Warning: Constant DISALLOW_FILE_EDIT already defined in /data/f/5/f56af4f3-a812-4275-964d-2f5471848391/rukahore.sk/sub/news/wp-config.php on line 88
TOP 5 najhranejších songov na Spotify Slovensko: 13.11.2021
spotify slovensko 13.11
KLIPSK/CZNews

TOP 5 najhranejších songov na Spotify Slovensko: 13.11.2021

TOP 5 najhranejších songov na Spotify Slovensko: 13.11.2021

Top 5 najhranejších songov na slovenskom Spotify sa každým týždňom obmieňa, tentokrát rebríčku vládne päť domácich skladieb. Všetky má na svedomí legendárny spevák Miro Žbirka, ktorý nás v stredu, 10. novembra, navždy opustil. Prinášame ti päť najpočúvanejších skladieb, ktoré v posledných dňoch hrali Slovákom prostredníctvom tejto hudobnej aplikácie najčastejšie.

Top 5 najhranejších skladieb: 13.11.2021

5. Miro Žbirka & Martha – Čo bolí, to prebolí

Jedna z najpopulárnejších skladieb slovenskej popovej scény pôvodne ani nemala byť vydaná. Keď Miro Žbirka v roku 2001 nahrával svoj Modrý album, o piesni Čo bolí to prebolí nerozmýšľal ako o jednom zo singlov.

„Po jeho vydaní mi ale začali volať kolegovia, aký je to skvelý song. Dokonca mi kvôli nemu zavolal aj brat Tony, ktorý sa málokedy k niečomu vyjadruje. A korunu tomu nasadil režisér Zdeněk Suchý. Keď som mu dal CD, aby si vybral, na ktorú skladbu chce natočiť klip, čakal som, že to bude nejaká vypaľovačka, ale on bez váhania vybral Čo bolí to prebolí.“ – Miro Žbirka pre ireport.cz

4. Miro Žbirka – Biely Kvet

Len málokto vie, že v pôvodnej verzii pomyselný kvet nebol biely, ale čierny. Hudobník tak spravil aj napriek tomu, že žiadny taký neexistuje, šlo o metaforu. Pieseň prihlásil na Bratislavskú lýru, avšak „Čierny kvet“ bol pre vtedajší režim neprijateľný, príliš depresívny.

„Kamilovi Peterajovi sa nakoniec zapáčilo napätie medzi zmenou čierneho na biely. Ďalší verš ‚dlhá ihla smútku v ňom‘ tam ostal z pôvodnej verzie.“ – Miro Žbirka pre ireport.cz

Práve táto pieseň priniesla Mekymu obrovskú slávu nielen na Slovensku, ale i v Česku. To sa potvrdilo aj v roku 1983, kedy získal Zlatého Slávika. Stal sa vtedy prvým umelcom z nášho územia, ktorý toto ocenenie získal.

Top 3 Slovensko a Spotify: 13.11.2021

3. Miro Žbirka & Marika Gombitová – V Slepých Uličkách

Duet vyšiel v roku 1980 prostredníctvom hudobného vydavateľstva OPUS. Song dostal aj svoju medzinárodnú, anglickú podobu s názvom The Love Song, ktorá sa objavila na albume Doctor Dream. O niečo neskôr sa uchádzala o víťazstvo v ankete Hit storočia, organizovanej Slovenskou televíziou. Skončila na druhom mieste za skladbou Vyznanie, práve od Gombitovej.

2. Miro Žbirka – 22 dní

Číslo 22 je spevákovi až podozrivo blízke. Dokonca i jeho syn sa narodil dvadsiateho druhého.

„Číslo 22 mi vždy niečo hovorilo – napokon, preto som napísal aj pesničku 22 dní, hoci to nebol výsledok nejakých úvah. Jednoducho to bolo 22 dní a nemohlo to byť ani 23 ani 19.“ – Miro Žbirka pre kultura.sme.sk

Song otvára jeden z jeho najpopulárnejších projektov s názvom Nemoderný chalan z roku 1984. Nájdeme tam tiež songy ako Poraď Si Sám, V-Klub, alebo Pozri. O podarený cover sa postarali líder skupiny IMT Smile, Ivan Tásler a speváčka Jana Kirschner. Stalo sa tak v roku 1999.

Najpočúvanejší song na slovenskom Spotify: 13.11.2021

1. Miro Žbirka – Atlantída

Zosnulý hudobník ju napísal s dvorným textárom, Kamilom Peterajom a nahral v Československej televízii v komornom prevedení. To pozostávalo len s klavírnym doprovodom a spevom.  Pieseň je poslednou, záverečnou, v poradí dvanástou skladbou z druhého štúdiového albumu speváka, hudobníka a skladateľa. Album nesie názov Sezónne lásky a vyšiel v roku 1982 pod značkou vydavateľstva Opus.

Autorom hudby je Žbirka a ide o jednu z najsilnejších a najznámejších skladieb tohto slovenského speváka. Dostala aj oficiálny videoklip, v ktorom je 30-ročný Meky oblečený v saku, s dioptrickými okuliarmi na tvári a s beatlesovským účesom. Hrá v ňom len na klavír a precítene spieva túto pomalú, baladickú pieseň.

Čo hovoríš na päť najhranejších skladieb dneška? Ktoré zo songov si púšťaš a počúvaš? Podeľ sa s nami o tvoje názory dolu v komentároch, alebo na našom Facebooku či Instagrame! Nezabudni sa tiež pozrieť na náš shop, na ktorom vždy nájdeš množstvo hudby i merchu, shop.rukahore.sk.

Pre viac noviniek zo sveta hudby klikaj sem!

Zdroje: YouTube, Wiki

Zdroj titulného obrázku: idnes.cz

Komentáre

Odporúčame