Warning: Constant DISALLOW_FILE_EDIT already defined in /data/f/5/f56af4f3-a812-4275-964d-2f5471848391/rukahore.sk/sub/news/wp-config.php on line 88
Finalisti prvej slovenskej SuperStar z roku 2005: Čo je s nimi dnes?
superstar 2005
KLIPSK/CZNews

Finalisti prvej slovenskej SuperStar z roku 2005: Čo je s nimi dnes?

Finalisti prvej SuperStar z roku 2005: Čo je s nimi dnes?

Prvá séria súťaže Slovensko hľadá SuperStar má už 16 rokov, avšak vo vtedajšej dobe šlo o absolútny fenomén, ktorý bezkonkurenčne trhal rekordy sledovanosti. Debutový ročník speváckej súťaže s prvkami reality show vyhrala Katka Koščová, za ktorou skončila na druhom mieste Martina Schindlerová. Na tzv. bronzovej priečke zaostal najúspešnejší muž, Tomáš Bezdeda a štvrtou bola Zdenka Predná. Najlepšiu šesticu doplnili Robo Mikla a Miro Jaroš. V porote sedeli hudobná producentka Lenka Slaná, zosnulý moderátor Julo Viršík a hudobníci Laco Lučenič a Paľo Habera. Nemožno zabudnúť ani na moderátorskú dvojicu Adely Banášovej a Martina „Pyca“ Rauscha. Poďme sa však v stručnosti pozrieť na to, čo robí šestica finalistov v súčasnosti.

superstar 2005
Zdroj: fici.sme.sk

Prvá séria slovenskej Superstar z roku 2005: Čo robia finalisti?

Miro Jaroš po súťaži dostal ponuku od vydavateľstva Sony BMG na nahratie prvého albumu. Vrátil sa do Izraela, kde vzniklo CD Exoterika, z ktorého sa za krátke tri mesiace predalo vyše 11 000 kusov, čím sa album stal platinovým. Prelomový rádiový hit s názvom Tlaková níž nahral až koncom roka 2007. Tretí projekt Tráva musí rásť sa stal najsinglovejším albumom na Slovensku. Najúspešnejším singlom sa stal Čierny dážď, na vrchole najhranejších slovenských skladieb roku 2010 bol tri týždne.

Začal sa presadzovať aj ako autor piesní pre iných interpretov. Dominike Mirgovej napísal prelomový singel Nová a založil hudobné vydavateľstvo Galgan Music, v ktorom jej vydal dva albumy. V roku 2013 na podnet kamarátky napísal prvú pesničku pre deti, volala sa Veselé zúbky. V roku 2014 vydal prvý album pre deti Pesničky pre ne/poslušné deti, dnes sú ich už štyri a na Vianoce 2016 si spravil radosť albumom Tešíme sa na Ježiška, za ktorý, vďaka fanúšikom, zinkasoval štvornásobnú platinovú platňu. Momentálne sa už naplno venuje hudbe pre deti a mládež. Ako hovorí na vlastnej stránke:

Robím to, čo som vždy chcel. Spievam, koncertujem, tvorím pod značkou svojho vlastného vydavateľstva. Ďakujem tomu hore, že mám stále múzu a taktiež môjmu tímu a fanúšikom, ktorí ma podporujú. – Miro Jaroš, mirojaros.sk

Top 5 prvej série SuperStar: Ich kariéra a doterajšie úspechy

Patrí k najkontroverznejším postavám histórie celej šou. Dobrovoľne odstúpil počas priebehu súťaže. Hovoríme o Robovi Miklovi, ktorý je rodákom z Banskej Štiavnice. Narodil sa pod menom Vojtech Zenko. To dnes po úprave „Woytech Zenka“ používa ako pseudonym, pod ktorým píše a uverejňuje svoje básne. S autorskou tvorbou začal ako študent gymnázia v Žiari nad Hronom. Zo začiatku sa jednalo hlavne o textársku tvorbu k vlastným piesňam, čo zavŕšil punkovým albumom Pekne natvrdo.

Ľúbostnú lyriku neskôr spracúva s oduševneným prístupom a nasadením v jemu príznačnom štýle. Inšpiráciu nachádza v hudbe slovenských autorov a širokom spektre vzťahov a situácií, ktorými prechádzal. Veľký vplyv na jeho tvorbu mala poézia a filozofia básnika Joža Urbana, ktorého texty sa nachádzali na ucelenom hudobnom albume z roku 2005 Nedokončená. Jeho zbierka Maliar slov z roku 2016 je výberom z tvorby za posledných 10 rokov. Aktuálne je frontmanom skupiny Róbert Mikla a Priatelia.

