Warning: Constant DISALLOW_FILE_EDIT already defined in /data/f/5/f56af4f3-a812-4275-964d-2f5471848391/rukahore.sk/sub/news/wp-config.php on line 88
Mladé tváre: Val&Lau, ženské duo, ktoré vzniklo vďaka televíznej súťaži!
fresh interpret val&lau
SK/CZNews

Mladé tváre: Val&Lau, ženské duo, ktoré vzniklo vďaka televíznej súťaži!

Mladé tváre: Val&Lau alias Valentína Vlková a Laura Jašková

Mladé tváre a Val&Lau, alebo tiež meowlau x Val, alias Valentina Vlková a Laura Jašková, je ženské duo, ktoré sa spojilo vďaka televíznej súťaži v roku 2019. Odvtedy si ich všimla Slovenská televízia, ktorá ich zavolala do jedného zo svojich programov a okrem množstva koncertov po Česku i Slovensku stihli už aj jeden festival. Energické dievčatá dokončujú svoj prvý veľký projekt, ktorý by mal vyjsť ešte tento rok. O všetkom sa porozprávame v dnešnom článku, ktorý patrí dvojici Val&Lau.

Začiatky Valentiny Vlkovej a jej cesta súťažou The Voice Česko Slovensko 2019

Valentina Vlková je rodáčkou z Prievidze a navštevovala tamojšiu Základnú umeleckú školu Ladislava Stančeka, kde patrila k najväčším talentom a vyhrávala jednu spevácku súťaž za druhou. Spomenúť možno triumfy na MY POP STAR 2015 či o rok neskôr na súťaži Krištáľová váza. Vďaka jednému z víťazstiev dostala príležitosť nahrať v hudobnom štúdiu da covery. Vybrala si Unikát od Márie Čírovej a Hello od Lionela Richieho, druhý spomínaný je na YouTube mimoriadne úspešný, nedávno prekonal hranicu 110 tis. pozretí.

Po základnej škole sa rozhodla vybrať sa svojou cestou a spolu s rodičmi sa presťahovala do hlavného mesta Českej republiky, kde začala navštevovať konzervatórium. V roku 2018 skúsila šťastie a prihlásila sa na prvý casting televíznej súťaže The Voice Česko Slovensko 2019. Ako už z názvu možno tušiť, uspela a prvýkrát sa divákom predstavila s piesňou Something’s Got A Hold On Me. Pieseň pôvodne zložila Etta James, ale odvtedy bola prespievaná nespočetným množstvom umelcom, napr. Christinou Aguilerou. V ďalších kolách sa vďaka songom od Aviciiho, Grace či Arethy Franklin prebojovala až medzi osem najlepších spevákov ročníka.

Fresh interpret: Laura Jašková, ktorú na Instagrame sleduje aj Lenny Kravitz

Basgitaristka a gitaristka Laura Jašková sa začala v poslednom roku verejnosti predstavovať aj pod pseudonymom Meowlau. Mladá slovenská hudobníčka je z hudobnej rodiny a počas svojej kariéry si na svojom Instagrame vybudovala slušnú fanúšikovskú základňu, ktorá predstavuje viac ako 15000 sledovateľov. Jedným z nich je dokonca hviezdny americký spevák a skladateľ Lenny Kravitz. Ako Meowlau, už vydala dve skladby, Out of Mind a DYWMT. Na oboch skladbách počuť vokály od Valentiny, takže aj v tomto prípade ide o ich spoluprácu. Nedávno poskytla portálu PlotPoint rozhovor, v ktorom opísala aj proces tvorby autorských skladieb či posolstvo, ktoré chce ľuďom prostredníctvom hudby predať:

