Warning: Constant DISALLOW_FILE_EDIT already defined in /data/f/5/f56af4f3-a812-4275-964d-2f5471848391/rukahore.sk/sub/news/wp-config.php on line 88
TOP10 najlepších trackov: Miky Mora - NEWS | RUKAHORE.sk

Warning: Trying to access array offset on false in /data/f/5/f56af4f3-a812-4275-964d-2f5471848391/rukahore.sk/sub/news/wp-content/themes/bingo/includes/action.php on line 305

Warning: Trying to access array offset on false in /data/f/5/f56af4f3-a812-4275-964d-2f5471848391/rukahore.sk/sub/news/wp-content/themes/bingo/templates/template_single_post.php on line 761

Warning: Trying to access array offset on false in /data/f/5/f56af4f3-a812-4275-964d-2f5471848391/rukahore.sk/sub/news/wp-content/themes/bingo/templates/template_single_post.php on line 762

Warning: Trying to access array offset on false in /data/f/5/f56af4f3-a812-4275-964d-2f5471848391/rukahore.sk/sub/news/wp-content/themes/bingo/templates/template_single_post.php on line 763
Články

TOP10 najlepších trackov: Miky Mora

TOP10 najlepších trackov: Miky MoraČas plynie a všetko sa mení. Ani náš rap na Slovensku nie je výnimkou. Len málo ľudí, ktorí stáli pri samotných začiatkoch, ešte stále pôsobí a venuje sa hudobnej tvorbe naplno. Aj keď staršie mená už mladším ročníkom takmer nič nehovoria, nikde nie je napísané, že sa to nemôže zmeniť. Práve preto sme vytvorili rebríček najlepších skladieb od petržalskej legendy a bývalého člena skupiny Druhá Strana, ktorý si hovorí Miky Mora. 

Má na konte viac než 10 projektov – či už sólové albumy, projekty s Druhou Stranou alebo rôzne EP/Mixtapy. Objavil sa na všetkých zásadných projektoch ako hosť (roky 2006 – 2008), nahral legendárne disstracky a je najznámejšou tvárou pouličného rapu na Slovensku. Bohužiaľ, nič netrvá večne a aj Miky zažil v kariére úpadok, z ktorého sa postupne šplhá von. Hudbe sa venuje už takmer 21 rokov, čo je extrémne obdivuhodné číslo a snáď nás ešte nejaké roky od tejto legendy čakajú. Tento článok však neslúži ako evolúcia, tej sa dočkáte neskôr, kde vám priblížime dopodrobna celú Mikyho kariéru. Dnes sa pozrieme na výber 10 skladieb, ktoré sú podľa nás od Mikyho najlepšie.

Miky Mora – Je ti jedno

Ako som spomínal vyššie – Miky sa zo scény vytratil a trvalo to pár rokov. Z ničoho nič však v roku 2012 vyšiel nový track Je ti jedno a pohltil rozum nejedného poslucháča. Miky v ňom ostro kritizuje spoločnosť, ľudí a celkovo zlý systém na našej planéte Zem. Odkaz, ktorý táto skladba ponúka platí aj dnes – možno ešte viac ako v čase vydania. 

Miky Mora – Chlapec z Petržalky

Toto je hymna ako sa patrí. Skvelá hudba od Petra Panna, do ktorej Miky rapuje svoje nekompromisné rýmy s úžasným refrénom. Raprezent jak vínko, ktorý rozhodne neurazí a dokonca vám prinesie dobrú náladu, keďže skladba je ladená do melodického prejavu. Keď už sme pri tejto skladbe, určite si vypočujte celé EP Rap Vol.1, ktoré nájdete na tomto odkaze. Je to bomba.

Miky Mora – Rozdiely / Sen Ulice 

Ak by sa ma niekto opýtal, aký štýl má Miky Mora, tak by som mu poslal túto dvojskladbu, ktorá pre mňa charakterizuje jeho rap a jeho pouličný prejav. Pravdivé texty a flow robia husiu kožu a symbióza tvorená s tvrdým beatom je úplne dokonalá. Keď to tak po čase počúvam, myslím si, že Miky mal niekedy lepší čuch na beaty. Samostatne si môžete vypočuť skladby tu a tu. 

