ČlánkyEventy

Jaro Slávik: Za posledných päťdesiat rokov sa tu robí vskutku kvalitná hudba (ROZHOVOR)

Jaro Slávik nie je len porotca talentovej súťaže. Má za sebou množstvo producentských či manažérskych skúseností no stále tvrdí, že zásadný moment jeho kariéry ešte len príde. 

 

Jaro Slávik: Za posledných päťdesiat rokov sa tu robí vskutku kvalitná hudba (ROZHOVOR)Kto je ten nekompromisný Jaro Slávik?
NEKOMPROMISNÝ JARO SLÁVIK je postavička z televíznej zábavnej relácie druhého desaťročia nového tisícročia. Má určitý šarm postavený na arogantnej exhibícii svojho nafúknutého ega. Ja som v skutočnosti – ako všetci – nútený robiť kompromisy a keď na to príde, aj proti svojej srsti. Nekompromisným postojom zatiaľ nikto nad daňovým úradom a ani nad revízorom v električke nevyhral.

Ako porotca talentovej súťaže si si prešiel množstvom otrasných „hudobných vystúpení.“ Ktoré v tebe zarezonovalo najviac a bolo pre teba možno trochu frustrujúce?
Najhoršie je, keď má niekto talent ako od boha a kašle naň a nerozvíja ho. Mnoho účinkujúcich v našom programe mali talent na jednu jedinú pesničku, ktorú si roky tvrdo pripravovali. Aby sme si rozumeli, ČSMT je pre mňa práca, jeden z mnohých projektov, ktorým sa ostatných 10 rokov venujem. Určite to nie je žiadne poslanie, pri ktorom si memorujem účinkujúcich a už vôbec nie tých zlých účinkujúcich.

A čo vystúpenie pána Pátroviča, to sa ti muselo do hlavy zapísať dokonca života..
Žiadne poriadne vystúpenie pána Pátroviča nikdy neprebehlo. Pán Pátrovič vždy prišiel na pódium, ale hovoriť o umeleckom výkone by bolo scestné. Hovoriť o dákom pamätnom vystúpení sa tu moc nedá.

Akú hudbu počúvaš a aká ťa naopak, do vývrtky vytáča?
Tak začínal som ako A&R a pohyboval som sa vo všetkých žánroch. Robil som na platniach This IS Kevin, Made II Mate, ale aj na Tublatanke, či eurodancefloore 90tych rokov. Počúvam všetko. Teda, paradoxne, jediné čo dobrovoľne nepočúvam je ten eurodance 90tych rokov, vďaka ktorému sa vlastne začala moja kariéra.

Ako si na tie začiatky kariéry spomínaš?
Ja som stále na začiatku. Možno na konci začiatku, ale stále som začiatočník.

Považuješ niečo z tvojej kariéry za najzásadnejšie?

Zásadné veci ešte len prídu. Nič z toho, čo som urobil, nemá žiadny podstatnejší zmysel, neurobilo to život ľahším nikomu, nikoho som nevyliečil zo smrteľnej choroby. Nič záasadné som dosiaľ neurobil.
Jaro Slávik: Za posledných päťdesiat rokov sa tu robí vskutku kvalitná hudba (ROZHOVOR)

Ktorý je tvoj najobľúbenejší žáner?
Nemám jeden. ale v mojej top 5 je určite baroková hudba, jazz, southern rock, urban music, singer – songwriter.

Mení sa tvoj hudobný vkus tvojím vekom?
Áno, zlepšuje sa. Ale to každému, kto sa venuje svojmu oboru a kto sa stále zaujíma o novinky a nezastal niekde v minulosti.

Produkuje sa na Slovensku dosť kvalitnej hudby?
Oh, áno. Tradične. posledných 50 rokov sa tu robí vskutku kvalitná muzika.

Kto ju podľa teba robí?
Uff. to je dlhý zoznam : This is Kevin, Fallgrap, Katarzia, Tolstoys, Solid Move, Lubomir Gaspar Cimbal Projekt, Modre Hory, Vec, Zverina, Bashavel, Nvmeri…a to som vymenoval len par vecí, čo mi prišlo na um z tých najnovších.

Využívaš na počúvanie hudby nejaké aplikácie?
Pocuvam LP platne, CDčka, staré kazety, pri behu a cvičená mám v úšiach streamod Spotify, keď  sa pripravujem na DJ set, navštevujem Beatport.

Ktorých päť trackov je pre Jara Slávika absolútne TOP?
Keď ja nemááámm, ako som povedal vyššie. S mojim hudobným záberom je to skôr otázka na 5 hudobných trackov v konktrétnom žánri. A to by bola asi dlhá odpoveď. Poviem to ale takto: v poslednej dobe, teda koncom roka 2018, ma najviac zaujali tieto skladby:

 

Komentáre

Odporúčame