ČlánkyHIP-HOPRozhovory

Predstavujeme nového umelca: Kto je WEN? (Rozhovor)

Prinášame exkluzívny rozhovor s novým talentom na scéne – WEN. Mladý raper z Michaloviec sa v hudbe snaží priniesť niečo nové, nechce robiť stereotypné veci. Po niekoľkých singloch ako „Para Siempre“ či „Fialovytown“ prišiel so svojim prvým EP „La Bohème“ kde sa objavuje aj track „Rhynia Major“.

V rozhovore nižšie sa dozvieš ako sa dostal k tvoreniu hudby, čo je jeho najväčšou inšpiráciou či s kým všetkým spolupracuje.

Si pomerne novým umelcom na tejto scéne a veľa ľudí o tebe ešte nevie, takže by som im chcela trochu priblížiť kto je vlastne WEN a spýtať sa aj nejaké základné otázky ako napríklad, odkiaľ vlastne pochádzaš a ako si sa dostal k tvoreniu hudby?

Pochádzam z východu, z Michaloviec, a k samotnému procesu tvorenia hudby som sa dostal asi niekedy v roku 2017-2018. Od mala som hral futbal a v tej dobe som hudbu nejako veľmi neriešil, maximálne som si vtedy vypočul nejaké EDM tracky a tak celkovo len elektronickú hudbu. Asi v 2. ročníku na strednej škole som objavil Haha Crew, čo si myslím, že je pomerne celkom neskoro na tú dobu. Taktiež aj KHANS, ktorí sa už pomaly dostávali do povedomia ľudí a vtedy to nejak začalo.

Extrémne ma začala baviť tá kultúra okolo toho, či už fashion alebo tí ľudia, ktorí sa v tom pohybovali.

Veľmi ma to proste zaujímalo, ale vtedy som ešte nerozmýšľal nad tým, že by som začal robiť hudbu. Asi po roku, niekedy v strede 3. ročníka si pamätám, že som si stiahol program na tvorenie hudby. Keďže ma vtedy začal hrozne baviť ten kreatívny proces toho a chcel som zistiť, ako všetko funguje, tak som začal robiť beats. Zo začiatku to bolo také skôr pre zábavu, sem tam som poslal môj beat nejakému umelcovi tu na CZ/SK scéne, no bohužiaľ bez odozvy. Viem, že vtedy ma to hrozne bavilo, ale vždy to nebolo to čo by ma napĺňalo.

A tak som si raz kúpil mikrofón a začal som si nahrávať nejaké demá. Pamätám si, že som sa vtedy dosť hanbil povedať rodičom, že by som chcel začať, poviem to tak, aj keď to nemám rád “rapovať”.

Keďže som dovtedy hral iba futbal, našťastie to zobrali úplne v pohode a aj teraz v nich mám samozrejme veľkú podporu. No a tak som začal nahrávať každý deň nejaké demá, ale nikdy som s nimi nebol úplne stotožnený a popravde mi chýbala aj odvaha, čo si bude o tom myslieť okolie a tak. Asi až po polroku som vydal svoj prvý singel „Super Duper“, ktorý mal v mojom okolí na moje prekvapenie až moc cool ohlasy. Tak som bol za to tiež mega rád.

Keď už sme pri otázke kto je vlastne WEN, čo by si o sebe ľudom rád povedal?

Neviem, nikdy som ani nad tým nerozmýšľal, čo by som o sebe niekomu povedal takto mimo hudby, skôr by som chcel docieliť to, že moja tvorba bude hovoriť za mňa.

V hudbe kombinuješ viac štýlov, žiadny track nie je rovnaký, myslím že to je celkom fresh zmena lebo veľa nových umelcov ide stále rovnakou cestou, stále rovnaký flow a podobne. Aký je tvoj proces tvorenia?

Som rád, že to takto berieš, keďže to je tiež jeden zo zámerov mojej tvorby. Nerobiť stereotypné veci. Môj proces tvorenia trackov je veľmi rozmanitý , všetko je to skôr spontánne. Obvykle je to tak, že sa zobudím, vôbec nemám napríklad za účelom dnes niečo nahrať, ale večer si sadnem za komp, pustím si nejaké beats a nahrám 2-3 tracky za večer, čiže dá sa povedať, že je to veľmi prirodzený priebeh. Ale taktiež ma nebaví nahrávať nejakú vec dlhšiu dobu. Napríklad týždeň 1 track a tak.

