikolas za sebou, konkrétne modeling, busking a práca upratovača. Počas doby štúdia absolvoval niekoľko módnych prehliadok pre popredné módne značky, napr. Diesel, Replay či Pradu. Túto, pre neho sľubne vyvíjajúcu sa cestu však rýchlo ukončil, pretože nesúhlasil s praktikami sveta modelingu. Následne sa venoval buskingu, čo predstavuje fenomén „hrania na ulici„. Nevystupoval však len pred českými divákmi, ale precestoval európske veľkomestá ako Hamburg, Oslo, Viedeň či švajčiarsky Zürich a o týchto skúsenostiach hovorí ako o kľúčových a veľmi pozitívnych. V tom období tiež počas týždňa upratoval v jednom z nahrávacích štúdií a jeden deň v mesiaci v ňom mohol produkovať svoju vlastnú tvorbu.

Mikolas Josef a jeho kariéra v číslach: 2016 – 2018

– Počet songov, ktoré zverejnil v roku 2016, konkrétne šlo o nahrávky ‚Free‚ a ‚Believe (Hey Hey)‚. Prvá spomenutá pieseň bola jeho prvou autorskou, ktorá bola zaradená do obehu celoplošných rádií. Zároveň sa v Česku podľa rebríčka hranosti umiestnila na štvrtom mieste. Hudobný úryvok z refrénu skladby Believe si privlastnila televízia Óčko v jednom zo svojich jinglov.

8.5.2018 – Dátum prvého semifinále Eurovízie. V novembri 2017 vyšiel štvrtý singel speváka s názvom ‚Lie To Me‚, v ktorom tanečník spieva o svojom predošlom vzťahu, ktorý skončil neverou. Singel prihlásil aj do Českého národného kola Eurovízie, z ktorého vyšiel vďaka hlasom širokej verejnosti a medzinárodnej odbornej poroty ako ich reprezentant. V spomínanom Lisabonskom semifinále uspel a prebojoval sa až do finále, ktoré sa uskutočnilo o štyri dni neskôr.

281 – Celkový počet bodov, ktoré mu v súťaži stačili na celkovú šiestu priečku. Ide o doposiaľ najvyššie umiestnenie našich severo-západných susedov v histórii súťaže, pričom samotná pieseň už prekročila hranicu 35 mil. prehratí na Spotify.

Kariéra v číslach: 2018 – súčasnosť

5 a 6 – V rokoch 2018 a 2019 vydal svoj piaty, resp. šiesty singel Me Gusta a Abu Dhabi. Keďže medzičasom podpísal globálny kontrakt s vydavateľstvom RCA Records, ktoré spadá pod Sony Music, šlo o jeho prvé songy pod týmito spoločnosťami.

– Pozícia songu Colorado v českých rebríčkoch. Tento singel predstavuje jeho prvý a zatiaľ jediný počin, ktorý sa v istom období stal v Česku najhranejším a najpočúvanejším. V susednom Poľsku sa dokonca dostal len o jedno miesto nižšie. V roku 2019 tiež vydal ďalší song, Acapella a usporiadal svoj úplne prvý koncert v pražskom Forume Karlín s názvom My Name Is Mikolas Josef.

2020 – Rok, v ktorom sme o ňom hudobne počuli naposledy. Song Lalalalalalalalalala predstavuje jeho zatiaľ poslednú vydanú tvorbu a obsadil popredné priečky v talianskych a poľských hitparádach. Spevák však počas tohto roka na svojich sociálnych sieťach začal svojich fanúšikov a sledovateľov pripravovať na niečo veľké. Dá sa predpokladať, že tento rok vydá, vlastným menom Mikoláš Josef, ďalší singel. Podľa slov pod jedným z príspevkov na Instagrame vraj nejde len o jeho najlepší, ale o vôbec najlepší song tohto roka.

Pre viac noviniek zo sveta hudby klikaj sem!

Zdroje: YouTube, Wiki

Zdroj titulného obrázku: eurovision.tv

Komentáre

Odporúčame