Warning: Constant DISALLOW_FILE_EDIT already defined in /data/f/5/f56af4f3-a812-4275-964d-2f5471848391/rukahore.sk/sub/news/wp-config.php on line 88
Chceš sa naučiť hrať na gitare? Poradíme ti, čo robiť od úplného začiatku!
hrať na gitare
KLIPSK/CZSvetNews

Chceš sa naučiť hrať na gitare? Poradíme ti, čo robiť od úplného začiatku!

Chceš sa naučiť hrať na gitare? Toto sú naše tipy pre začiatočníkov!

Hrať na gitare nebolo nikdy jednoduchšie, aj napriek tomu to väčšina ľudí po pár týždňoch vzdáva. Niekoho bolia či pália prsty, ďalší na to podľa vlastných slov nemá a ostatní zrazu nemajú dostatok času. Dôvodov, aby si v tom pokračoval/a je hneď niekoľko. Baby na to vďakabohu stále letia, hra na nástroji bola vždy výnimočnou záľubou a ide tiež o príjemné strávenie voľného času. V dnešnom článku ti predstavíme naše základné tipy na to, ako začať a ako následne neprestať, pokračovať a dostať sa ku svojmu cieľu.

hrať na gitare
Zdroj: medium.com

Tipy pre gitarových začiatočníkov – stavba gitary

Na začiatok je dôležité si vôbec tento nástroj predstaviť. Už len podľa slova „nástroj“ je jasné, že ho bude treba vedieť ovládať a rozumieť jeho stavbe. Pozrime sa preto spoločne na obrázok nižšie.

  • kobylka – používať ju budeš len pri menení strún (na obrázku je však verzia španielskej gitary, ktorej struny si budeš nechávať meniť od profesionálov v servise)
  • struny – tie sú práve zdrojom tvojich tónov a zvuku, brnká sa na ne prstami, alebo trsátkom a sú ťahané od kobylky až po hlavu
  • rezonančný otvor – odtiaľ vychádza všetok zvuk, pokiaľ gitara nemá aj elektrickú funkciu a nedá sa prepojiť káblom, mikrofón sa prikladá práve k tomuto otvoru
  • hmatník – táto časť gitary ťa bude vždy zaujímať úplne najviac, podľa názvu už tušíš, že budeš čosi hmatať, konkrétne akordy a budeš ich chytať prstami, hneď si to vysvetlíme
  • pražec – pod týmto pojmom si predstav všetky „stĺpce“ na hmatníku, na gitare na obrázku je ich 18
  • ladiaca mechanika – časť gitary na hlave, používaná jedine počas ladenia nástroja
hrať na gitaru
Zdroj: gitaradost.eu

Chcem vedieť hrať na gitare – úplný začiatok, prsty a akordy

Gitaru už teda máme v ruke, vieme, čo sa kde nachádza a chceme začať naplno hrať. Zo začiatku je však nevyhnutné si v hlave utvrdiť to, že to bude trochu bolieť, fyzicky aj psychicky. Konkrétne, nepôjde o nejakú bolestivú fyzickú prácu ale pocítiš niečo zatiaľ nepoznané. Najlepšie je sa s nástrojom naďalej spoznávať a skúšať chytať struny kdekoľvek na hmatníku. Uvediem príklad, zober si jeden prst na ľavej ruke (pre ľavákov na pravej), prilož ho k hmatníku a rovnakú strunu zahraj pravou rukou (ľaváci ľavou). Pokiaľ strunu správne držíš a obomi rukami si trafil tú istú, mal by ti zaznieť čistý tón. Ak tomu tak nie je, skúšaj znovu, postupne, nie je v tom žiadna mágia, niekde bude chyba.

Po nejakom čase a zoznamovaní sa so strunami nastáva čas na prvé akordy. Definícia akordu je súzvuk tónov, ktoré dávajú dokopy hudobný zmysel a znejú spolu dobre. Na každý z nich budeš potrebovať použiť minimálne dva prsty. Na obrázku nižšie vidíš päť základných, ktoré ti pomôžu získať potrebné sebavedomie a motiváciu do ďalšieho smerovania. Poďme si všetko opäť vysvetliť.

  • C, A, G, E, D – názvy akordov, v dlhšom znení C dur, A dur, G dur, E dur a D dur
  • čísla 1, 2, 3 – tieto čísla ti ukazujú, akými prstami celý akord chytiť, toto je odporúčaný prstoklad (1 – ukazovák, 2 – prostredník, 3 – prstenník)
  • znaky „x“ a „O“ – tieto písmenká môžeš vidieť tesne pod názvami akordov, „x“ znamená, že túto strunu nehráš a nebrnkáš, „o“ zas, že ju hráš, aj keď ju nechytáš

Príklady chytania akordov podľa obrázku

  • Prvý akord, C, chytáš na prvých troch pražcoch tromi prstami na druhej, tretej a piatej strune. Prvú nechytáš a ani nehráš (kvôli znaku x) a štvrtú a šiestu áno, lebo je tam znak O.
  • Pri poslednom, D, si na druhom a treťom pražci a nehráš prvé dve struny, len posledné štyri, z ktorých chytáš spodné tri. Na všetky tieto obrázky sa treba samozrejme pozrieť z iného uhla, ak si na mobile, otoč si ho o 90 stupňov doľava.
akordy
Zdroj: music-zone.eu

Si gitarovým začiatočníkom? Chceš sa naučiť hrať na gitare? Napíš nám čo by ťa ďalej zaujímalo a povenujeme sa tomu v ďalšom článku! Podeľ sa s nami o tvoje názory dolu v komentároch, alebo na našom Facebooku či Instagrame! Nezabudni sa pozrieť na náš shop, na ktorom vždy nájdeš množstvo aktuálnej i legendárnej hudby a merchu, shop.rukahore.sk.

Pre viac noviniek zo sveta hudby klikaj sem!

Zdroj titulného obrázku: deviantart.com

Komentáre

Odporúčame