„Mám rada proces tvorby novej hudby. Žijete v momente, v ktorý máte pocit, že ste sa práve zamilovali. Je to také vychýlenie do ‚plusu‘, až máte pocit, že to nie je správne a niekde za rohom vás už teraz čaká ‚drop‘. Tvorím zakaždým v pokoji a v plnom zápale v izbičke, v mojom hudobnom kútiku. Všetko vzniká priamo v počítačovom programe na základe hudobnej myšlienky, ktorá mi neprestajne vŕta hlavou. A čo chcem hudbou odovzdať ľuďom? V poslednej dobe som si povedala, že ak u nich dosiahnem nasledovné emócie, budem spokojná. Prvou je ‚paralýza poslucháča‘. Ale myslím to iba v dobrom. Vždy nebesám ďakujem, keď mi Spotify zošle pesničku, pri ktorej síce pri prvom počutí pozerám do palubnej dosky v aute, no vnútri duše zažívam zemetrasenie sily 11.stupňa Richterovej stupnice. Vyvolanie pocitu mám na prvom mieste. Druhou emóciou je radosť. Nech sa ľudia hudbou bavia!“ – Laura pre plotpoint.sk

Laura už stihla vďaka svojmu muzikantskému cíteniu a talentu hosťovať na albume Richarda Müllera s názvom Hodina medzi psom a vlkom či po novom koncertuje s bratislavskou kapelou Billy Barman.

Duo Val&Lau a ich doposiaľ vydané songy, vystúpenie v televízii

Baby sa spojili vďaka už spomínanej súťaži, ktorá bola odvysielaná na jar roku 2019 a následne spolu začali pracovať. Prvý oficiálny výsledok priniesla skladba Shadow, ktorá je spojením vokálov speváčky a produkcie hudobníčky. Videoklip k úvodnému singlu bol natáčaný v bratislavskej Refinery Gallery a predstavil ju širšiemu hudobnému publiku. Nasledoval song So Much Time, ktorý bol natáčaný ako live session v nahrávacom štúdiu Lososound či energický drum’n’bass v podobe skladby Follow. S akustickou verziou tejto nahrávky sa baby predstavili aj v relácii 3 Pódiá na Slovenskej televízii. Popri tvorbe nových skladieb duo tiež koncertovalo vo viacerých podnikoch spolu so skupinou kamarátov, najmä v hlavných mestách Slovenska i Česka a v Prievidzskom regióne.

Ich posledné dve živé vystúpenia patria k vôbec najzaujímavejším míľnikom v kariére tohto spojenie. V prvom prípade ide o májové vystúpenie v rámci In Between Books, teda malých koncertov, ktoré sú tiež uverejnené na YouTube kanáli s rovnakým názvom. Ide o akýsi slovenský ekvivalent amerických koncertov NPR Tiny Desk, tie sú v zahraničí mimoriadne populárne. Okrem už vydaných songov predstavili aj nepoznané, Nevermind či Promised, za rytmiku sa posadil bubeník Martin Miklis.

Vystúpenie na festivale a nadchádzajúce EP

Posledný krát sa naživo ukázali na nitrianskom festivale Flaam už ako spojenie meowlau x Val, ktoré vďaka svojej autorskej tvorbe zožalo obrovský úspech. Baby vystúpili vo večerných hodinách tesne pred jednými z headlinerov festivalu, Bert & Friends, a veľmi si pochvaľovali atmosféru, ktorá panovala v celom areáli a najmä pred ich pódiom.

Dievčatá v poslednej dobe naplno spolupracujú s hudobným producentom Jurešom Líškom zo slovenskej skupiny Fallgrapp. Dokončujú ich prvý veľký projekt, ktorý by mal vyjsť už tento kalendárny rok. Tento album má všetky predpoklady byť po dlhej dobe jedným z medzinárodne úspešných a tvorených na Slovensku. Dievčatám, ktorých tvorba je u nás jednečná, veľmi fandím a držím do budúcnosti nie dva, ale všetky štyri palce!

Pre viac noviniek zo sveta hudby klikaj sem!

Zdroje: YouTube, Wiki, hudba.zoznam.sk, flaam.sk, popular.sk, rkcpd.sk, kcvc.sk, thevoice.markiza.sk, plotpoint.sk

Zdroj titulného obrázku: expres.sk

Komentáre

Odporúčame