Warning: Constant DISALLOW_FILE_EDIT already defined in /data/f/5/f56af4f3-a812-4275-964d-2f5471848391/rukahore.sk/sub/news/wp-config.php on line 88
Frank Ocean oslavuje 34. narodeniny: Priblíženie dvojice jeho albumov
frank ocean
KLIPSvetNews

Frank Ocean oslavuje 34. narodeniny: Priblíženie dvojice jeho albumov

Frank Ocean oslavuje 34. narodeniny: Priblíženie albumov Blonde a channel ORANGE

Americký rapper a skladateľ Frank Ocean oslavuje 34. narodeniny a pri tejto príležitosti ti priblížim jeho dva vydané albumy, Blonde a channel ORANGE. Spevák je známy najmä vďaka svojmu netradičnému hudobnému štýlu a textami, prostredníctvom ktorých spoznáva sám seba. Získal si nielen milióny poslucháčov a fanúšikov po celom svete, ale aj hudobných kritikov, ktorí mu pripisujú revitalizáciu jazzu a funku spoločne s R&B. Experimentálny umelec je však najviac spájaný s alternatívnym R&B.

Frank Ocean a jeho prvý album: channel ORANGE (2012)

17. júla 2002 vyšlo 17 skladieb, ktoré Ocean začal písať už rok predtým a spojil sa s priateľom Malayom v príprave pred nahrávaním. Text tohto projektu odráža spevákove životné skúsenosti a otvára nám brány do jeho predstavivosti a odkazuje sa tiež na viaceré filmy. Album má veľmi netradičný a nezvyčajný zvuk, ktorý sa spočiatku približoval hudbe legendárneho Marvina Gaya, dnes už ide o značkový štýl Franka.

Projekt hudobne obsahuje niekoľko samplov a spoluprác v podobe hudobníka Johna Mayera či rapperov Tylera, The Creatora a Andrého 3000. Či už ide o lyrickú, alebo hudobnú stránku, channel ORANGE si získal srdcia všetkých zainteresovaných či nezaujatých profesionálov aj obyčajných poslucháčov. Hudba tohto umelca je jedinečná a zároveň návyková, plus prináša do uší svojskú atmosféru.

Elektro-funk, pop-soul, jazz-funk.. aké žánre ešte v súvislosti s týmto albumom spomenieme? Vlastným menom, Christopher Breaux to poňal veľmi umelecky a nevynechal ani interludy v ktorých používa útržky zo spomínanej filmovej produkcie. Album pomenoval po zvláštnej chorobe a fenoméne zároveň, ktorá môže za spájanie si farieb s určitými slovami. Oranžová farba mu pripomína leto, počas ktorého sa prvýkrát zaľúbil. Zaujímavým ťahom bolo uverejnenie albumu o týždeň skôr než bolo plánované, odôvodnil to tým, že nechce aby to vopred anonymne zverejnil niekto iný. Najznámejším a najpopulárnejším songom sa stal Thinkin‘ Bout You.

Album channel ORANGE si môžeš zakúpiť aj na našom shope, stačí kliknúť na tento link.

Druhý štúdiový album: Blonde (2016)

Pokiaľ by umelec a spevák pokračoval vo štvorročnej frekvencii vydávania albumov, minulý rok by nám priniesol tretí. Nestalo sa tak, po štvorročnej odmlke medzi prvým a druhým projektom vyšiel v auguste 2016 ďalší. Nálož abstraktu a experimentovania je hlavným znakom týchto 17 skladieb, v ktorých sa zameriava primárne na R&B a pop, avšak vo svojom poňatí. Svet hudobných kritikov spomína inšpirácie ako Stevie Wonder, The Beatles či Prince. Množstvo harmónií, podložených jednoduchými atmosférickými synťákmi a minimalistickými gitarami je lahôdkou pre uši. V témach textov sa rapper dotýka vlastností a správania mužov, emócií, sexuálnych skúseností či strát a traumy.

Samotné slovo „blonde“ má dve interpretácie. Prvým je, že deti majú normálne blond vlasy, ktoré s pribúdajúcim vekom tmavnú do hneda. Blonde preto možno považovať za odraz Frankových mladších rokov, podrobne popisuje jeho nevinnosť a čistotu, vďaka čomu je album viac autobiografický než ktorékoľvek z jeho predchádzajúcich diel. Piesne ako „Pink + White“ a „Ivy“ pripomínajú dospievanie Oceana pomocou úpravy jeho spievajúceho hlasu. Druhou interpretáciou je symbolika blond vlasov; blondínky sú považované za bezohľadné a bezstarostné. V príspevku Tumblr na albume Frank uviedol, že inšpiráciu čerpal z obrázka blonďavého dieťaťa vzadu v aute. Jeho „jasné a pokojné“ oči odzrkadľujú tému albumu o nesmrteľnosti a mladistvej bezstarostnosti. Záverečná skladba „Futura Free“ je o slobode napredovania, oslave Frankovej novonadobudnutej nezávislosti.

Poznáš a sleduješ tvorbu Franka Oceana? Patríš k fanúšikom jeho hudby, alebo niektorého z jeho albumov či singlov? Podeľ sa s nami o tvoj názor dolu v komentároch, alebo na našom Facebooku (Ruka Hore) či Instagrame (@rukahore) ! Nezabudni sa tiež pozrieť na náš shop, na ktorom vždy nájdeš množstvo hudby a merchu, shop.rukahore.sk.

)Pre viac noviniek zo sveta hudby klikaj sem!

Zdroje: YouTube, Wiki, Genius

Zdroj titulného obrázku: nottinghillacademyofmusic.com

Komentáre

Odporúčame