taylor swift red
KLIPSvetNews

Piatková novinka: Taylor Swift vydáva svoju verziu vlastného albumu Red

Taylor Swift vydáva album Red (Taylor’s Version)

Taylor Swift vydáva album Red (Taylor’s Version), ktorý predstavuje prenahraté skladby z projektu z roku 2012. Vyšiel v piatok, 12. novembra a speváčka ním potvdrzuje, že plánuje pokračovať v misii, ktorú začala prenahratím projektu Fearless. Už dávnejšie oznámila, že plánuje nahrať vlastné verzie všetkých albumov z rokov 2006 – 2017 a posledným bude Reputation. Jej bývalý hviezdny manažér Scooter Braun sa totiž zmocnil nahrávok z jej prvých šiestich albumov aj napriek jej námietkam.

Si fanúšikom Taylor Swift? Na našom shope pre teba máme pripravenú všetku jej hudbu (vrátane jej verzie albumu Red, ktorú máme aj ako vinylovú platňu). Preto neváhaj a skoč na náš shop, stačí kliknúť na tento link!

Taylor a dôvod, prečo vôbec svoje albumy prenahráva

Fanúšikovia Taylor Swift veľmi dobre vedia, že nová verzia jedného z jej najobľúbenejších albumov, Red, je už niekoľko hodín od vydania na vrchole hudobných rebríčkov. Niektorí však možno nevedia, prečo opäť nahráva piesne, ktoré boli pôvodne vydané pred viac ako desiatimi rokmi. Dôvodom je však to, že je na misii, získať svoju prácu späť.

Swift nevlastní tzv. mastre nahrávok z jej albumov, vydaných pred projektom Lover z roku 2019. Stalo sa tak kvôli zmluve s jej predchádzajúcim nahrávacím vydavateľstvom Big Machine Records, ktoré v roku 2019 kúpil jej bývalý manažér Scooter Braun. Swift hovorí, že odmietla podpísať dohodu o mlčanlivosti, ktorá by jej zabránila hovoriť proti Braunovi, s ktorým mala v minulosti spory. Braun však odvtedy už predal albumy investičnej spoločnosti Shamrock Holdings za 300 miliónov dolárov. 

Po tom, čo odišla z vydavateľstva, podpísala zmluvu s Universal Music Group a rozhodla sa získať svoje piesne späť tým, že ich nahrá opäť, ale vo svojich verziách. Podľa článku z portálu Rolling Stone mala Swift legálne povolené nahrávať svoje najväčšie hity od novembra 2020. Len pár mesiacov pred týmto dátumom oznámila, že to má v úmysle.

Nová verzia projektu z roku 2012

Aj keď ide o únavnú prácu, urobila tým zo svojich starších hitov nové pre oddaných a aj nových fanúšikov, čo sa už ukázalo ako dobrý krok. Už stihla nahrať svoj album Fearless, ktorý opäť vyšiel v apríli tohto roku a pôvodná verzia vyšla v novembri 2008. Na oba albumy sú autorské práva vo vlastnom mene hudobníčky a obsahujú (Taylor’s Version) na konci názvu každej piesne.

Jej hlas znie vyzretejšie ako kedykoľvek predtým a projekt obsahuje nielen nové verzie jej starších hitov. Tiež aj niektoré rozšírené verzie a niekoľko úplne nových skladieb. Poslucháči si môžu vychutnať dve úplne nové verzie piesne All Too Well – je tu vylepšená a zvlášť aj predĺžená verzia, vydaná spolu s krátkym filmom, tá má dĺžku 10 minút.

Prekvapila nás novinkou s názvom Run s Edom Sheeranom. Taylor a Ed už majú na albume pieseň s názvom Everything Has Changed, ktorá bola tiež prepracovaná. Swift povedala, že plánuje znovu nahrať všetkých šesť svojich albumov, ktoré boli nahrané pod jej bývalým vydavateľstvom.

Taylor Swift a moment, keď fanúšikom povedala, že prenahráva Red

Vždy som hovorila, že svet je iným miestom pre ľudí so zlomeným srdcom. Pohybuje sa po inej osi, inou rýchlosťou. Čas letmo preskakuje dozadu a dopredu. Tí, čo majú zlomené srdce, môžu denne prechádzať tisíckami mikroemócií a snažiť sa prísť na to, ako sa cez to dostať bez toho, aby dvíhali telefón a počuli ten starý známy hlas.

V krajine zlomených sŕdc sú momenty sily, nezávislosti a rebélie, o ktorú sa stará diabolský smútok, zraniteľnosť a beznádej. Keď si predstavíte svoju budúcnosť, môže vás to vždy zaviesť obchádzkou späť do minulosti. A týmto všetkým chcem povedať, že ďalší album, ktorý vydám, je moja verzia Red.

Pohľad hviezdnej textárky na príbeh za celým projektom

Hudobne aj textovo Red pripomínal človeka so zlomeným srdcom. Bolo to všade, rozbitá mozaika pocitov, ktoré do seba nakoniec akosi zapadli. Šťastný, slobodný, zmätený, osamelý, zničený, euforický, divoký a mučený spomienkami na minulosť. Akoby som skúšala kúsky nového života, išla som do štúdia a experimentovala s rôznymi zvukmi a spolupracovníkmi. A nie som si istá, či to bolo nalievanie mojich myšlienok do tohto albumu, keď som počula, ako mi tisíce vašich hlasov spievajú moje texty. Bolo to vášnivé a cítila som solidaritu, zrejme na to jednoducho nastal čas a niečo sa po ceste už vyliečilo.

Niekedy o tom musíte hovoriť znova (znova a znova a znova), aby to niekedy naozaj… skončilo. Rovnako ako váš priateľ, ktorý vám uprostred noci neustále volá a hovorí o svojom bývalom, proste som nemohla prestať písať. – Taylor Swift cez Twitter

Čo hovoríš na nový album americkej speváčky? Si fanúšikom Taylor Swift, alebo niektorého z jej albumov? Podeľ sa s nami o tvoj názor dolu v komentároch, alebo na našom Facebooku či Instagrame! Nezabudni tiež navštíviť náš shop, na ktorom pre teba máme množstvo hudby i merchu, shop.rukahore.sk.

Pre viac noviniek zo sveta hudby klikaj sem!

Zdroje: YouTube, Wiki, Genius

Zdroj titulného obrázku: YouTube

Komentáre

Odporúčame