Skôr chcem vždy vymyslieť niečo nové a potom mám extrémne veľa trackov odložených, ku ktorým sa už ani nikdy nevrátim. Ale to je asi tým, že som veľmi kritický na svoju tvorbu, niekedy až prehnane.

View this post on Instagram

LINK V BIO.

A post shared by WEN (@ohmywen) on

Čo je tvojou hlavnou inšpiráciou pri písaní?

Asi celkovo môj život, ľudia okolo mňa, a tak celkovo čo zažívam, sa snažím vždy spomenúť v textoch. Ale na druhej strane je to niekedy aj tak, že si dávam skôr záležať na tom ako to znie, ako to čo tam píšem. Napríklad „Para Siempre“ sa nahrávalo tak, že som dopozeral seriál Narcos a mal som úplne taký latino mood. Sadol som za komp a začal som nahrávať. Nahral som refrén a išiel som do druhej izby pustiť to kamošovi a pamätám si, že vtedy sme si to tak vibovali, tak som ho zavolal, aby mi prišiel do tracku nahrať slohu. Prišiel, nahral slohu a za 2 hoďky sme mali celý track.

Čiže niekedy si myslím, že v dnešnej dobe to ani nie je o texte, ale skôr o tom vibe z toho tracku.

Akou hudbou sa inšpiruješ a aké veci obsahuje tvoj playlist?

Tak momentálne asi najviac inšpiratívna je pre mňa Amerika. Či už je to Gunna, Playboi Carti, Jack Harlow, Jaden ma taktiež moc baví a inšpiruje. Tých mien je hrozne veľa, ale snažím sa si zobrať od každého niečo, či už hudobne alebo spôsobom prezentovania sa, a spraviť z toho niečo vlastné. Samozrejme počúvam aj rôzne iné žánre. Od nejakej klasiky, jazz, až po nejakú alternatívnu hudbu. Nebránim sa žiadnemu žánru. Počúvam všetko, čo ma baví.

Sú nejaké mená na slovenskej či českej scéne s ktorými by si rád spolupracoval?

Určite je tu veľa umelcov, s ktorými by bolo veľmi zaujímavé spolupracovať, ale nejakých konkrétnych, s ktorými by som chcel pracovať, tak asi nie. Skôr to nechávam na voľný priebeh. Nikdy nevieš, kto ti môže napísať a kto ti ako zapasuje. Ale musím povedať, mal som na začiatku taký gól, že som chcel nahrať track s Duchom, keďže to bol tiež jeden z ľudí, kvôli ktorému som začal nahrávať vlastné tracky a to sa mi splnilo, čiže som za to rád a veľmi si to vážim, ale momentálne ma nikto taký iný nenapadá. No môže sa to zmeniť zo dňa na deň.

Po niekoľkých singloch si na konci mája vydal prvé EP. Kto všetko sa podieľal na jeho tvorbe? Tracky produkuješ sám alebo s niekým spolupracuješ?

EP sme spoločne robili s Yoo Danyelom, ktorý tam má väčšinu beats. No sú tam aj mená, ako Vaxiel, ktorý produkoval Napokon, a taktiež sa aj dosť podieľali na EP, či už zvukovo alebo nejakými nápadmi moji fellas, ktorí sú na feats, Dadan, Mateo a Duch.

A k tomu produkovaniu? Neviem či by som to nazval, že si niečo produkujem. Asi skôr tak, že niekde do nejakého beatu pridám zvuky, niečo čo mi tam chýba, či už je to nejaký lead, pád, basa a proste rôzne veci. Podľa toho, čo by som tam chcel mať. Čiže nie je to úplne niečo, čo by som nazval produkovaním, ale áno mam aj ja slovo v tých beats. Momentálne najviac spolupracujem s Danyelom, s ktorým chystáme nový projekt, no nejaké bližšie info k tomu dáme až neskôr.

______

Rozhovor: Sasha

Komentáre

Odporúčame