eurovízia 2022 ukrajina
Zdroj: voanews.com
KLIPSvetNewsVideo

Eurovízia 2022 šokuje celý svet, víťazom tohto ročníka sa stala Ukrajina!

Víťazom súťaže Eurovízia 2022 sa stala Ukrajina

Na prvý pohľad prejav solidarity, avšak po vypočutí skladby všetkému rozumieme, Ukrajina sa stala víťazom súťaže Eurovízia 2022! Tamojšia folk-rapová skupina Kalush Orchestra sa do súťaže Eurovision Song Contest rozhodla poslať song Stefania, ktorý v najbližších dňoch obletí celý svet. Veľkolepé finále v talianskom Turíne sa konalo včera, 14. mája 2022.

Na druhom mieste skončilo Spojené kráľovstvo, ktoré reprezentoval 32-ročný spevák Sam Ryder. Veľká Británia sa vďaka hlasom poroty spočiatku držala na prvom mieste, avšak len do momentu, kedy sa do celkového súčtu bodov pripočítali aj hlasy verejnosti. Tretie skončilo Španielsko so 459 bodmi, Švédsko štvrté so 438 bodmi a Srbsko na piatej priečke s 312 bodmi. Českú republiku reprezentovala skupina We Are Domi, ktorá sa prebojovala až do samotného finále, kde skončila na 22. priečke.

Výberový album s piesňami z tohto ročníka Eurovízie vo forme CD i vinylu nájdeš len na našom shope! Klikni na tento link a dozvieš sa viac!

Eurovízia 2022: Príbeh víťazov z Ukrajiny

Ukrajina zvíťazila s 631 bodmi, pričom až o 439 z nich sa zaslúžili diváci zo všetkých kútov Európy. Práve vďaka nim sa dostali na prvé miesto, z ktorého ich už nemohol zosadiť nik. Frontman Kalush Orchestra končil najsledovanejšie vystúpenie kapely so slovami „prosím pomôžte teraz Mariupolu a Azovstaľu„. Víťazná skladba Stefania mala spočiatku inú myšlienku, bola napísaná ako pocta pre zosnulú matku frontmana kapely.

Po vypuknutí vojnového konfliktu u našich východných susedov však nabrala nový význam, pričom šesťčlenná skupina dostala od vlády špeciálne povolenie vycestovať z krajiny a reprezentovať ju na Eurovízii. Tí z vás, ktorí majú pozorné oko si určite všimli, že počas živých prenosov boli na pódiu len piati. Šiesty člen zoskupenia sa rozhodol necestovať a ostal bojovať na Ukrajine, zvyšok skupiny sa k nemu pridá po návrate domov.

Výberový album s piesňami z tohto ročníka Eurovízie vo forme CD i vinylu nájdeš len na našom shope! Klikni na tento link a dozvieš sa viac!

Zaujal ťa tento článok? Podeľ sa s ostatnými o tvoj názor dolu v komentároch, alebo na našom Facebooku či Instagrame! Nezabudni sa tiež pozrieť na náš shop, v ktorom nájdeš množstvo hudby i merchu od tvojich obľúbených interpretov – shop.rukahore.sk

Pre viac noviniek zo sveta hudby klikaj sem!

Zdroje: YouTube, Wiki, eurovision.tv, standard.co.uk

Zdroj titulného obrázku: YouTube

Komentáre

Odporúčame