Spomedzi finalistov asi najúspešnejšia speváčka čo sa týka úspešnosti vlastných piesní. Je absolventkou Technickej univerzity vo Zvolene v odbore krajinné inžinierstvo. Zdenka Predná bola plná sexepílu a prirodzenosti, pričom z nej na míle sršalo R&B. Hity ako Keď to nejde (2007) či Dýcham (2014) sú v našich rádiách ešte do dnešného dňa pravidelne hrané. V súčasnosti tvorí pár so slovenským hudobníkom Oskarom Rózsom.

Slovensko hľadá Superstar 2005: Ako sa darilo trom najúspešnejším spevákom?

Tomáša Bezdedu do súťaže prihlásil spolužiak. Po ukončení súťaže v spolupráci so skupinou AYA, vydal svoje prvé CD Obyčajné slová. Jeho súčasťou je i rovnomenný duet s vtedajšou priateľkou Adelou Banášovou. Za predaj tohto CD získal platinovú platňu. Zúčastnil sa tanečnej televíznej súťaže Let’s dance a umiestnil sa na 3. mieste. V roku 2006 vydal druhý album s názvom Ostrov. O 7 rokov neskôr, v roku 2013, vydal v poradí tretí album s názvom Bronzový. V súčasnosti sa naplno venuje speváckej kariére, naposledy sme o ňom počuli vďaka songu Ako Sa Máš a spolupráci s víťazkou posledného ročníka, Barborou Piešovou.

Martina Schindlerová po úspechu v súťaži nahrala svoj debutový album Patríme k sebe v belgickom nahrávacom štúdiu. Kritici album hodnotili negatívne, získal však platinovú platňu za predaj vyše 10 000 hudobných nosičov. Celkovo sa albumu ho predalo približne 20 000 nosičov, čo bolo najviac zo všetkých interpretov za rok 2005. Dostalo sa mu tiež dvoch nominácií na ocenenia, Aurel 2005 v kategórii najpredávanejší album a Zlatý slávik v kategórii speváčka, kde sa Šindlerová umiestnila na piatom a v roku 2006 na štvrtom mieste.

Po maturite začala externe študovať právo na Paneurópskej vysokej škole. V máji 2008 vydala svoj druhý album s názvom Čo sa to tu deje. Ešte na jeseň roku 2007 Martina poslucháčom predstavila pieseň Pekelná cesta do neba. V roku 2019 naspievala pieseň Radšej mi chýbaj a v roku 2020 naspievala pieseň Dokedy. Naposledy sme od nej počuli energický song Tanec spred štyroch mesiacov.

Víťazka prvého ročníka SuperStar sa stále venuje hudbe

Katka Koščová sa narodila v roku 1982 v Prešove. Vyštudovala filozofiu a estetiku na Filozofickej fakulte Prešovskej Univerzity. So svojou kapelou, ktorej členmi sú Michal Brandys (akustická gitara, husle), Daniel Špiner (klávesy), Viliam Cicoň (basgitara) a Miroslav Szirmai (perkusie), vystupuje v kluboch a na literárnych akciách, úspešnou sa stala aj jej spolupráca so skupinou Neřež.

Má na konte viaceré sólové albumy ako Ešte sa nepoznáme (2005), Naboso (2006), Nebotrasenie (2009), Štedrý večer (2012), Oknom (2014). Taktiež vydala CD Uspávanky v roku 2009 a venuje sa aj vianočným skladbám. Hudbe sa stále venuje, na YouTube možno nájsť jej koncerty z obývačky či nedávne vystúpenie v Českom rozhlase. Jej najnovší projekt Hranica dažďa je plné myšlienkových a atmosférických šansónových piesní, do ktorých sa dá ľahko ponoriť.

Čo hovoríš na finalistov prvej SuperStar? Sledoval si vtedajšiu televíznu súťaž? Podeľ sa s ostatnými o tvoj názor dolu v komentároch, alebo na našom Facebooku či Instagrame! Nezabudni sa tiež pozrieť na náš shop, na ktorom vždy nájdeš množstvo merchu i hudby od tvojich obľúbených interpretov, shop.rukahore.sk.

Pre viac noviniek zo sveta hudby klikaj sem!

Zdroje: mirojaros.sk, databazeknih.cz, hc.sk, Wiki, YouTube

Zdroj titulného obrázku: foxy.foxy.sk

Komentáre

Odporúčame