Warning: Constant DISALLOW_FILE_EDIT already defined in /data/f/5/f56af4f3-a812-4275-964d-2f5471848391/rukahore.sk/sub/news/wp-config.php on line 88
História hip-hopu #5: Soulja Boy, prvé ilegálne sťahovanie a Ye - NEWS | RUKAHORE.sk
história hip-hopu 5
KLIPSvetNews

História hip-hopu #5: Soulja Boy, prvé ilegálne sťahovanie a Ye

História hip-hopu #5: Soulja Boy, prvé ilegálne sťahovanie a Ye

História hip-hopu má aj svoje piate pokračovanie, budeme nadväzovať na posledný článok, v ktorom sme sa pozreli na boj východu a západu. Hlavnými protagonistami boli zosnulí The Notorious B.I.G. a Tupac Shakur. Pozreli sme sa na vznik G-funku, za ktorý vďačíme kombu Dr.Dre a Snoop Dogg a nazreli sme aj do južného rapu. Predošlú časť sme končili prelome storočí, kedy sme spomenuli Eminema, Jay-Zho, OutKast či Kanyeho Westa alias Ye.

Dnešnú časť začneme na konci 90. rokov minulého storočia, kedy sa v Atlante vytvoril tzv. snap rap. Mainstreamovú popularitu však získal až v strede nultých rokov. Poďme si však vysvetliť, aké sú charakteristické znaky tohto subžánru. Všetko sa tvorí na Rolande TR-808, čo je drum machine, ktorá produkuje všetky zvuky. Ide o spojenie malého klavíra, mixážneho pultu a nahrávacieho štúdia. Medzi zvuky zaraďujeme časti bicej súpravy: kick, hi-hat, tiež basovú gitaru, lúskanie (snap), hlavný groove a často nejakú vokálnu melódiu. Najznámejšou skladbou tejto doby je výtvor Soulju Boya s názvom Crank That, ktorý určoval trendy. Bol jedným z prvých umelcov, ktorí sa spopulárnil čisto vďaka internetu a týmto vydláždil dostupnejšiu cestu pre všetky ďalšie generácie.

História hip-hopu #5: Ilegálne sťahovanie a pokles používania samplov

V roku 2005 sa predaje hip-hopových nahrávok dostali na najnižšie čísla v histórii žánru. Verejnosť sa teda začala domnievať, že mainstreamový hip-hop umiera. Od roku 2000 sa prepadli o 44 percent, avšak netrvalo dlho a prišlo sa na dôvod. Po dlhšej dobe sa totiž žiaden hip-hopový album nedostal do Top 10 najpredávanejších albumov, stalo sa tak v roku 2006. Hudobní kritici sa rozdelili na dva tábory. Prvý tvrdil, že mladí ľudia už majú dosť textov, ktoré sa venujú násiliu a degradácii ostatných.

Iní si to nemyslia a hovoria o hip-hope ako o stále najpopulárnejšom žánri medzi 8 až 18 ročnou mládežou. Tu sa už dostávame k téme čoraz slabšieho predaja CD nosičov a digitalizácie hudby. Fanúšikovia síce z hip-hopu spravili najznámejší žáner v USA, avšak predaje klesali. Ilegálne sťahovanie sa stalo fenoménom napríklad v prípade rappera Flo Ridu, ktorý v tom čase zaznamenal najväčší pokles, avšak bol jedným z najväčších mien vtedajšej doby.

Došlo aj k výrazne menšiemu využívaniu samplov. V roku 1998 sa ich na albume Moment of Truth of Gang Starr objavilo 35, o 10 rokov na projekte Paper Trail od T.I. len štyri. Samplovanie bolo vždy finančne náročné, keďže čistý vokál sa z originálu nedal vytiahnuť len tak doma, ako je tomu dnes. Hip-hopu však začalo ubúdať aj na kvalitnej a zmysluplnej lyrike.

História hip-hopu #5: Bitka v predajoch a hip-hop mimo USA

Žáner sa zmenil z inteligentných, zaujímavých textov dopĺňaných tanečným podkladom na osobnú a spoločenskú hudbu. Eminem, Rick Ross, The Black Eyed Peas a Fabolous ostali na vrchole rebríčkov a ťahali hip-hop ďalej. Ku koncu prvej dekády tohto storočia si alternatívny hip-hop poistil miesto medzi najpopulárnejšími podžánrami, keďže gangsta rap výrazne upadol. Kľúčovým bodom je bitka v predajoch medzi albumami Kanyeho Westa a 50 Centa, Graduation, resp. Curtis. Ye rappoval a spieval o láske a zlomenom srdci, čo nahnevalo fanúšikov poctivej hudby, avšak podnietilo ostatných k tomu, aby sa nebáli riskovať.

Alternatívny hip-hop však nezviditeľňoval iba Američanov, sú tu aj dve mená mimo Ameriky, z ktorých sa v tomto období stali hviezdy. Somálsko-kanadský umelec K’naan nahral hlavnú skladbu Majstrovstiev sveta vo futbale 2010 v Južnej Afrike s názvom Wavin‘ Flag. Okrem neho treba spomenúť aj britskú rapperku s koreňmi z ázijskej Srí Lanky, volá sa M.I.A.

Čo hovoríš na ilegálne sťahovanie v hip-hope? Si jedným z tých, ktorí hudbu sťahujú, alebo počúvajú cez hudobné aplikácie? Podeľ sa s ostatnými o tvoj názor dolu v komentároch, alebo na našom Facebooku či Instagrame! Nezabudni sa tiež pozrieť na náš shop, na ktorom vždy nájdeš množstvo hudby i merchu od tvojich obľúbených interpretov, shop.rukahore.sk.

Pre viac noviniek zo sveta hudby klikaj sem!

Zdroje: YouTube, Wiki

Zdroj titulného obrázku: popcrush.com

Komentáre

Odporúčame