„O dobrom rape máte stále divné predstavy,
preto Mika Mora vám tu len elitu predstavil,
čo je u vás nemožné u nás je samozrejmosť,
dobrý rap je vulgárny, a to je pre vás nehoráznosť…“

Miky Mora – Moratón 2

Asi najznámejšia skladba z tohto zoznamu. Okrem tvrdého prejavu si môžete vychutnať (dnes už) ikonický videoklip, v ktorom Miky nosí na petržalskom sídlisku jeho známu nepriestrelnú vestu a príležitostne j*be tvoju manku. Singel pochádza z jeho debutového albumu Moratón z roku 2006.

Ceníme Wikipédiu, tento album bol čistý POP…

TOP10 najlepších trackov: Miky Mora

„Používam nekonvenčné rýmy, tými
tvorím pouličné evergreeny, ktorými
zakopávam mrtvé telá sokov do hliny…“

Miky Mora – Generácia revolúcie

Po vydaní Rap Vol.1 v roku 2012 vydal Miky hneď o rok plnohodnotný album Rap Vol. 2. Album produkoval Peter Pann ako predtým a znie veľmi dobre. Neviem ako je to možné, ale jeho hudby sedia Mikymu asi najviac. Dôkazom toho je aj skladba Generácia Revolúcie, v ktorej sa rozoberá politika a čo prežila generácia ľudí, ktorí boli svedkami nežnej revolúcie v roku 1989. Pravdivý text odráža realitu a aj preto je úspešný. Viac takýchto skladieb! 

„Dnes tu tomu šéfuje hlavatý Robo,
zachytil trend vie klamať, ide s dobou.
Polovica tupých Slovákov mu stále verí,
nevadí im, že to doj*báva a pritom sa škerí...“

Miky Mora – Starý reper

Táto skladba je v podstate napísaná na albume ako SKIT, ale určite splňuje kritéria plnohodnotnej veci. Miky spomína v tejto skladbe na svoje úspechy a na svoju mladosť, keď bol v podstate na vrchole. Rapuje o tom, že nič nie je zadarmo a všetko si musíš odmakať, aj keď si už niečo dosiahol. Podarený videoklip a skvelá téma zaručili, že sa to vyskytlo v našom rebríčku. 

„Nevedia jak vypadám, poznajú iba moje meno,
už je to 15  rokov čo som nahral prvé demo,
niektorý pankharti neboli ešte na svete,
keď som už písal texty do hudby na kazete“

Miky Mora – Čo?! (ft. Rytmus)

Schválne som do tohto rebríčka nedával skladby, kde sú hostia, ale vynechať túto skladbu? Veď by som bol v komentároch ukameňovaný. Banger, ktorý nemá obdoby a je priam nadčasový – Čo? Áno, presne tak, keď sa nehýbeš do hudby od Hajtkoviča, nevieš čo je to rap na Slovensku. Rytmusove riadky nemusíme ani spomínať, to je kapitola sama o sebe. „Tento text som robil na kolene, preto nám to dobre j*be.“

Miky Mora – Huba

Mikyho huba je raketomet. Nikto na scéne nemá tak prekombinované texty slovesami a prídavnými menami. Celkom slušný dôkaz, že ak Miky chce, vie zabiť aj do moderného beatu od Abeho. Na jeho posledných projektoch mu to vždy nevyšlo, ale toto je jednoducho bomba. 

Miky Mora – Že Načo Všetko Jebem

Tento track sme zaradili aj do nášho kontroverzného rebríčka, kde sme počítali, koľkokrát interpreti použili slovo j*bať vo svojom texte. Okrem toho, že táto skladba takmer vyhrala, tiež patrí do legendárnych záležitostí. Netradičný crunkový beat od Grimasa podčiarkuje vynaliezavosť lyriky od Mikyho a Molocha, ktorý hosťuje na tejto skladbe. 

Miky Mora – Beznádejný

Skladba pochádza z jeho posledného projektu Illegal Mixtape, ktorý vyšiel minulý rok, pričom si nás získal viac ako predošlý projekt Diktátor.  Produkciu mal na starosti Abe. Takéto veci Mikymu sedia – kritické vyjadrenie, vtipné hlášky a uj*baný refrén. Ak by ste nevedeli, tak Miky Mora chystá tento rok album Ortodox s rapperom Tomáš Jedno a.k.a Suchý Pes. My v redakcii sa už tešíme a budeme vám prinášať vždy aktuálne info o tomto pripravovanom projekte.

Merch a CD´s od Mikyho si môžeš zakúpiť tu 

Skladby, ktoré si zaslúžia pripomenutie:

Created by @edypeto

Komentáre

Odporúčame